Šta je novo?

Prodaja Telekoma

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
sa ovim porastom poslovanja, za 10 godina, telekom ce zaraditi, ISTO koliko stranci daju za njega, i ostace nash.

Neće biti.

Evo tekst koji je napisao moj profesor, ekspert za ekonomiju i jedan od najpoznatijih ekonomskih novinara:

U tom kontekstu može se posmatrati i budućnost Telekoma, ukoliko ostane u državnoj svojini, jer njegovi dosadašnji finansijski uspesi samo su plod eksplozije tražnje za uslugama u mobilnim komunikacijama (stekao je zavidnih 7,7 miliona pretplatnika), do tehnološkog nivoa koji je on mogao dosad da prati. Za investicije u neki novi tehnološki nivo četvrte generacije Telekomov profit nije dovoljan. Uostalom, on je već danas neefikasniji od većine operatera u okruženju i ostvaruje, na primer, pet puta manji prihod po zaposlenom od Telekoma Slovenije i dva i po puta manji takav prihod od Telekoma Hrvatske (prema podacima koje prenosi "Ekonomist magazin").

Ceo tekst ovde: http://www.vreme.com/cms/view.php?id=957615

ok... nece za 10 godina, ali neka bude i za 20... cisto me zanima koliko ce (auto)putevi doneti.

a pored toga sto tu vec postoje razradjeni "sistemi" za prelivanj[e love u necije dzepove, odredjeni deo Srbije samodestruktivno ce da prihvati to objasnjenje jer prodaje "tudje" linje/usluge/vezu zarad "svog" autoputa do neke zabiti - uz nadu da ce neko sa Zapada/Istoka/Juga/Severa/Pakla/Neba doci i otvoriti fabriku sa platama od 2000€ mesecno. i jos da ne mora da radi, ihaaa srece 😀

Kakvi bre autoputevi? Pročitaj pažljivo ceo tekst pa ćeš videti gde će te pare da odu...

ma znam ja gde ce da ode, ali je to tema zabranjena na forumu.

govorim samo o tome kako se javno objasnjava odluka o prodaji...

opet mislim da vise nema razloga da pisem u ovoj temi - opet se javljaju ljudi koji bi da se proda, uglavnom zbog licnog animoziteta prema Telekomu; i ovi drugi koji gledaju malo siru sliku.

mene jos samo zanima da li ce infrastruktura takodje biti prodata sa Telekomom, a mislim da hoce; posto ce to odlucivati o kvalitetu i ceni usluge interneta/telekomunikacija u Srbiji.

Najnovija vest, Telekom ukida jeftinije pozive u periodu od 15 do 17 časova. Samo još fali da lupe još jedno poskupljenje pred prodaju (da ugoje prase još koji kilogram pred klanje).

samo ******i koji ne vide dalje od svog nosa prodaju infrastrukturu i prirodna bogatsva u drzavnom vlasnistvu... ovi nasi su takvi...

Telekom kao firmu treba prodati, pokloniti, doplatiti ako treba samo da je neko preuzme - sta god.

Ali ne i infrastrukturu. Kablove, bandere, kanalizaciju, centrale treba izdvojiti i proglasiti javnim dobrom, u rangu sa rudama, sumama i ostalim prirodnim bogastvima. I dati nekom telu koje je odgovorno i vladi i parlamentu da upravlja tim resursom i da ga pod jednakim uslovima iznajmljuje zainteresovanim firmama koje ispune odredjene, unapred propisane i precizne uslove.

Telekom kao firmu treba prodati, pokloniti, doplatiti ako treba samo da je neko preuzme - sta god.

Ali ne i infrastrukturu. Kablove, bandere, kanalizaciju, centrale treba izdvojiti i proglasiti javnim dobrom, u rangu sa rudama, sumama i ostalim prirodnim bogastvima. I dati nekom telu koje je odgovorno i vladi i parlamentu da upravlja tim resursom i da ga pod jednakim uslovima iznajmljuje zainteresovanim firmama koje ispune odredjene, unapred propisane i precizne uslove.
Telu koje je odgovorno! ? Ha, ha ha, hi hi hi, he he he...

Nema toga prijatelju kod nas... mozda ako dovedes neke Svede ili Fince, a posten Srbin na celu nekog regulatornog ili bilo kakvog tela ne postoji! Zaboravi...

A ti prijatelju stvarno verujes da su svi "Svede i Finci" posteni???? :laugh::laugh:

Mnogo više od ovih naših...oni svoju decu uče od maloih nogu poštenju, a mi našu nepoštenju...

Istina, znam jednog našeg lika u Švedskoj, već dve godine je na plaćenom "bolovanju" i živi od toga :d

Inače čovek je moler, a prvobitno na bolovanju je završio tako što je slupao svog Poršea (očigledno je nadmašio naše gastejbajtere sa Merdžama) i pritom iščašio svoje rame...

Kad bi kod nas uveli skandinavski sistem, država bi kolapsirala posle nedelju dana...

+ da bi se uveo Nordic sistem mora da se ima para u drzavi,a nasa drzava to svakako nema

moderatori dushmani!

predlazem da se zakljucava ovo, jer nema vise sta da se kaze sa strane IT-a na ovo ... i ja sam sebi dao za pravo da odem u politiku, sto nisam trebao, a problem jedino tu i lezi.

Telekom: Kupi skupo - Prodaj jeftino!

Beograd -- Kako sad stvari stoje, deo akcija ”Telekom Srbije” biće prodat gotovo za istu sumu koliko je plaćen ”Telekom Srpske”. Stvarna vrednost mnogo veća.

Tanjug
Tanjug
Ukoliko se, kao što je najavljeno, proda 31 odsto “Telekoma Srbije” kupac će čitavu kompaniju dobiti za, praktično, isti novac koji je Srbija platila za “Telekom Srpske”!

Naime, “Telekom Srbije” (koji ima 11,5 miliona korisnika) procenjen je na 2,4 milijarde evra, a 31 odsto iznosio bi 800 miliona evra.

Novi vlasnik dobio bi za taj novac i vlasništvo nad “Telekomom Srpske” koji je “Telekom Srbije” pre četiri godine platio 646 miliona, a u međuvremenu uložio još toliko!

Kupovina 31 odsto akcija odgovarala bi samo “Dojče Telekomu” koji je već postigao dogovor sa grčkim OTE da mu prepiše 20 odsto svog vlasništva (u zamenu za vlasništvo u grčkom “Telekomu”).

Time bi “Dojče”, praktično, postao većinski vlasnik “Telekoma Srbije” za 800 miliona evra.

„Pre svega, procenjena vrednost “Telekoma” je mnogo manja nego što je njegova prava vrednost“, kaže profesor Aleksandra Smiljanić, bivša ministarka telekomunikacija.

“Telekom” ima oko 3,2 miliona fiksnih linija, u koje je, po mojoj gruboj proceni, uloženo više od tri milijarde evra. U mreže Republike Srpske i Crne Gore je uloženo oko milijardu evra. Pri tome nisam računala mnoge druge Telekomove resurse kao što su brojne centrale po celoj Srbiji, složenu mrežu optičkih kablova koja povezuje ove centrale, softver, integrisane servise“, rekla je Smiljanićeva.

Teško je odrediti šta je najveća vrednost “Telekoma” - broj korisnika, optička i pristupna mreža.

ima li neka firma da ja kupim po ovakvim uslovima - obecavam da cu napraviti autoput do nje! 😀

Ahahahaha, dobro da nije za 1 dinar kao one šećerane 😀

Bem ti život, hoće i Telekom da umalo poklone nekom na kraju? (kao što su Rusima NIS) ...

Imam neki osecaj da ce za par godina drzava opet kupovati nazad Telekom.

Nemci ipak najbliži Telekomu Srbije

Znao sam da nesto smrdi kad su najednom resili da prodaju "samo" 30% Telekoma. OTE ce naravno da prepise svoj deo DT-u i tako se namesti prodaja samo DT-u. Austrijanci ce da otkupe dokumentaciju i da fingiraju konkurenciju na tenderu, Nemci kupe i svi srecni.
Ja, budala, mislio sam da ako OTE prodaje svoj deo da ce to biti u paketu sa nasim delom i da ce morati da proda najboljem ponudjacu, al' ne lezi vraze.
Kakvu li ce bajku da smisle da objasne ovakvu namestaljku?
Lepo ljudi pricaju da se unazad 2 godine zna kupac za Telekom.

Koji su to hohstapleri...

Mozemo da se oprostimo da ce se kod nas, u neko dogledno vreme, popraviti situacija oko broadbanda.

Problem je što su u vestima sada već pobrkane sve moguće cifre.Vlada Srbije je odučila da proda 51% Telekoma a ne 30, 31 ili 40% kao što je bila prvobitna priča.
Ako već ne verujemo našim medijima, evo vam Reuters:

UPDATE 1-Serbia to sell 51 pct stake of state Telekom

Thu, Oct 14 2010
Serbia to offer 51 pct of state telecoms co for sale

Thu Oct 14, 2010 11:48am EDT
* Accepts Citigroup report valuing it at 2.43 bln euros

* To give 15 pct of remaining govt shares to public

BELGRADE, Oct 14 (Reuters) - The Serbian government will sell a majority stake in state-owned Telekom Srbija and hand a small stake to the public, it said in a statement on Thursday.

"The government will invite a public tender for the sale of a 51 percent stake in Telekom Srbija, which will be published in The Financial Times newspaper," the government said in a statement.

The statement said the government had accepted a report from Citigroup, the advisor in the sale, which set the total value for the company at 2.43 billion euros.

Serbia owns 80 percent of the fixed-line and mobile operator, while the rest is owned by Greece's OTE (OTEr.AT). Deutsche Telekom and the Greek state are OTE's two biggest shareholders, with stakes of 30 and 20 percent, respectively.

The government has also decided to distribute 15 percent of its remaining shares in Telekom Srbija to about 5 million citizens in Serbia.

The statement said the finance ministry would lead the "sale process, setting of the minimal price of shares and the choosing of a strategic partner".

The move is part of a 2008 plan on the distribution of free shares in major state-run enterprises, including in the NIS oil industry, Belgrade's airport and the Galenika pharmaceuticals firm.

To date the government has only distributed 15 percent of its stake in NIS, which has been 51 percent owned by Russia's Gazprom since 2009.

Last month, Serbian Deputy Prime Minister Bozidar Djelic said Germany's Deutsche Telekom (DTEGn.DE) had publicly expressed interest in the sale of Telekom Srbija. Serbian officials earlier said Egypt's Orascom (ORTE.CA) and Turk Telekom (TTKOM.IS) were also interested. (Reporting by Aleksandar Vasovic; Editing by Adam Tanner and Will Waterman)

Poslednja izmena:
Gde ima da se kupi .rs za 8e???

Domen je rezervisan prije jače od pola godine, što je i logično, šta bi da im je neko uzeo taj domen za 8€ i da ih kasnije ucjenjuje. To samo govori da imaju planove za Srbiju, a ne da su već kupili Telekom.

Po toj logici svi koji su ozbiljno zainteresovani za Telekom vec imaju svoj.rs domen.

I ako se ispostavi da jedino DT ima domen, postavlja se pitanje da li su drugi operateri glupi i ne znaju da misle unapred ili jednostavno nisu zainteresovani za Telekom?

A ako nisu zainteresovani, za po nasim pretpostavkama dobar deal, koji su razlozi za to?

I zasto se ti razlozi ne iznesu u javnost ako vec nisu "konspirativne" prirode?

Mislim da se odgovor na ova pitanja sam namece.

Odgovor je prost, zato sto je vec prodat odavno....

i t-com.rs i t-mobile.rs su uzeti 09.04.2008 😉 Mislim da to nista ne znaci... I vodafone je uzeo vodafone.rs (10.03.2008)... Verovatno svi misle unapred i sto da ne uzmu domen kad vec misle da ulete na nase trziste.

Poslednja izmena:
Dobro, nije .rs 8€, ali jeste ~20€.

Zašto ostali nemaju svoje domene? Koji ostali? O T-com-u se priča 3 godine da će kupiti TS, pa bi se sigurno našao neko pametan da investira 20€ u domen.
T-com svukuda ima isti domen, T-com.država, a čak i da se znaju potencijalni drugi kupci, ni za koga od njih se ne zna koji bi eventualno naziv Telekoma bio, a ne domen.

Ma sve je to bagra.
Slusao sam ministarku telekomunikacija. Prica kao: "Prodajemo telekom da se obezbede bolje usluge" i "Ne treba Telekom da puni budzet". Pa jel vlast misli da u ovoj zemlji zive ljudi kojima je uradjena potpuna lobotomija. Kada se Telekom proda nece se obezbediti bolje usluge a pitanje ostaje cime ce onda puniti budzet, posto je i ovako izbusen. Naravno cena je smesna kada poredimo koliko je npr. Telenor dao para. A ovde se prodaje i fiksna i mobilna telefonija u Srbiji (tj. monopolska pozicija) a da ne govorimo o udelu u CG i Republici Srpskoj. Taman parice za nove izbore i veliki uspeh Vlade Srbije.

Hoce li biti javni tender za ovo kao u slucaju Mobtela?
Velike su pare u pitanju pa da ne bude nesto ispod zita.

Foreign companies eye stake in Telekom Srbija|30/03/2010
http://www.setimes.com/cocoon/setimes/xhtml/en_GB/features/setimes/features/2010/03/30/feature-01

Deo clanka: "Official data shows that Telekom Srbija, together with its subsidiaries, made a profit of more than 1.1 billion euros in 2008 -- a 25% rise from the previous year. It counts 7.48 million mobile phone users in Serbia, Montenegro and BiH. Its market share stands at 60% in Serbia, 37.5% in BiH and 26.5% in Montenegro."

"Satro" kupci TS-a

Kosovo Calling|Telekom Austria (TA)
3 October 2010
http://www.neurope.eu/articles/Kosovo-Calling/103052.php

They reportedly hope to make €600 million by selling three quarters of PTK.
Meanwhile, rumours that TA is considering sacking hundreds of landline experts over the coming months due to a dramatic decline in sales in this sector are lingering on.

The firm, which has 16,000 employees and more than 21 million customers across Europe, suffered a 14.2% decline in earnings before interest and taxes (Ebit) to €300.5 million year on year in the first six months of this year.

TA je otkupio dokumentaciju, a na osnovu svega ovoga da li zaista mislite da ce oni da nas kupe ili su zaista ovde pojavljuju fore radi?

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno