Šta je novo?

prodaja racunara!

genius_

Slavan
Učlanjen(a)
06.08.2008
Poena
319
pozdrav,

supruga bi da se bavi prodajom racunara,
koliko bi para trebalo za pocetak?
gdje nabavljati komponente i sl.?

Poslednja izmena:
Bolje je odgovori od te ideje.
Puno je tu pirana u maloj bari... :d

Para nikad dosta :) Zavisi koliki lokal planirate, kakav lager, u kom ste gradu, kakva je konkurencija, sta to mozete vi da ponudite a drugi ne, koja vam je ciljna grupa itd. Ne treba odmah odustajati zato sto i drugi to rade, ali dobar biznis plan je neophodan inace cete brzo biti u problemu.

ona se vise uzda u instalacije nego bas u prodaju ali moglo bi se mozda malo po malo?!
lokal imamo,znaci nema troska za kiriju,malo racunari malo foto aparati ?!
kod nas skoro svi rade na fazon kupis pa cekas da stigne za par dana :)
tako bi mozda i moglo?!slabo ko ima na lageru nesto " jace " uglavnom drze kucista,
monitore i neke sitnice,odnosno kutije grafickih ,mb i sl :)
a konfiguracije kupujes na papiru :)

Ajmo ovako. Odgovori nam na par pitanja pa cemo ti dati par konkretnijih odgovora.

1. Koji grad je u pitanju?
2. Koliko prodavnica racunara ima u tom gradu?
3. Na skali od 1 - 10 koliko tvoja supruga prodaje racunare?
4. Dali si upoznat sa zakonom gde je distribucija piratskog softvera zakonom kaznjiva!!!
Koliko sam ja razumeo supruga ti se vishe uzda u instaliranje nego u prodaju. Predpostavljam da kad nekom "padne" win kod vas nema puno osoba koje su u stanju da ga instairaju, pa je to neki prostor gde je tvoja supruga videla zaradu?
5. Mora da otvori d.o.o firmu (ako ti je godisnju obrt ispod 2-3 mil bolje ni ne otvaraj s obzirom da su marze relativno male) shto znaci da imate minimum 2 zaposlena sa placenim doprinosima.

A evo i par odgovora odmah:

1. Shto se tice opreme postoji mnogo dobavljaca. Elem. Veliki igraci su ti Pakom, Kimtec, ComTrade, Imtel, Alti, Grapolo, List/IvComp, ComputerLand, AsBis, Desk + imash dobavljace specificno za odredjene stvari.

p.s. Gore nabrajanje firmi ne smatram kao reklamu nego kao usmerenje, a i nabrojao sam mislim sve ozbiljne firme na nashem trzistu, neke su sad aktuelnije/jace od drugih ali to je sve samo pitanje trenutka. AKo sam nekog zaboravio neka mi oprosti.

2. Kao pocetnik kreces sa rabatom koji dogovorish sa dobavljacem a posle kako ti prodaja raste dobijash veci rabat i mogucnost odlozenog placanja. Tako da mozes polako da pravish svoj neki lager opreme.

eto toliko za sada.

s' postovanjem JA:smoke:

Ajmo ovako. Odgovori nam na par pitanja pa cemo ti dati par konkretnijih odgovora.

1. Koji grad je u pitanju?
2. Koliko prodavnica racunara ima u tom gradu?
3. Na skali od 1 - 10 koliko tvoja supruga prodaje racunare?
4. Dali si upoznat sa zakonom gde je distribucija piratskog softvera zakonom kaznjiva!!!

1.Bijeljina :)
2. 10-setak
3. oko godinu dana
4.da
za sada ona prodaje ladno laptopove preko firme iz Banja Luke pa bi sad malo da
prosiri asortiman !
p.s. Samo da mogu da odradim kreditnu liniju odmah,upustio bi se ja ladno u to pa sta bude?!
od tih 10-setak firmi samo je jedan zatvorio,znaci valda im ide kako tako !

Poslednja izmena:
Mozda bolje nesto drugo otvoriti... a mozda i ne.... ja sam razmisljao prosle godine da otvorim prodaju racuunara i na kraju kada sam sve preracunao dosao sam do toga da sam otvorio kafic. Manje su mi obaveze a profit dosta veci nego sto ima jedan ortak koji radi sa racunarima a cimanje mi je dosta manje....

Eto... pa razmisli... mozda mozes i nesto drugo

Veliki rizik

Bavio sam se jedno vreme preprodajom i radio u manjim firmama koje danas ne postoje.

Uglavnom lapovi prolaze i digitalni aparati. Refil kertridza je isto opcija koja bi bila interesantna.

Bez veceg kapitala, dobre lokacije kao i reklame za isti ja se ne bi upushtao u tako neshto. Nek' ti neki ekonomista uradi finansisku isplativost, i eventualno overi godishnje prihode konkurenata da bi imao jasniju sliku.

Poslednja izmena:
Evo skoro vec 5 godina kako sam u tom poslu. Poceo sam na Pancevackom buvljaku kao pirat :) Kad je krenula murija da nas ganja batalio sam to i iznajmio tezgu sa namerom da prodajem sitne komponente , miseve ,tastature ,zvucnike itd. Medjutim pojavio se Dinkic i izdao naredbu da se prodaja robe na tezgama mora legalizovati odnosno svaka tezga registrovati kao STR.Posto sam skapirao da se ovaj ne *****ava
registrovao sam STR. Pocetni kapital iznosio je bednih 70 E :) Kod par uvoznika sam deponovao blanko menice kao garant i od njih dobio robu na odlozeno. Onda je dosao onaj famozni Decembar 2003 , zadnji mesec pred uvodjenje PDV-a (pena mi podje na usta kad se toga setim :) ). Za nekih 15 -tak dana uspeo sam da uvalim oko 30 tak konfiguracija. Tu sam uspeo da skupim par hiljada eura. Od te love kupio sam fiskalnu kasu i ostatak investirao u robu. Posto se na pijaci ovakva vrsta posla nije mogla razviti , resio sam da iznajmim lokal. Iznajmio sam mali lokal oko 17 kvm u ne bas atraktivnom delu grada i polako.. eto vec peta godina. Sa nekih 800 000 din godisnjeg prometa dogurao sam do 12 -tak miliona. Ne reklamiram se nigde i nemam nameru radnja mi je mahom prljava i zapustena to kod musterija izaziva osecaj skromnosti. Prosecan kupac ( a takvih je najvise ) ima strah od glamurozno uredjenih radnji jer sav taj glamur iza sebe krije kriminal i prljavo stecen kapital. Ja sam posten trgovac, to pojedine musterije primecuju i svoju paznju posvecuju meni. Nemam nameru da otvorim jos koju radnju od ove imam pristojnu zaradu, skroman sam covek i vise od ovoga mi ne treba.

pozdrav.

Poslednja izmena:
Onda je dosao onaj famozni Decembar 2003 , zadnji mesec pred uvodjenje PDV-a

Misliš na decembar 2004. godine?! ;) PDV je u Srbiji počeo 01.01.2005. :wave: Enivej, drago mi je zbog tebe, samo guraj i dalje (i daj neku reklamu ovde i popust :p )

Evo skoro vec 5 godina kako sam u tom poslu. Poceo sam na Pancevackom buvljaku kao pirat :) Kad je krenula murija da nas ganja batalio sam to i iznajmio tezgu sa namerom da prodajem sitne komponente , miseve ,tastature ,zvucnike itd. Medjutim pojavio se Dinkic i izdao naredbu da se prodaja robe na tezgama mora legalizovati odnosno svaka tezga registrovati kao STR.Posto sam skapirao da se ovaj ne *****ava
registrovao sam STR. Pocetni kapital iznosio je bednih 70 E :) Kod par uvoznika sam deponovao blanko menice kao garant i od njih dobio robu na odlozeno. Onda je dosao onaj famozni Decembar 2003 , zadnji mesec pred uvodjenje PDV-a (pena mi podje na usta kad se toga setim :) ). Za nekih 15 -tak dana uspeo sam da uvalim oko 30 tak konfiguracija. Tu sam uspeo da skupim par hiljada eura. Od te love kupio sam fiskalnu kasu i ostatak investirao u robu. Posto se na pijaci ovakva vrsta posla nije mogla razviti , resio sam da iznajmim lokal. Iznajmio sam mali lokal oko 17 kvm u ne bas atraktivnom delu grada i polako.. eto vec peta godina. Sa nekih 800 000 din godisnjeg prometa dogurao sam do 12 -tak miliona. Ne reklamiram se nigde i nemam nameru radnja mi je mahom prljava i zapustena to kod musterija izaziva osecaj skromnosti. Prosecan kupac ( a takvih je najvise ) ima strah od glamurozno uredjenih radnji jer sav taj glamur iza sebe krije kriminal i prljavo stecen kapital. Ja sam posten trgovac, to pojedine musterije primecuju i svoju paznju posvecuju meni. Nemam nameru da otvorim jos koju radnju od ove imam pristojnu zaradu, skroman sam covek i vise od ovoga mi ne treba.

pozdrav.
Gde ti se nalazi radnja,i koje su ti cene? Mozda nisi skup?

Iako me otvaranje radnje trenutno ne interesuje, posto perspektive ovde gde sam uopste nemam, razmisljao sam se da se preselim u NS i da pocnem preko malih oglasa da se bavim servisiranjem PC-a, iskustva imam...
ali ono sto me interesuje, posto ne zivim u NS, kakva je trenutna situacija po tom pitanju?
znam da se sad svaki klinac bavi reinstalacijama i da 90% ako ne i vise pojma nemaju bar sto se tice mog seoceta...
Otvaranja lokala bar dok neznam trziste mi je jako veliki rizik, zato me i intresuje da li se moze preziveti radeci terenski preko malih oglasa, pa makar bio dostupan 20h na dan?

Iako me otvaranje radnje trenutno ne interesuje, posto perspektive ovde gde sam uopste nemam, razmisljao sam se da se preselim u NS i da pocnem preko malih oglasa da se bavim servisiranjem PC-a, iskustva imam...
ali ono sto me interesuje, posto ne zivim u NS, kakva je trenutna situacija po tom pitanju?
...
zato me i intresuje da li se moze preziveti radeci terenski preko malih oglasa, pa makar bio dostupan 20h na dan?

Ako se prekvalifikujes na molerske radove i stolariju ili pravljenje kuhinja po meri mozes uzeti lepe pare u kratkom roku :S:

Najbolju kintu uzimaju dobavljaci!
Sto se tice moleraja meni je uzimao 50eur dnevno! Heheh znaci moleraj:d

sramota... :(, plasim se visine tako da moleraj otpada :)

Mislim da sa tim racunarskim radnjama ima neka solidna plata,naravno ako radis sve po propisu!
Ps:Kolika je kazna za neistaknuto radno vreme,danas sam bio kod sudije i cekam resenje.

Ako si PR, 5 do 20 hiljada. Ako je d.o.o. 20 do 100 hiljada kazna za preduzeće + nešto za odgovorno lice.

Rekoh ti 5 do 20, zavisi od sudije i od još jedno stotinak stvari...ispričaj situaciju hronološki, jedino tako možda i dobiješ neki pametan savet.

Rekoh ti 5 do 20, zavisi od sudije i od još jedno stotinak stvari...ispričaj situaciju hronološki, jedino tako možda i dobiješ neki pametan savet.
Imam halu u izgradnji,dolazi trzisna inspekcija,nema nikoga ostavlja u postansko sanduce poziv.Ja dolazim kod njih,kaze da spremim sve papire od radnje i kaze nije ti istaknuto radno vreme.Kaze:eek:kaci radno vreme ja cu doci u kontrolu,ja istog dana okacim i zove me posle 2 dana da dodjem po papire i kaze sve ok.To je bilo 11.08 da bi 20.08 stiglo sudiji za prekrsaje.Ja bio kod sudije i ispricao, napravila zapisnik i kaze trebao si da prijavis da si okacio (budale a ovaj rekao doci cu u kontrolu nikakvo prijavljivanje)

Najgore sto kad sam pitao sudiju kolika je kazna, kaze bolje da ti nekazem :mad:
Ot Sorry
Edit 11.08 i 20.08 prosli mesec(ispravio sam)

Poslednja izmena:
Nije tačno da je trebalo da obavestiš inspektora, naročito ako ti on to nije izričito naložio. Član 44 Zakona o uslovima za obavljanje prometa robe, vršenje usluga u prometu robe i inspekcijskom nadzoru kaže:

Inspektor je ovlašćen da:
1) naloži otklanjanje utvrđene nepravilnosti, kada prilikom vršenja inspekcijskog nadzora utvrdi da propis nije primenjen ili je nepravilno primenjen i utvrdi za to potreban rok;
2) izrekne novčanu kaznu na licu mesta (mandatnu kaznu), kada je to određeno zakonom;
3) naredi mere obezbeđenja dokaza;
4) naredi povraćaj više naplaćene cene;
5) podnese prijavu nadležnom organu za učinjeno krivično delo, privredni prestup ili povredu dobrih poslovnih običaja, odnosno podnese zahtev za pokretanje prekršajnog postupka;
6) privremeno oduzme predmete koji su bili upotrebljeni, namenjeni ili su nastali izvršenjem prekršaja, privrednog prestupa ili krivičnog dela i izda potvrdu o oduzetim predmetima i
7) naredi izvršenje radnji popisa, radi utvrđivanja stanja u postupku vršenja inspekcijskog nadzora.

U tvom slučaju, inspektor ti je naložio da uradiš ovo iz prvog stava, što si ti i uradio i od tog momenta ti si čist za zakon, završio si. E sad, inspektor je iskoristio i stav 5, što je apsolutno bilo nepotrebno, ali nekako se državna kasa mora napuniti, pa oni koriste taj najjednostavniji metod: zastrašiti neukog preduzetnika (normalno je da ne možemo svi znati sve zakone napamet, pa i inspektori kad pišu prijavu uvek listaju po zakonima da bi je napisali kako treba), poslati ga kod sudije koji će te prijateljski saslušati i reći ti da ne brineš i da ideš da radiš dalje, a ustvari desiće ti se sledeće: kroz neko vreme stići če ti rešenje od sudije da moraš da platiš toliko i toliko (najmanje onoliko koliko je i inspektor predložio) u roku od toliko i toliko dana.
Ako si lud, ti plati. Ako nisi i ako imaš par sati vremena, sedi i napiši žalbu, ali oštru, inače te nikad neće pustiti.
Ovo sve pod pretpostavkom da si sudiji ispričao sve ono što i ovde i da je on nakon toga diktirao daktilografkinji tvoju izjavu koju si ti potpisao na kraju.

2zeljko: mani se ćorava posla.

2genius_: reci supruzi da se mane ćorava posla.

Nazad
Vrh Dno