Šta je novo?

professional u server

zver

Čuven
Učlanjen(a)
09.02.2001
Poena
620
kako da zeznem instalaciju msSQL 2000, koji mi ne dozvoljava da ga instaliram jer imam win PRO. znam da ima neka fora da se win pro natera da se "odaziva" kao win SERVER.
hvala svima.

Znam da su bile price da se NT Workstation moze naterati da se ponasa kao Server, ali za Windows 2000 (pretpostavljam da o njemu govoris, posto nisi naveo nikakve dodatne informacije) to nisam cuo, sto, naravno, ne znaci da se ne moze uraditi. Ja bih ti preporucio da se zapitas zasto je potrebna Server verzija Windows-a. A onda se zapitaj sta ce tebi SQL Server.

Ako za neku firmu treba da ga instaliras i podesis, apsurdno je ne instalirati Win2K (Advanced) Server, a ako ti je potreban kod kuce, da bi se "igrao" s njim i/ili radio na razvoju DB aplikacija, onda ti ceo server nije ni potreban. Dovoljno je da instaliras MSDE - Microsoft Data Engine. Dobijas potpunu funkcionalnost SQL Server-a 2000, sa ogranicenim brojem konekcija (mislim da je 5) i velicinom baze (do 2GB), a radi na svim Windows-ima od Win98. Ako ti trebaju Enterprise Manager i ostali alati, mozes doinstalirati Client Tools iz SQL Server setup-a. Instalacija MSDE-a je na jednom od MSSQL Server diskova, a nalazi se i na jednom od Visual Studio .NET CD-a.

Ako nisam u pravu, pojasni malo zasto je bas potrebno silom instalirati SQL Server tamo gde mu nije mesto.

prvo, izvinjavam se shto nisam naveo da se radi o Win2K (kao shto si i predpostavio).

a evo zbog cega mi treba SQL baza. pisem asp aplikaciju za jednu firmu koja se bavi prometom nekretnina. do sada nisu imali web site, ali sada su odlucili da sve svoje usluge ponude na web-u. web site, ce naravno, imati josh vishe mogucnosti nego shto shto dozvoljavaju novine tipa: pretrazivanje, "pretplata" na informaciju kad je zeljena kuca/stan dostupna na prodaju (u tom slucaju mu se shalje mail sa informacijom)... uglavnom, sve sam to uradio, i access se lepo "odazivao" (mislim na brzinu), dok klijent nije pozeleo da se skripta proshiri za mogucnost da stan/lokacija/kuca ... mogu da sadrze i sliku, kako bi kupac kogao da je pogleda. dodao sam novu tabelu/rows (OLE Object), skriptu lepo proshirio, sve to radi, ali nova tabela/rows (OLE Object) je bash "lepo" degradirao performanse. odlucio sam da predjem na SQL (poshto ga i host podrzava), ali sa njim sam sad u kontaktu po prvi put u zivotu. cak ne znam ni kako da access prebacim na SQL, ali to cu sigurno provaliti, cim uspem da instaliram msSQL.

e sad, imam pitanje za tebe, poshto sad znash zashta mi treba SQL, i poshto si rekao da mogu da instaliram MSDE, reci mi samo da li je on dovoljan za ovaj posao?

pozdrav

Da, MSDE je dovoljan za taj posao, tj. nema apsolutno nikakve razlike izmedju njega i citavog MS SQL Servera, osim onoga sto sam naveo. Znaci, instaliraj ga kod sebe i proveri da li ti se u Start / Programs pojavila Microsoft SQL Server grupa (to su ti Client Tools). U zavisnosti od instalacionog package-a, mozda ih neces dobiti, kao sto je to slucaj sa MSDE-om na Visual Studio .NET CD-u. Ako ih nemas, ubaci instalacioni disk MS SQL Server-a i prilikom instalacije izaberi Client Tools i instaliraj. Zatim pokreni Enterprise Manager, napravi novu bazu, i import-uj podatke iz Access-a. Mislim da ces se snaci bez problema. Kad zavrsis razvoj, trebaces samo da prebacis bazu (cine je jedan MDF i LDF fajl) na host server, i eventualno promenis connection string u ASP kodu. Ovo definitivno radi, jer je sa mnom isti ovakav slucaj, kod kuce imam MSDE, a u firmi na Win2K Advanced Server-u kompletan MS SQL Server 2000 (rec je o intranet projektu).

Moram da te upozorim da ima odredjenih razlika izmedju verzije SQL-a koji koristi Access i SQL Server. Ne secam se konkretno u cemu su razlike, ali znam da sam, prilikom migracije sa Access-a, morao malo da ceprkam po dokumentaciji, koja je barem odlicna.

Ako ti treba neka pomoc u vezi SQL Server-a ili povezivanja ASP-a s njim, slobodno pitaj, posto sam bas dosta radio i ASP i klasicne aplikacije sa MS SQL-om.

Pozdrav!

uffffffff, vec na pocetku imam problema (a nemash pojma kako to mrzim :) )

prvo, pogledaj sliku (gornji deo). tu se nalazi sve shto mi je msSQL instalirao. da li je to dovoljno ?

drugo, zashto ne mogu da kreiram server?!? ishao sam preko register SQL server wizard-a. pogledaj slike da vidish shta sam radio.
samo da napomenem da sam nekako putem SQL server authentication uspeo da registrujem server ali on ne radi (pogledaj dno slike), i ne mogu da kreiram bazu. :(

na kraju, imam jedno pitanje nevezano sa ovim problemom. da li si radio sa asp.net-om. konkretno me interesuje ima li kavih promena u FSO (file system object) :)

Pozdrav

zver je napisao(la):
prvo, pogledaj sliku (gornji deo). tu se nalazi sve shto mi je msSQL instalirao. da li je to dovoljno ?
Da, to je sve sto ti je potrebno od Client Tools-a.

drugo, zashto ne mogu da kreiram server?!? ishao sam preko register SQL server wizard-a. pogledaj slike da vidish shta sam radio.
samo da napomenem da sam nekako putem SQL server authentication uspeo da registrujem server ali on ne radi (pogledaj dno slike), i ne mogu da kreiram bazu.
Jesi siguran da si instalirao MSDE? Instaliranje Client Tools-a i MSDE-a ide potpuno odvojeno. Instalacioni .exe fajl MSDE-a moras sam naci na jednom od MSSQL CD-ova i mislim da njegova instalacija ukljucuje i automatsko kreiranje jednog servera. Ako nisi instalirao, uradi to sada, naknadno.

Pogledaj da li u C:\Program Files\Microsoft SQL Server imas direktorijum cije je ime MSSQL$NESTO. Ako nemas, to definitivno znaci da nisi instalirao MSDE. Proveri za svaki slucaj da li imas u Control Panel / Administrative Tools / Services servis sa imenom koje odgovara imenu foldera koji sam spomenuo - MSSQL$IMESERVERA.

Pogledao sam sliku koju si post-ovao. Onaj wizard sluzi samo za registraciju, ali ne i kreiranje servera. Znaci ako imas neki server, a nema ga u listi u Enterprise Manager-u, treba da ga registrujes.

na kraju, imam jedno pitanje nevezano sa ovim problemom. da li si radio sa asp.net-om. konkretno me interesuje ima li kavih promena u FSO (file system object)
FSO se vise ne koristi u .NET-u, ali mislim da je zadrzan zbog kompatibilnosti. Sada se sve operacije sa fajl sistemom obavljaju preko odgovarajucih .NET Framework klasa, i to sada izgleda da funkcionise mnogo bolje, iako nisam radio mnogo sa tim klasama, osim osnovnih stvari.

Pa ovo je fantasticno!
Upravo sam hteo da pitam nesto slicno. Stvarno dobar thread, hvala TA-u na ekspertskom odgovoru :)

BTW ima nacin da se win prof. odaziva kao server, ali mi nije trebalo tako da se nisam potrudio da zapamtim kako. Verovatno moze da se nadje negde na netu.

evo, i ja da se zahvalim Titanium Angel-u.
sad je sve u apsolutnom redu, skripta radi, mada sam morao malo da promenim sql nardbe.

inace, sad mi se access cini kao fica :)

Nazad
Vrh Dno