Šta je novo?

Procesor i pasivno hladjenje

Diablo

Čuven
Učlanjen(a)
29.11.2003
Poena
649
Ima li koga da pasivno hladi svoj cpu nekim vecim kulerom (tj. hladnjakom), a da mu pri tom masina ne sluzi kao server, vec za neki normalan rad i po koju manje zahtevnu igru?

Dakle, zanima me koji procesor mogu da uzmem a da mogu da ga pasivno hladim Scythe Ninja kulerom. Nemojte samo da mi preporucite neki sporiji od 2GHz (AMD 2000+). :)

Hvala!

:wave:

P.S. Po mogucstvu da cpu moze kod nas da se nabavi.

Ja sam hladio Opty 165 i to OCovan (ali bez IHS-a ;-) TT Sonic-om. Ali ipak mu treba airflow, sad je kod druga u otvorenom/neprovetrenom kucistu sa mnogo vecim temperaturama na default taktu.
(Kod mene je radio <25*C Idle, <50*C load, kod njega se tesko ohladi ispod 40*C nakon igara).

Ja sam hladio Prescotta 3.2GHz TT Sonicom bez dodatnog ventilatora bez problema, sada sam promenio cpu i c2d E6400 na 3.2GHz hladim tim istim TT Sonicom ali sa dodate dve 12-ice koje se vrte na 700-750 RPM i cuju se isto kao i da ih i nema :)

Ja hladim prilicno vruc primerak Athlona XP koji radi na 2200MHz na 1,825V sa TT Sonic Tower-om bez dodatnih ventilatora. Svaka preporuka ako ima kod nas da se uzme.

Opt i Prescott ne dolaze u obzir. Vec imam Northwooda sa 120mm fanom @ ~6V

Odlicno!

Koji je to sempron tacno? Mobilac (paris) ili palermo/barton/thoroughbred?
I koji mu je default napon? Mozda 1.25V?

Poz

Nisi rekao koliko para nameravas da das,niti za koju platformu trazis procesor.
Nego moja preporuka ti je Intel C2D E4400,radi na dva giga,ako ga ne budes klokovao,
moze da ti radi 24/7 i to pasivno hladjen.Znaci proc se jako malo greje,a uz to dobijas
modernu platformu za relativno male pare.Ako vec te pare nemas,pre uzmi nekog semproncica nego athlona,jer se sempron u svakom slucaju manje greje.

sempron

to je sempron 2800+ socket 754 palermo jezgro sa 256 l2 kesa.

inace default voltaza mu je 1.4 ili tacnije kako mi cita cpu z 1.38.
sa 1.15v sve radi savrseno lepo,bez greske...

inace jedno vreme sam ga drzao i na 1.0v i radilo je extra,mada temp nije bila nista specijalno niza.

pozdrav

Koliko para? Pa u principu sto manje da dam. Prodao bih svoju kombinaciju Intel 3.0C i Epox 4PCA3+ rev 2.0 i uzeo neki Semproncic sa plocom. :) Ili bih zamenio za cpu + mobo. Kamikazo, 'oces se menjas? ;)

Recite mi samo cenu tog polovnog Semprona 2800+ s754 Palermo 256kb L2 i cenu neke polovne ploce za njega (ako je moguce da joj se soket ne nalazi previse pri vrhu ploce, zbog velicine hladnjaka koji malko prelazi gornji okvir mog Epoxu).

Nista necu da klokujem, samo mi je bitno da mogu Sempronu da spustim napon na 1.2-1.1V.

Hvala!

Poslednja izmena:
evo ja se vec nekoliko dana lomim da li da prodam ovo moje i pazarim neki X2,ali shvatio sam da se nema para za novo:)...

inace taj sempron nov kosta oko 30-35 eur,tako da polovan mozes naci za 20-ak...e sad da li na svakom moze da se spusti napon ne znam jer oni su ipak poznatiji vise po klokovanju...ne znam jos nikog ko drzi ovaj procesor na defaultu:)

Poslednja izmena:
@ Diablo jel te ubila buka od onih tornada sto imas?Ja sam ovaj smanjio na 1600rpm,ali ne znaci mi nista na proc-u pa je sad na bocnoj stranici.
sorry za off:wave:

@kamikaza: videcu za semprona. :)

@moca: ja sam tornada koristio na thermalright sp94 hladnjaku za klokovanje procesora i mogu da kazem da je ta kombinacija davala malko bolje rezultate nego vodeno hladjenje, samo bucnija. ;)

poz

Ja sam upravo kupio SonicTower 2 (koliko vidim razlika je samo sto ovaj podrzava i AM2 CPU - ne znam da li je prva verzija mogla da se nabudzi). Imam AthlonXP 2800+ 64bit. Jos koji minut hladim ga sa box coolerom i trenutna temp je 42 C (mereno iz everesta). Videcu kad montiram ovo cudo pa javljam utiske.

Pozdrav :wave:

I ja sam se isto tako zezao sa mojim Sempronom, znaci na 1.2V 100% radi na default naponu i otprilike je na sobnoj temperaturi dok ne pocnu da se igraju igrice i to sve sa box kulerom. U sustini uz normalno provetreno kuciste ili otvorenu stranicu moze da radi tako 24/7 a temp ne prelazi sobnu...
Naravno sad ako ima u kucistu i drugih stvari koje se greju (NB,grafa,memorija,kinesko napajanje) ovo bas i nije izvodljivo bez bar jednog 80mm fana na 5V da duva oko procesora...

Probao sam Sonic-a bez ventilatora, medjutim temperatura mi onda ide skoro fo 50C, pa sam mu stavio jednu 12icu, ukljucio cool n quiet, sad mi se vent vrti na 800o, temperatura je 40-41C, dok je nivo buke smanjen drasticno. Vent na zadnjoj strani kucista sam morao da iskljucim jer je pravio neverovatan huk, verovatno zbog Sonica koji mu je na 4-5cm udaljenosti, pa je temperatura procesora i zbog toga mzda bila visoka bez dodatnog ventialtora na kuleru. Sledeci korak mi je zamena enermax-a, nekim tisim napajanjem sa 12icom ventilatorom postavljenim sa donje strane napajanja, a verovatno i bolje kuciste (u ovom mom sada ne mogu da stavim 12ice ni napred ni pozadi na kucistu, nije predvidjeno). Eto to su moja iskustva za sada, u svakom slucaju mnoooogo bolje od box kulera, a pri tom tise...

Vrh Dno