Šta je novo?

Procesor, maticna, memorija...

brajko

Slavan
Učlanjen(a)
21.11.2009
Poena
320
Прво поздрав свима, нов сам на форуму.
Располажем буџетом од 600е и хтео сам да заменим одређене делове моје конфе (коју можете видети у профилу) новијим и квалитетнијим. Циљ ми је да имам конфу која ће бар годину дана моћи да квалитетно фура нове наслове игара. Пре свега бих мењао процесор и на њега и матичну бих највећи део пара потрошио. О меморији нисам размишљао. Оно што треба узети у обзир је и да планирам да купим нови монитор, о коме ћу да се распитам у одговарајућој теми, тако да неких 200е отпада на то... Само графичку не бих дирао, пре свега због финансијских средстава, а сматрам да постојећа није лоша. Сад, ако није превелико одступање волео бих и да ми око монитора овде помогнете па да се све лепо уклопи у цену :).
Можда пуно тражим, али ми је помоћ стручњака око рачунара преко потребна.
Сваки савет је добродошао и надам се да ћете ми помоћи у скорије време.

Pa dobro sto se pravim blesav ako zna da ima da se kupi pII 965 za 8000 dinara neka obavesti i nas. Intel je brzi i to je to. Kome treba i ima pare uzece intel, kome amd radi posao uzece amd (kao i ja sto sam uzeo). i7 870 vs i5 750 1.6 fps u fallout 3 ok. A za 2 godine kolika ce razlika u igrama biti onda izmedju ta dva procesora? Kao sad dual i quad u gta IV.

''nisam ja poredio i5 i 965, vec 550 i e8400''

Dakle, amd phenom II 550 black edition 7700 din vs Intel e8400~13000 din

Ne znam jel tu nastao nesporazum

Poslednja izmena:
Izvinjavam se ako sam izneo dezinformaciju. Nisam toliko upoznat sa trenutnom ponudom procesora, pa sam mislio da je to to. A i oni ga iskomplikovaše sa tim oznakama mislim Phenom x3, Phenom II x4 965, 9650. Baš treba da si turbo nerd da bi popamtio i snašao se u svim tim njihovim denominacijama.

btw u čemu je razlika između 965 i 9650? Pošto tog 965 nema tu u ponudi.

P.S. Sad videh na ITsvetu
AMD Phenom II X4 965 Black Edition 3.40GHz 8MB košta tričavih €143 u najjeftinijoj ponudi na njihovom sajtu. Razlika "samo" 6000 din u odnosu na 9650 :)

A interesantno je i da cene variraju +-€20 od radnje do radnje. To uopšte nije mala razlika, pazi skoro 2000 din. samo na toj jednoj komponenti. Strašno...

Poslednja izmena:
Izvinjavam se ako sam izneo dezinformaciju. Nisam toliko upoznat sa trenutnom ponudom procesora, pa sam mislio da je to to. A i oni ga iskomplikovaše sa tim oznakama mislim Phenom x3, Phenom II x4 965, 9650. Baš treba da si turbo nerd da bi popamtio i snašao se u svim tim njihovim denominacijama.

btw u čemu je razlika između 965 i 9650? Pošto tog 965 nema tu u ponudi.

P.S. Sad videh na ITsvetu
AMD Phenom II X4 965 Black Edition 3.40GHz 8MB košta tričavih €143 u najjeftinijoj ponudi na njihovom sajtu. Razlika "samo" 6000 din u odnosu na 9650 :)

A interesantno je i da cene variraju +-€20 od radnje do radnje. To uopšte nije mala razlika, pazi skoro 2000 din. samo na toj jednoj komponenti. Strašno...

9650 je Phenom I, dok je 965 Phenom II i on je trenutno najbrži AMD-ov procesor. Znači 9650 je prošla generacija AMD procesora koja je izrađena u 65nm procesu proizvodnje dok je 965 urađen u 45nm. 9650 ima 2MB L3 keša i dosta niži radni takt, dok 965 ima 6MB i dosta viši radni takt od 9650 (2.3Ghz u odnosu na 3.4Ghz). 9650 je AM2+ procesor a 965 je AM3.

Te cene sa ITSveta treba uzeti sa rezervom jer se ne ažuriraju redovno.

A reci mi (sorry OPu za offtopic) kakav je to bag bio sa nekom prvom serijom Phenoma, koji je AMD priznao pa su tu dosta izgubili na reputaciji, iako su ovi novi procesori skroz okej?

A reci mi (sorry OPu za offtopic) kakav je to bag bio sa nekom prvom serijom Phenoma, koji je AMD priznao pa su tu dosta izgubili na reputaciji, iako su ovi novi procesori skroz okej?

Zaista se ne sećam šta je bio problem. Pretraži forum, naćićeš odgovor sigurno.

Poslednja izmena:
Sad sam se setio, intel je imao skoro isti problem kad sam kupovao svoj prvi pc, oko 1998/99. Mislim na p1 procesorima, mozda cak i pentium pro 200mhz, kad bi se bilo koji broj podelio sa 1.6...nesto, greska :)

tako nesto, ne secam se svih detalja

Kad vec poredite Amd i Intel poredite ih u renderingu pogovu i7 vs pll pa ce te videti koji je bolji.

Ma ljudi, sta ste zapeli za taj rendering, od 33000 clanova ovog foruma renderuje plafon stotina. Decko je pitao za igre, i ja sam samo u tom kontekstu pricao. Kome proc treba za rendering, naravno da je budala ako kupi bilo sta sem i7. Ali sta ce onima koji se zezaju sa kompom i7, sem da se pohvali drugarima - "procesor mi u renderingu ubija", a ne zna sta je 3d sm

Poslednja izmena:
Kad vec poredite Amd i Intel poredite ih u renderingu pogovu i7 vs pll pa ce te videti koji je bolji.

Opet kazem kome treba i7 uzece ga. Kome amd radi posao uzece amd i kraj price. Intel je brzi ceo svet to zna.

U redu ako je komp samo za igre onda netreba da baca pare na i7 moze kupiti neki x2 555 kad se pojavi ili e5300.
Za igre mu je dovoljan dual core na 3GHz.

Ај сад мало на мој проблем да се вратимо :). Добио сам следећу понуду:

http://www.itsvet.com/proizvod/inte...z-1333mhz-6mb-lga775-box/comp_comp_cpu/46/307

http://www.itsvet.com/proizvod/king...yperx-khx1600c9d3bk2-4g/comp_comp_ram/71/1200

http://www.itsvet.com/proizvod/gigabyte-ga-ep45t-ud3lr/comp_comp_mboard/16/1245

Око саме меморије нисам сигуран да ли је баш наведена у питању али ради се о Kingston HyperX 4gb 1066mhz DDR3.

Занима ме ваше мишљење око ове конфе. Проблем ми представља што ако ово узмем изгледа ћу наредних пар месеци морати да се дрвим са мојом постојећом графичком...

Poslednja izmena:
Druze, zestoko ces se zeznuti ako to uzmes. Za te pare, a daleko bolje:

i5 750-155 eura
gigabyte p55 ud3- 95 eura
Geil 1600 cl8 95 eura

Mislim da taj kingston iz tvog linka radi na 1.9v, sto je mnogo

sta te briga za graficku, par meseci je nista da sacekas za novu, ona je u rangu moje 3870, a ja sve igram na 1920*1080. Doduse, ne igram crysis, far cry2 i tome slicne zahtevne praznoglave igre :)

Poslednja izmena:
Bas tako, uzmes i5 i miran si. Onda sto pre neku 5850 i to je to.

Druze, zestoko ces se zeznuti ako to uzmes. Za te pare, a daleko bolje:

i5 750-155 eura
gigabyte p55 ud3- 95 eura
Geil 1600 cl8 95 eura

Mislim da taj kingston iz tvog linka radi na 1.9v, sto je mnogo

sta te briga za graficku, par meseci je nista da sacekas za novu, ona je u rangu moje 3870, a ja sve igram na 1920*1080. Doduse, ne igram crysis, far cry2 i tome slicne zahtevne praznoglave igre :)

Изгледа ће тако и бити, а за графичку ћу мало да сачекам. Смучио сам се сам себи око размишљања и премишљања, а могу да замислим како је вама :). Мислим да је солуција са и5 најбоља, јес да више кошта све, али сам годину и по дана сигурно миран. А и кад дође тренутак за освежење само ћу променити процесор, тако да су и будући трошкови сведени на минимум. Консултоваћу се са овом фирмом око свих детаља па ћу да вас обавестим :). Хвала пуно свима на помоћи.

Извиљавам се надлежнима за два узастопна коментара.

Добио сам следећу понуду:

http://www.itsvet.com/proizvod/intel-i5-750-2.66ghz-8mb-socket-1156-box/comp_comp_cpu/46/358

http://www.itsvet.com/proizvod/transcend-2gb-1333mhz-ddr3-jm1333klu-2g/comp_comp_ram/66/958

http://www.itsvet.com/proizvod/gigabyte-ga-p55-ud4/comp_comp_mboard/16/1375

http://www.itsvet.com/proizvod/samsung-t220/comp_comp_monitor/1/938

Меморија иде 2*2гб, а укупна цена за све је 59.000. Шта мислите о овоме?

Razlika izmedju 1333 i 1600 u brzini je mizerna, ali dobro dodje uzeti 1600 za svaki slucaj. Moj savet-geil, jer imaju powoljne low voltage mem. Trazi 1.5v mem, bitna stavka za i5 procesor

Послушао сам ваше савете и једини проблем представља графичка. Наиме узимам наведени процесор и матичну, гејлову меморију, монитор, али проблем представља графичка јер људи немају, нити могу да набаве 5850... Предлажу ми gtx 260. Волео бих да ми препоручите неку алтернативу за 5850, ако тако нешто уопште постоји. Хвала свима на помоћи до сад.

Ништа људи, завршио сам са куповином. Што се тиче графичке узео сам 5770 хд. ***, докле траје траје, касније ћу да је мењам. Цела конфа са монитором ме је уз продају мојих делова испала нешто мало мање од 600е, тако да сам презадовољан. Од срца хвала свима на помоћи, па се видимо :)!

Super si prosao ali trebao si na 5850 ici, bio bi solidno brzi komp za igre.

Nazad
Vrh Dno