Šta je novo?

Profesionalna orijentacija,zavrsena prva godina fakulteta,sta dalje?

xcentric

Cenjen
Učlanjen(a)
04.12.2010
Poena
169
Potrebna mi je pomoc mala,i vase strucno misljenje kako stoji potreba za strucnim kadrovima u nasoj zemlji (a i sire) i malo predvidjanje stanja za 3-4 god.

Dakle zavrsio sam prvu godinu elektronskog fakulteta i sada se nalazim na raskrscu koji smer odabrati. Smerovi koji su u opticaju na mom fakultetu su:

- ЕЛЕКТРОЕНЕРГЕТИКА (ЕЕН),
- ЕЛЕКТРОНСКЕ КОМПОНЕНТЕ И МИКРОСИСТЕМИ (ЕКМ)
- ЕЛЕКТРОНИКА И МИКРОПРОЦЕСОРСКА ТЕХНИКА (ЕМТ),
- РАЧУНАРСТВО И ИНФОРМАТИКА (РИИ),
- ТЕЛЕКОМУНИКАЦИЈЕ (ТЕЛ),
- УПРАВЉАЊЕ СИСТЕМИМА (УПС),

Znam da o ovome moram sam da odlucim ali posto malo stvari znam o tome kakva je perspektiva sa kojim smerom,kakvi poslovi su moguci itd. Voljan sam da cujem misljenja vas koji su pre svega zavrsili nesto od gore navedenog (verujem da ima takvih ovde) meni nekako najprimaljivije deluju dva smera a to su:

Racunarstvo i informatika (programiranje),cini mi se da tim smerom dobijam najvecu sirinu i sirok izbor kasnijih zanimanja.

Upravljanje sistemima (tzv. automatika). Koliko ja znam ovde se uci o osposobljavanju masina da same vrse neke zadatke (industrijski roboti,industrijske ruke,automati,cak i neki predmeti na kasnijim godinama vezani za robotiku) verujem da ovaj smer i nema neku prodju ovde kod nas ali cini mi se u svetu je to skroz drugacije. A iskreno ako se ukaze dobra prilika ne bih se dvoumio da odem odavde.:S:

Ja ti mogu reci za energetiku....Smer kao smer nije tezak. Sto se tice materije, uci se dosta za energeticare nepotrebnih stvari, kao i na drugim smerovima. Sto se tice posla, da opet upisujem fax, upisao bih energetiku. Ne znam ni za jedan slucaj kolege koji nije zaposlen. Vecinom su ljudi po distribucijama, elektranama, neki u rudnicima...Drugim recima, Elektroprivreda Srbije i Elektromreze Srbije. Prednost je sto posao ne dere kozu s ledja, plata od 600-1000e, kako te zalomi, i nemash neku bojazan da ces biti sutnut. Manje se ljudi trazi u privatnom sektoru, tamo se radi kao kod privatnika, a za platu vecu od 1000e ces morati malo da se nerviras, napinjes mozgic i zivce...

Pa da verovatno i jeste ali nisam siguran da tu ima racunara u onoj meri koju bih ja voleo,posto volim racunare. Dvoumim se izmedju dva gore pomenuta smera jer ih tu koliko znam i ima dosta,Programiranje tj Racunarstvo i informatika vazi za najelitniji smer na fakultetu na kome sam ujedno i glasi za onaj koji se najteze zavrsava,sto me i plasi. Ne bih da se zaglavim a sa druge strane nudi cini mi se najvise mogucnosti za buduce zaposljenje.

Elitni smer? Ne nasedaj na izjave mozgica koji su zavrsili matematicku gimnaziju, sve znaju i mnoooogo su ludi...

Pa da verovatno i jeste ali nisam siguran da tu ima racunara u onoj meri koju bih ja voleo,posto volim racunare. Dvoumim se izmedju dva gore pomenuta smera jer ih tu koliko znam i ima dosta

Ne znam kolko bi ti mogao da budes konkurentan u programiranju protiv Kineza i Indijaca, ali ako to volis, ne znam zbog cega se dvoumis. S druge strane, glad za energijom je sve veca i tu je posao prakticno zagarantovan.

Elitni smer? Ne nasedaj na izjave mozgica koji su zavrsili matematicku gimnaziju, sve znaju i mnoooogo su ludi...

Pa dobro mozda se nisam bas najbolje izrazio ali najveci broj studenata ga upisuje godinama, od celog broja studenata koji su upisali drugu godinu polovina ide na taj smer ostali na preostala 4,a i generalno glasi za najtezi smer (mada je to relativno u zavisnosti kome sta lezi). A kako vidim vecina vas misli da su smerovi koje generalno upisuje manji broj studenata (statisticki gledano) perspektivni. Dakle valjalo bi da i njih uzmem u razmatranje.

Pa dobro pitao sam pre svega da cujem misljenja drugih sta je pametno zavrsiti u danasnje vreme,sta je na ceni itd...:) A izmedju ostalog i ljude koji su zavrsili neki od smerova i koji mogu da pruze misljenja iz prve ruke.

Telekomunikacije slobodno zaobiđi koliko god perspektivno zvučalo, u Srbiji skoro da nema posla za inženjere telekomunikacija. Sve se svelo na trgovinu.

U moje vreme, najveci broj ljudi je upisivao telekomunikacije. Dobar deo njih radi u vip/telekom/telenor na "ako uzmete ovaj telefon uz ovaj paket dobijete kilo banana i 200g nutele"...Sa druge strane, neki su dobro prosli. Ja sam hteo da upisem "RTI", medjutim neki jaki ljudi su mi rekli "energetika!". A ti jaki ljudi su regionalni direktori svetski poznatih firmi. Gledajuci svoj slucaj, ne mogu da zamislim da bih sa nekim drugim smerom mogao za ovoliko malo rada da imam opusten mozak i toliku platu + mogucnosti da sutra promenim firmu...

Evo ti primer mog brata, koji je zavrsio energetiku...Poslao je CV na human resources emailove od 10ak stranih firmi. Isti dan su ga zvali iz jedne i pitali da li mogu sutra da dodju u Bg i obave razgovor sa njim. Posle koji dan su ga zvali da dodje kod njih na drugi razgovor. Isti dan su mu rekli "sto se nas tice, vi mozete i sutra da pocnete da radite, firma ce vam obezbediti stan dok se ne snadjete".

Nemam nikakve koristi da te nagovaram na energetiku. Ali uzmimo npr programiranje. Ako ti nemas urodjenu crtu da si bad-ass-motherfucker-programer, ni jedan fakultet te nece nauciti. isto kao sluh za muziku. A ako nisi bad-ass-motherfucker-programer, tesko da ces moci lagodno da zivis i imas vel`ku platu. Ja bih iskreno pre uzeo automatiku nego telekomunikacije / programiranje.

Ovo ti je najgrublja moguca podela elektroinzenjera, mozda cak i karikatura, koja dobrim delom zavisi od crta licnosti, a drugim delom od toga kako zapadnes i oformis se....

1. Oni koji ne rade mnogo, ali ono sto rade urade do jaja (ili angazuju grupu 2), imaju intuitivan mozak i dobre komunikacione osobine. Mutant menadzera i inzenjera
prednost: Odlicno su placeni i time mogu ispunjavati svoje hirove i zelje iz detinjstva, tesko da mogu propasti, sa posla dolaze solidno odmorni i prijatno raspolozeni, jer im se svasta nesto zanimljivo desilo i svoj posao dozivljavaju kao multiplayer stratesku igricu, sa drugarima iz srednje skole
mane: ja ih ne vidim

2. Oni koji sede za stolom/kompom po celo radno vreme, projektuju sta god im je struka, listaju svoje knjige sa faxa i resavaju probleme...imaju svoj zadatak koji moraju da obave. Placeni su prosecno, zivotare, kad dodju kuci sa posla i dalje misle da li su sve uradili kako treba, cesto i rade kuci. Svoj posao dozivljavaju kao neshto shto im je bitno da odrze egzistenciju, i boje se da ga ne izgube, jer zbog same prirode posla, izolovanosti komunikacije sa drugim firmama, nemaju bas neke jake kontakte da tako lako prelete na bolje radno mesto.
Prednosti: ...kad legne uvece, smatra se strucnjakom
mane: tesko da ce kad hteti/moci da priusti porodici letovanje na Maldivima, jer mu 7-8K jura godisnja plata.

Poslednja izmena:
Sto se tice programiranja, konkurencija je sve veca, i tu je pitanje kada ce plate krenuti na dole, tj. Kod nas vec polako jesu...Neki ce reci, ali vrhunski programer ce uvek biti odlicno placen, hoce, ali da li ces ti biti vrhunski programer? Pitanje je. S druge strane ako to iskreno zelis i volis, onda nemoj da se vodis samo novcem, kada radis nesto sto bas volis novca ce biti dovoljno, ali znaj programiranje ume da bude gadan posao...

Ako bih sto kazu braca ameri stavio novac na nesto to bi svakako bila energetika. Posla u tom sektoru ce tek biti za prave strucnjake, ima posla i u inostranstvu, a kinta ume da bude da odlepis.

Tebi svakako pohvale sto razmisljas unapred, i ne plasis se da pitas, vec iz toga se vidi da nisi neka dileja... Dakle sta god odlucis samo guraj ;)

Energetika definitivno, a ako volis racunare kao sto kazes uvek ce moci da ti budu hobi, ma sta zavrsio :)

Energetika je trenutno vrlo trazena na ETF-u, vrlo je tesko upasti na taj smer - posla ima a pogotovo u inostranstvu.Neces se nikako zeznuti ako upises taj smer (mene nesto ne privlaci iskreno).

Telekomunikacije - Hmmm gledajuci na ETF-u da se nema nikakve prakse i da se uce tehnologije stare skoro i 2+ decenije (generalno neces imati praksu na fakultetima a sa teorijom si niko i nista :) ) bolje je zaobidji....Situacija je da ljudi sa zavrsenim Saobracajnim fakultetom rade u SBB-u u call centru za platu od 20 soma....

Elektronika - Ima posla ali nije sjajno.... Kakva je situacija sa mikrokontrolerima - to ne bih znao - predpostavljam da tu ima kesa....

Programiranje - Sama diploma toga ti ne znaci mnogo - najvise ti znace reference pri trazenju posla a to podrazumeva da u toku studija radis kao freelancer ;) Fax ce ti dati neku dobru osnovu koja je u prakticnoj primeni neupotrebljiva....

E sada - znam za slucajeve da su ljudi zavrsili ETF u BG-u pa nisu mogli da nadju posao (citaj - nema posla ) pa su upisali magistarske studije da bi uzeli diplomu i zapalili odavde....

Energetika!!! Druze,zavrshio sam srednju El tehnicku,smer energetike, i da me nije zadesila porodicna tragedija, sigurno bih upisao taj faks (smer). Informatika je ,po mom misljenju, prezasicena i tek ce da bude a energetika je buducnost ;)

Hvala vam ljudi pomogli ste mi puno. I iz vasih postova shvatam ovo za programiranje i mislim da ste u pravu. Trenutno najvise ljudi upisuje smer programiranja sto ce verovatno i rezultirati u nekoj bliskoj buducnosti i zasicenjem trzista,donekle. A energetika je stvarno deficitarno zanimanje,razmislicu malo i u tom pravcu. Takodje razmisljam i: "jeste da volim racunare ali ako mi oni postanu i zivotni poziv vrlo lako mogu da mi se smuce ovako ako se bavim njima kako neko rece iz hobija,ta 'ljubav' moze i da potraje".:d Uzecu u razmatranje i energetiku,moracu sutra da pogledam spisak ispita i izbornih predmeta. Cini mi se da je tamo dosta zastupljena elektrotehnika i matematika ako se ne varam?

A kako stvari stoje sa Upravljanjem sistemima,znam da Srbija i roboti ne mogu u istoj recenici ali... Valjda ima 'leba negde preko?:)

Poslednja izmena:
nemas neke koristi od gledanja spiska predmeta...jedan primer: na energetici imas predmet "telekomunikacije u energetici". To su u principu blago oskrnavljene osnove telekomunikacija sa smera telekomunikacije, i nema ni E od energetike, pa ni osnove da ucis i razumes sam predmet. Verovatno 95% ljudi na ovom forumu pretpostavlja da visokonaponski dalekovod postavljen na 2m od telekomunikacionog voda (zicnog) moze izazvati smetnje. E cak ni takve, najbanalnije stvari se ne pominju u tom predmetu, sto ti govori da ima mnogo besmislenih stvari. Na energetici imas dva smera, PPR (Pretvaraci i pogoni) i EES (elektroenergetski sistemi). Licno preferiram sisteme, deluje mi da imas vise mogucnosti...

Racunare svi mi volimo, zato smo i ovde....Svi volimo i sex, a koliko clanova foruma je zavrsilo psihologiju i rade kao sexualni terapeuti?

Upisi ono sto ti deluje najzanimljivije i cime bi voleo da se bavis, a ne sta se drugima svidja niti sta vracare kazu da ce biti najplacenije ...
Ko be zna sta ce biti za 20 godina ... Nema sigurnog niti zagarantovane plate od xxxxxxx evra.Zaobidji takve gatare i vracare koji gledaju u buducnost...
Upisi ono sto volis odnosno Ono cime bi voleo da se bavis i sta te najvise zanima.

Poslednja izmena:
Upisi ono sto volis odnosno Ono cime bi voleo da se bavis i sta te najvise zanima.

Bas optimistican savet :D

Svi bi mi voleli da radimo ono sto volimo,u cemu smo najbolji, ali realnost je , nazalost , mnogo drugacija. Ako nemas mnogo novca ili neku "vezu", posao neces lako naci , ma koju skolu zavrshio. To naravno tvrdim sa razlogom,jer je na nashem dobro poznatom sajtu za zaposljavanje, Infostud , objavljeno da se u Srbiji na posao ceka u proseku 4 i po godine (naravno i ovu drugu informaciju mogu da ti potvrdim iz licnog iskustva).

Sam si ponudio energetiku. Dosta nas se slaze da je to perspektivan smer, za 20-30 godina bice manje nafte ili je uopste nece biti , pojavice se novi izvori energije itd itd. Svi znamo da je energetika neshto najbitnije i bez cega ne bi bilo nicega.

I daa, jos da dodam jedan primer. Moj skolski drug je zavrshio FTN odsek za Energetiku. Odmah po zavrshetku skole,2009 , odlazi u Quatar (Al Dohu) preko firme Energoprojekt. Tamo je bio (i jos uvek je) primljen sa fakultetskim zvanjem. Za dve godine je zaradio,stan,auto i ostalo mu je para da pokrene sopstveni biznis sto ce i uraditi za par meseci kada se konacno vrati ovde.

Upisi ono sto ti deluje najzanimljivije i cime bi voleo da se bavis, a ne sta se drugima svidja niti sta vracare kazu da ce biti najplacenije ...
Ko be zna sta ce biti za 20 godina ... Nema sigurnog niti zagarantovane plate od xxxxxxx evra.Zaobidji takve gatare i vracare koji gledaju u buducnost...

Ja nisam postavio ovu temu da bi mi neko odavde odredio sta cu da upisem,niti ce ko odluciti umesto mene,odluku donosim sam. Postavio sam je da vidim kakva su misljenja ljudi koji imaju neka iskustva sa gore pomenutim profilima,i da mi ta iskustva pomognu da odlucim sta bi mi bilo najbolje. Ja mislim da je pravi uspeh,ne upisati samo ono sto volis vec spojiti lepo i korisno,mozda neko voli filozofiju ali kakve su sanse da covek uspe u ovoj zemlji u toj struci? Veoma male. Kada sam upisivao fakultet vise sam naginjao ka DIF-u jer sam se aktivno bavio sportom ali sam ipak upisao Elektroniku i nijednog trenutka se nisam pokajao. Takodje nisam za to ni da ljudi zavrsavaju na silu nesto samo zbog novca,vec se svuda moze naci neki kompromis,koji se moze ispostaviti kao dobitna kombinacija.:type:

Poslednja izmena:
nemas neke koristi od gledanja spiska predmeta...jedan primer: na energetici imas predmet "telekomunikacije u energetici". To su u principu blago oskrnavljene osnove telekomunikacija sa smera telekomunikacije, i nema ni E od energetike, pa ni osnove da ucis i razumes sam predmet. Verovatno 95% ljudi na ovom forumu pretpostavlja da visokonaponski dalekovod postavljen na 2m od telekomunikacionog voda (zicnog) moze izazvati smetnje.

Naravno da se ne bazira na energetici kada su primarne telekomunikacije u toj oblasti....Inace TE i ostali pogoni imaju fiber optics kao medijum a telekomunikacioni vodovi su vec odavno pod zemljom :)

Nemam nameru da trolujem temu glupostima, ali moram odgovoriti...Ucio sam ga, polozio, dobio 10, ako si i ti, reci mi gde gresim. U protivnom - no hard feelings - ali ne pametuj. Zasto li sam onda ucio indukovanje u telekomunikacionim vodovima iz drugih predmeta...

1. Ako se predmet BAZIRA na necemu, znaci da je nesto njegova BAZA, a ostalo su suplementi. U ovom slucaju supmenent - energetika - nije suplement jer se ne pominje u sadrzini i nema nikakve veze sa predmetom. Jedina veza je naziv predmeta.

2. Fiberoptic kao medijum se kod nas koristi u 99% slucajeva kao interkonekcija, a ne distribucija. Jel ti mozda stekas opticki kabl u tel uticnicu, u svojoj kuci/stanu?

3. Telekomunikacije podrazumevaju prenos raznih vrsta informacija. Analogna kablovska? Svi su oni kopali ulice i provlacili podzemno, do svake zgrade? Zasto li meni vod od kablovske visi na zgradi, 10m od nadzemnog dalekovoda srednjeg napona?

4. Energetika podrazumeva instalacije visokog i niskog napona. I u niskom naponu se mora paziti na trasu strujnih vodova i telekomunikacionih (interfon, telefon, kablovska). Podzemno, i sve optika, m?

Sry josh jednom na relativno nepotrebnom offtopicu....

Bas optimistican savet :D

Svi bi mi voleli da radimo ono sto volimo,Ako nemas mnogo novca ili neku "vezu", posao neces lako naci , ma koju skolu zavrshio.
Pa to je samo jos jedan razlog zasto da upise ono sto voli, a ne za sta infostud kurir b92 i slicni pisu da je lako naci posao i kolko se ceka.

Poslednja izmena:
Ja sam napisao zbog cega tvrdim da je Energetika perspektivna,a taj razlog,definitivno nije infostud.

Ne znam zasto je osoba uopste postavila pitanje,ako je zakljucak jasan.

A koji je to jasan zakljucak? Ovde sam procitao par vrlo konstruktivnih predloga marko_84 i J Lo su uspeli da shvate poentu ove teme,i iznesu svoja misljenja i argumente koji ih potkrepljuju. A to da treba da upisem sta volim sam znao i pre nego sam bio blizu i srednje skole a kamo li fakulteta.,) Zbog toga mi taj komentar i nije bas od neke pomoci,nadam se da me kapiras weasel.;)

Malo sam zakasnio, upis je vec gotov :D .

Jedino postovanje na Elfaku, medju kolegama, koje postoji je izmedju informaticara i energaticara. Jedini za koje vidim da nesto rade jesu energeticari, pored mog smera. Ostali smerovi nemaju taj... kredibilitet, ne znam kako da se izrazim a da ne budem uvredljiv :). Ako ovo neko procita sa mog faxa verovatno necu doziveti utorak.

Ja sam na RI i kako godine prolaze sve sam zadovoljniji. A konkurencija ti nece biti zestoka kao sto mislis. Prvo, nema je puno. Na smer ce oko 50-60 studenata, od broja koji ostane (mnogi ce otpasti iz momenta) znacajan deo nece imati dovoljno znanja na kraju studija (mada za ovo ne krivim fakultet), onaj koji izadje sa nekim znanjem verovatno ce imati neke zaostale ispite, znaci nece zavrsiti u roku (vremenski si u prednosti, ako si redovan), tako da situacija nije crna po pitanju unutrasnje konkurencije. A Indijci i Kinezi sigurno ne verujem da ce preplaviti 100% trziste, ne nase, pogotovo ne evropsko. Cisto da dodam, na tom smeru se radi jos stosta pored programiranja suvog programiranja kakvo imas na umu, na primer mreze, mikrokontroleri...

Da odmah zaustavim kritike, zavrsavanje fakulteta u roku ti nece znaciti nista. Iskoristi to vreme za prakse, kurseve, dodatne sertifikate. Hvala bogu, mozes dobiti lepe popuste dok si student sto valja iskoristiti.

I ja sam se dvoumio kao ti, ali jednostavno me ne privlaci energetika. Morao bih da budem siguran da cu imati dosta para jednog dana da bih se odlucio na nju, not my world. Trudicu se da trazim karijeru u svojoj bransi, koju volim, pa gde pukne :D .

Kako si vec izabrao energetiku, mogu da ti pozelim srecu, nije lako usmerenje kao ni sam smer.

Poslednja izmena:
Uvek se upisuje onaj smer koji se najbrže završava (imajući u vidu državu koja te školuje). Džaba ti studiraš recimo energetiku, ako tamo imaš nekog kvazi-profesora koji ima prolaznost < 10%, dok se npr, telekomunikacije završavaju u roku. Epilog: ti guliš prekovremeni studentski rad na faksu, kolega sa telekomunikacija se za to vreme "uglavljuje" u energrtski sistem.

Prijatno studiranje btw:p

ako oces nesto bas extra perspektivno, to ti je bio inzenjering, i nanotehnologija. To dozivljava pravi bum na svetskom trzistu i najvecu ekspanziju trenutno...
Ja sam isto sad birao izmejdu par smerova uglavnom slicni kao sto si ti naveo i odabrao sam Energetiku ;-D

šta god odabrao, kad završiš beži odavde glavom bez obzira - to ti je najbolji savet koji ti neko može dati :)

Nazad
Vrh Dno