Šta je novo?

Procesorski kuler se pali dok je PC ugašen

Poolmaker

Nenadmašan
Učlanjen(a)
05.04.2013
Poena
2,245
Elem, sklopim frankenštajn mašinu za klinca, stari delovi iz dva, tri izvora onako kako ih je nabavljao.
Dižem sistem, učita fajlove sa cd-a na hard, restartuje se kako treba i onda posle restarta nekada na jednom mestu instalacije nekada na drugim mestima začuje se zvuk kao kada štrecne struja. Ne ugasi se mašina, samo ostane zakucan na tom momentu instalacije.
Ok, zamenim napajanje mali donese neko drugo, završi se posao sa njim. Za svaki slučaj bacim ga na 3 sata stres testa sve šljaka. I inače uredno radi dok je upaljen.
Ispostavi se da se kuler procesora pali sam od sebe dok je kompjuter ugašen. Ne uvek i bez pravila (posle različitog vremena od momenta gašenja kompa)
Po svemu sudeći napajanje (ili matična).
Rekoh mu da ga isključuje i na prekidač na napajanju dok je ugašen. Klinac nema više keša ni delova pa računam neka vozi tako za sada.
Ono što me zanima da li neko zna tačno šta je u pitanju, i kolika je eventualna opasnosta od riknjavanja matične i/ili napajanja.
Napajanje neki kinez, matična MSI 760GTM-P33

Kuler se verovatno vrti polako zato sto radi na 5v,probija ti negde na ploci.
imao sam prilike to da vidim i taj komp jos uvek radi,ali maticna je defektna i to je to.
Dobro je da je probilo tih 5v,da je neka druga kombinacija bilo bi pogubno za jos po nesto.

Poslednja izmena:
Ne vrti polako, ide punom brzinom. Znači, upale se ventilatori. Oba, i procesorski ventilator i od izlaza sa ploče (drugi nakačen). Ništa drugo osim power ledice nije aktivno.
Gori power ledica na kućištu, ali ne i ona harda, grafička ne baca signal.. pritisne se power button i kompjuter redovno startuje
Verovatno ploča, već joj treba duže vremena za paljenje.
Mali nabavlja sutra drugu ploču pa menjam.
Postavim rezultate.
Hvala Vuk40, pomislio sam da neće biti nijednoga odgovara :)

Poslednja izmena:
Moguće je da je i do napajanja, stand by +5v (ljubičasta žica na 20/ 24 pina ) varira voltažu.

Pollmaker ajde ovako,ako ste promenili maticnu,uzmi neko staro ATX i zakaci na tu MSi maticnu,na golu plocu bez procesora ili bilo cega.
Spoji na 3pin konektor ventilator hladnjaka koji hladi procesor,ukoliko se vrti znaci da je probila zener dioda na ploci,nebitno gde je jer nemas duvaljku da je zamenis.
Startuj prispajanjem nekom zicom ili srafcigerom dva pina gde se kaci kablic za start taster kojim pokreces racunar,ako se jedino tada vrti ventilator onaj za CPU onda je u redu,ukoliko se vrti i dok je situacija da nisi ukljucio rad ploce na power on,onda je ono sto sam rekao.
Neke ploce imaju koliko sam primetio senzor temperature procesora unutar soketa,jer se procesor jednim delom odvodi toplotu preko pinova socketa i tu se detekuje temperatura u BIOS-u,te da sistem iako racunar ne radi a posle rada nije sveo temperaturu jednaku sobnoj temperaturi,ventilator ce se vrteti sve dok povrsina CPU-a ne bude pripremljena za ponovni rad.
Inace mnoge ploce sam odradio do sada sa Jovy System lemnom stanicom i ne bavim se tim poslom jer nije vise isplatljiv.

Sve sam isprobao druže. Probana je ploča i van kućišta, u medjuvremenu (od prvoga posta) je probana i sa drugim napajanjima. Provera ACPI S1 i S3 podešavanja, nekada ona hoće da naprave takvu stvar. Da ne nabrajam dalje, bukvalno sve čega sam setio a bavim se time, imam iskustva.
Uvek ista situacija. Kompjuter kada je ugašen, ventilatori se sami upale, (ne uvek i ne posle odredjenog vremena) i tako rade dalje.
Nešto joj riknjava jer već teže pali, sada joj treba više pokušaja da butuje.
Danas dolazi druga pa ću zameniti.

Poslednja izmena:
poolmaker pazi sad ovo "Mobile consumer appliances are getting more and more attention in current day fast moving life style, with smart phones and tablets almost becoming a fashion accessory. However, many ordinary personal computers cannot charge some of these devices, making it difficult to stay connected. The MSI Super Charger is a Windows resident program capable of revising the power supply mode of your USB port to become more powerful. Once your phone or tablet is connected to your USB port, the Super Charger sends a signal to initiate its charging circuit, making it a really smart and convenient charging solution for mobile computing needs"

Note: Only front red USB ports support charger function after system off
http://www.msi.com/product/mb/760GTM-P33.html tvoja ploca

Kakve veze sad to ima sa ovim problemom ? I gigabyte ima "On-Off" charging ali to nema veze sa ovim takođe, nikakvi ventilatori se ne vrte, samo se upotrebljava +5v stand by sa napajanja.

Nazad
Vrh Dno