Šta je novo?

Program za 'obradu' zvuka?

twister

Čuven
Učlanjen(a)
25.12.2001
Poena
660
Treba mi program koji ce iz nekog mp3 ili wav fajla da 'izbaci' npr. zvuk violine. Tj. u ovom mom slucaju taj zvuk (iako nije violina u pitanju) je nepromenljiv. Znaci ima svoj period koji se stalno ponavlja. Koji to program moze?

twister je napisao(la):
Treba mi program koji ce iz nekog mp3 ili wav fajla da 'izbaci' npr. zvuk violine. Tj. u ovom mom slucaju taj zvuk (iako nije violina u pitanju) je nepromenljiv. Znaci ima svoj period koji se stalno ponavlja. Koji to program moze?

Ni jedan komercijalni, tipa Sound Forge (sa plug in-ovima), Audio Cleaning Lab, i sl. Da je u pitanju tačno definisan zvuk (frekvencija, harmonici, nivo...) bilo bi moguće, takvi plug-inovi postoje, ovako - malo teži problem.
Par godina unazad, bavim se prebacivanjem zvuka sa (izgrebanih) ploča u digitalni format, svako ko je to radio, zna da je potpuno uklanjanje neželjenih zvukova nastalih oštećenjem vinila jako komplikovano, sa relativnim uspehom. A ti tražiš nešto mnogo komplikovanije. Verovatno je moguće u laboratorijskim uslovima, sa sofisticiranim HW i SW, kod kuće - teško.
Voleo bih da grešim, ali... :wall:

papa d.j. je napisao(la):
Ni jedan komercijalni, tipa Sound Forge (sa plug in-ovima), Audio Cleaning Lab, i sl. Da je u pitanju tačno definisan zvuk (frekvencija, harmonici, nivo...) bilo bi moguće, takvi plug-inovi postoje, ovako - malo teži problem.
Par godina unazad, bavim se prebacivanjem zvuka sa (izgrebanih) ploča u digitalni format, svako ko je to radio, zna da je potpuno uklanjanje neželjenih zvukova nastalih oštećenjem vinila jako komplikovano, sa relativnim uspehom. A ti tražiš nešto mnogo komplikovanije. Verovatno je moguće u laboratorijskim uslovima, sa sofisticiranim HW i SW, kod kuće - teško.
Voleo bih da grešim, ali... :wall:
Uff, ok evo o cemu se radi (mislio sam da do ovoga nece doci) :d :
Znaci ima dana (a oni su veoma cesti) kada mi pristup netu treba a ne mogu da se konektujem jer modem vec prilikom 'okretanja' broja javi 'tu-tu'. Sta mu smeta? Pa veoma se jasno moze cuti da 2 cice nesto veoma 'vazno' razgovaraju. Samo...ne mogu ih bas razumeti. Hteo sam da pomocu nekog programa snimim to sto pricaju zajedno sa mixovanim 'tu-tu' i da onda nakon uklanjanja 'tu-tu' smetnji vidim STA TO TAKO VAZNO PRICAJU PA JA NE MOGU DA SE KONEKTUJEM. Kada njih cujem, znam da se necu skoro konetkovati a ne postoji mogucnost da saznam ko su. To se cuje jer je centrala ovde u raspadu.

p.s. Verovatno jos jedan moj tread koji ce neki mrki moderator kandidovati za brisanje. :)

Eksperimentiši malo u Sound Forge-u sa equalizer-om, za početak. Pazi da te neko ne ufati, što prisluškuješ tuđe razgovore. :)

Adobe audition,99,99% I to relativno brzo i lako,zadaš mu neželjeni zvuk i on automatski očisti a onda ručno očistiš i najmanje zaostale tragove.Upravo to me je i oduševilo utom programu.

to je prilicno jednostavan ton, tacno odredjene frekvencije, a reko bi (po secanju) da ima samo jedna. nadjes je u jednom od ekvilajzera u SF-u (paragraphic mozda i ponajbolje, mada idealno parametric) i to je to.
a ako ga imas negde gde je tisina, tj. nema niceg drugog sem tog zvuka i suma mozes sve zajedno da skines noise reduction pluginom.

Evo kako:

1. Nabavis i instaliras Sound Forge i Noise Reduction plugin za njega.
2. Snimis wav sa cicama
3. Selektujes deo fajla gde se cuje samo "tuta"
4. NR Plugin->capture noiseprint
5. Prosiris selekciju na ceo fajl (iz plugina dok je otvoren)
6. Primenis plugin

To ti je to, bolje nema. Radi spektralnu analizu preko FFT i skida samo ono sto treba.

Ok, hvala svima. Probacu.

@papa d.j.: To je moja linija, a sta ja cujem kada dignem slusalicu, telekom se sam pobrinuo da bude i moja stvar. :)

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno