Šta je novo?

Program za GHOST-ovanje sistema...

Nick

Čuven
Učlanjen(a)
17.07.2002
Poena
619
Dok sam radio na Win98 imao sam stari Ghost 5.1 koji je obavljao odličan posao. Od kada sam prešao na XP nisam imao potrebu za čestim reinstalom sistema pa nisam ni koristio neki od ghost programa. Imam neke klince u komšiluku koji unište komp za 3-4 meseca, pa me smaraju da im sređujem isti što me pomalo smara.

Interesuje me koji program može da napravi ghost sistema (znam za Norton Ghost, skinuo sam i neke manje programčiće tipa DrvImageXP), ali mora da ima opciju da mogu da podignem taj ghost ako je hard skroz formatiran i to u NTFS sistemu (za FAT32 bih koristio prastaru startup disketu i ghost51c koji radi pod DOSom).

Kraće: Kako da podignem sistem s nekog bootabilnog medija na kome se nalazi i neki Ghost alat i obavim prepisivanje particije.

Nadam se da nisam bio previše konfuzan. :D

Koristim Drive Image, on pravi boot-abilni cd sa sobom na njemu i ima neki sturi alat za particionisanje ali radi to sto ti treba.

Nick je napisao(la):
Kraće: Kako da podignem sistem s nekog bootabilnog medija na kome se nalazi i neki Ghost alat i obavim prepisivanje particije.

Kako podici sistem sa butabilnog medija --> tako shto ubacish bootlabilan CD na kom se nalazi ghost alat. :smash:

Trebalo je da pitash 'kako da napravim bootabilan CD sa ghost alatom'...a tada se koristi search.

1)http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=74940&highlight=ghost+boot

2)http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=75080&highlight=ghost+boot

.

Poslednja izmena:
Nisam nikad radio Ghost-ovanje, ali koliko sam čuo "NORTON GHOST" je tata za te stvari ?!?

Mislio sam da ima neki manji alat koji odrađuje posao, ali izgleda da ću morati da pošaljem ortaku link i skinem nešto ozbiljnije kao što je Hiren's boot cd. BTW nisu više na toj adresi sada imaju TK nalog.

2 Yvann-X:
Norton Ghost jeste tata ali je problem s najnovijom verzijom što mi treba i njegov bootCD koji nemam.

2 krambambuli: Probaću možda sa ovim alatom ako me Hiren's izda.

2 Septimus: Probao sam search pre nego što sam postovao problem tako da su mi ovi linkovi delimično pomogli, a delimično me izludeli (tj. njihov sadržaj)

Pokušao sam neko jednostavno rešenje, ali moraću malo više da izgooglam pa ću već naći odgovarajuće alate. Valjda će Hiren's boot da upali.

Hvala svima.

Pronadji Acronis True Image v8.0, sa njime mozes napraviti bootabilni CD i po mnogima on je nadmasio Nortona odavno. Veoma je lak za koriscenje, samo nekoliko klika misem i gotovo.

Glas za Acronisa i jeste bolji od nortona!

samo sto ponekad zna da se desi da nece da podigne sistem sa tog bootabilnog cd-a
tj. krene pa pukne i tako vrti do sutra

Norton Ghost no1

So se mene tice on je najbolji veliko vreme i veliki trud mi je ustedeo.
Inace nisam pobornik Symantecove kuce narocito kad su personalna AV resenja u pitanju, ali ovde je izuzetak.

Na gornjim linkovima imas i ghost.exe i kako se pravi bootabilan CD.

Hiren je isto reshenje, jedino sto malo smeta shto je warez ( kome smeta )

Nick je napisao(la):
što mi treba i njegov bootCD koji nemam.
Ne treba ti. Dovoljno je napraviti butabilni CD na osnovu W98 startup diskete. Sama butabilna disketa ne vidi NTFS particije, i izbacivace poruke kako disk nije particionisan, ali kada pokrenes sam ghost, on bez problema prepoznaje sve particije na hardu (NTFS ili FAT32, svejedno). Govorim verziji ghost-a 2003.
Ovako ga koristim vec par godina i nije mi se desilo da imam bilo kakav problem. Pride, na isti CD sam stavio i raznorazne alatkice za DOS: norton commander, Gold Memory, MemTest, itd.
Sa druge strane Acronis me par puta izneverio. Na moje, ne bas tako malo, razocaranje moram da kazem. Kad sam se prvi put sreo sa njim, odusevio me i bas sam se ponadao da ce biti pouzdan.

Poslednja izmena:
Filo je napisao(la):
samo sto ponekad zna da se desi da nece da podigne sistem sa tog bootabilnog cd-a
tj. krene pa pukne i tako vrti do sutra
Onda ti ne valja CD ili drajv, ja sam vratio sistem najmanje 15 puta do sada i nisam imao ni najmanji problem, imam verziju 8.
Ako je instaliran Acronis onda ti ni ne treba bootabilni CD jer ako hoces da vratis particiju na kojoj je windows on ti sam nudi restart i posle toga bootuje sa Akronisom bez bootabilnog CDa, za 4 minuta imam zdrav XP nazad. Sa druge strane sa bootabilnim CD-om mozes da radis i na masini na kojoj nema uopste instaliran Acronis.
Image sistema radis direktno iz windowsa, bez restarta.
Sa zadnjom verzijom Noron Ghosta i ja sam imao problema jer napravljeni image moras da vratis samo sa bootabilnog CDa kojeg nisam imao jer opcija za pravljenje tod CD ne postoji u zadnjoj verziji Ghosta, a ranije verzije nisu prepoznale image napravljen sa zadnjom verzijom pa zato sam ponovo instalirao XP "rucno" sa svim programima i probao Acronis.

Poslednja izmena:
Saznao sam slučajno (sam provalio) jednu zanimljivu stvar. Oduvek me je interesovalo šta označava Create New BootCD u Neru. I sada znam da preko te opcije Nero napravi bootabilan disk sa Caldera dr-dos-om preko koga mogu da se pokrenu dos aplikacije.
Kada sam pokušao da pokrenem ghost2002 koji imam od ko zna kad (nisam ga ranije koristio) odbijao je da snimi image na neku od particija. Pošto su NTFS mislio sam da je u tome problem pa sam napravio dve manje particije - jednu NTFS, drugu FAT32, ali opet nije hteo da upisuje na bilo šta sem cd-a, na koji upis nije uspeo (puk'o posle 5sec).

Da ne bih sada smarao da od nekoga nabavljam neki DOS alat za ghostovanje koji radi normalno sa ntfs particijama, skinuću Acronisov alat pa ću se malo poigrati.

Hvala na predlozima.

Ajde nemoj vise da bauljash, javi mi se na PM, dobices disk.

glas za acronisa,nikada nisam imao problema sa njim
pozdrav

urade je napisao(la):
glas za acronisa,nikada nisam imao problema sa njim
pozdrav
I Acronis nije bez mane, clonira samo na jedank ili veći disk...

Problem rešen sa Hiren's Boot CD 7.0. Ima zaista gomilu alata, jeste da nije najlegalniji, ali šta je tu je. Sjajno odrađeno.

Poz.

Nazad
Vrh Dno