Šta je novo?

Procesor se pregreva

borisn

Čuven
Učlanjen(a)
15.11.2002
Poena
604
Moja oprema  
Mobilni telefon
Samsung Galaxy S21 Ultra
Pristup internetu
  1. ADSL
Dakle, radi se o intelovom D930 procesoru. Pre neki dan mi se komp ugasio dva puta za jedan dan, prilikom telfoniranja preko skype-a. Instalirao sam Everest i video da je temperatura procesora 90 stepeni, kada je zauzetost 1-3%. Kako se opterecenje povecava temperatura ide i do 100 stepeni. Otvorio sam kuciste, nije pomoglo mnogo. Kuler je prilicno vruc na dodir, i koliko ja vidim, nema ventilator na sebi. Deluje kao veliki pasivni kuler, sa strane je pricvrscen jedan plasticni ventilator i to je to.
O kuleru ne znam mnogo zato sto se radi o Medion racunaru pa nisam sam birao komponente. Star je cetri i po godine, mozda je i zbog prasine ili tako necega. Pa ako neko ima neku ideju... :)

Prilozi

• SNV81406.JPG
    SNV81406.JPG
    408.4 KB · Pregleda: 183
Pa onda i nije bas pasivni ako ima ventilator pored njega.
Kao prvo proveri da li se taj ventilator uopste vrti ako neradi zameni ga, a pre svega uvek je dobro izduvati prasinu vidi ako imas neki kompresor ili slicno samo nemoj mlaznicu od kompresora da priblizis mnogo ventilatoru da ne bi poleteo :)

Jel taj kuler naopacke , sto su mu pajpovi sa strane :p Ne ozbiljno tolki kuler bi to trebao da ohladi, vidi da se nije otkacio, da nije taj plasticni vent otisao, mozda posle 4 godine da promenish pastu ako je neka fabricka bila debela pa se osusila onda imash rupu izmedju kulera i processora.

Ventilator sa strane radi. Ne verujem da je naopako montiran, tako je od kad je kupljen, sve je radilo normalno. Nisu pajpovi sa strane, ispod su. Meni je prvo palo na pamet da je nesto u vezi paste ili da ne naleze dobro ali zar nije logicno da ako je i sam kuler vreo, da ustvari prima svu toplotu od procesora?

los je ugao slikanja i sve deluje naopako,kakav je ovo polozaj maticne i svega.
Moguce da se prasina uvukla i formirala sundjer izmedju tih ploca coolera,stvarno se ne vidi dobro sa slike al mora da je to,ako nista nisi klokovao,kuciste otvorio,ventilator radi,jedino ostaje pasta al ne verujem da je ni to,ventilator ne moze da ohladi metalni blok,proveri ti jel taj ventilator duva u njega ili od njega i skini fan verovatno je nabio prasinu u cooler,izduvaj to

Poslednja izmena:
Izduvaj kompresorom kuler, i nakaci neki "najsmrdljiviji" vent da hladi, mada bi bilo jos bolje kada bi promenio pastu:wave:

Slušaj, ovako stvari stoje. Ti definitivno imaš problem sa hlađenjem. Predlažem

1. Izduvaj kompresorom taj kuler
2. Kupi novu pastu i daj nekome da ti prepakuje (nanse ponovo pastu na procesor)
3. Kada već uradiš sve to, nije na odmet da zameniš i ventilator - gledaj da ne kupiš neki baš jeftin :D

To bi trebalo da ti reši problem na duže vreme.

E ljudi hvala vam puno na pomoci....ipak je bila prasina u pitanju.Bili ste u pravu. Nisam to odmah spazio zato sto je kuciste uzasno konstruisano. Zid prasine se stvorio izmedju ventilatora i kulera. Zato se nije hladio. Sada je na oko 50 stepeni. Znam da je zamena paste neophodna posle ovolikog vremena ali mislim da je sa ovim kucistem to skoro neizvodljivo, tako da ce morati da izdrzi jos neko vreme :)
hvala

lproveri ti jel taj ventilator duva u njega ili od njega i skini fan verovatno je nabio prasinu u cooler,izduvaj to

vec vidjena stvar

ist2_714123-clogged-cpu-heatsink.jpg

Samom promenom paste ces spustiti temperaturu za par stepeni pa te nista ne kosta da probas.
Recimo neka iz Artic cooling kompanije ,neces puno pogresiti.

Ja imam D 935 sad sam zamenio kuler, stavio sam tako veci i stavio novu pastu !!!
Sad mi je temperatura oko 30 stepeni !!!tek kada igram igrice ode do 40-45 stepeni
tako da ipak sam i ja za promenu paste pozzzzzzz....

Vrh Dno