Šta je novo?

procesor i grejanje

Worf

Čuven
Učlanjen(a)
04.03.2004
Poena
619
imam procesor pentium 4 3.00 GHz, ne znam tacno koji ali mi u device manageru prijavljuje kao da ih ima 2 i pise negde nesto "genuine intel". Znaci nije celeron i box je varijanta.
Problem je u tome sto je temperatura stalno 70 celzijusa na CPU (i vise) dok je broj obrtaja oko 3000. Temperaturu merim preko ABIT EQ. Update-ovao sam bios i instalirao noviju verziju ABIT EQ kad ono 60 stepeni kada komp ne radi nista i obrtaji 3000 opet. Ljudi mi kazu da bi temperatura trebala da bude oko 30-45 stepeni!
Meni se komp gasi kad radi nesto komplikovano duze vreme, na primer igrice (tu najvise) i Maya, ...

Bilo kakva pomoc je korisna!

Tvoj procesor je intel prescott (cita se preshot zbog temperature :) ),a ukljucen
ti je Hyper-Threading pa ga zato vidi kao dva procesora.

Moguce je da ti kuler nije dobro namesten.Probaj da ga skines i da stavis
neku dobru termalnu pastu -recimo AS5.Pozeljno bi bilo da kupis neki bolji kuler.
Ako nisi nikada menjao kuler odnesi ga kod nekog ko je to radio.

Mislim da ti cooler nije dobro namesten.

Da i ja se slazem sa hejvule u pitanju je kuler ili pasta ali pre ce biti da je kuler i probaj ecimo da uzmes CoolerMaster Hyper 6+ on je kazu extra dobar.

Taj kuler kosta oko 50 evra, a od kako sam sve pare dao na kompjuter, nema pas za sta da me ujede!!! Ima li neko drugo resenje osim kupovanja novog kulera.
Sta ako nije kuler u pitanju, cisto sumnjam da su mi ga pogresno namestili, od kada je kupljen niko nije prckao po kompu!

Skini postojeci ventilator sa procesora i skini radijator takodje. Ochisti lepo pastu sa procesora i sa radijatora i nanesi novi sloj paste. Stavish vecu kaplju u sredini i par malih okolo iste na procesoru. Ondak vratish radijator i prisrafish ventilator nazad i povezers ventilator. Ostavi otvoreno kuciste i gledaj kako radi ventilator. Napomena treba da duva ka procesoru. Nekad se desi da budale pogreshno okrenu al jako retko.
Pogledaj ondak C koliki je pa javi.

@Worf
Da li je temperatura visoka od kako si kupio komp ? Ako jeste u pitanju
je nestrucna montaza kulera-nemoj da te to cudi,svakakvi amateri rade po servisima.

@to3a
Zar ne bi trebao da duva od procesora to jest da izbacuje vruc vazduh ??

hejvule je napisao(la):
Zar ne bi trebao da duva od procesora to jest da izbacuje vruc vazduh ??

Ne treba da duva od procesora. Nikada nije ni trebalo ;) Sta mislis sta bi onda hladilo tu metalcinu? Ona bi se samo grejala i grejala, a ventilator bi izbacivao vazduh napolje... i? ;)

To dosta ljudi misli zato sto svi intelovi box kuleri imaju ventilatore koji izgledaju kao da stoje naopacke, kod njih je stator sa gornje strane a vazdusna struja ima smer kao i kod klasicnih kulera, tj. duva u hladnjak.

aaa, pa ima nekih gigabyte-ovih kulera koji bash tako rade.

Ne bih bas da ceprkam po kompu sam, zvacu druga da to uradi, on zna super. Samo da ziv izadje iz bolnice!
Znaci samo pastu da kupim,.. hvala!

i dobro obrishi ostatke stare paste!

Xa Xa Xa

Ima :) , ali nestaje prikljucaka za napajanje :-devil-:

[DF je napisao(la):
Nemanja]Sve to ne proizvodi veliku buku

Imas 3 dodatna ventilatora, plus jedan na procesoru, plus napajanje (ne vidim ima li graficka aktivno hladjenje, sigurno ima)! I to tebi ne pravi veliku buku??? Gotovo sam siguran da ti se frizider/zamrzivac manje cuje nego ti ventilatori iz kucista... ;)

Graficka ima svoje hladjenje, to si mogao da zakljucis jer na nju ide posebno napajanje (pogledaj malo bolje sliku, to je Asus 6200GE). Za divno cudo,a i zbog kvalitetnih kulera, racunar se vrlo malo cuje, a temperatura je oko 50 stepeni.

Sta mislite, jel bi Titan Vanessa L resio problem? Ne znam kakav je kuler, jel bolji od box varijante?

Nema veze kako se cuje kompjuter, vec mi radi kao vartburg i ne smeta mi!

Ufff...evo da pojasnim.....Kod Prescott intela(ukoliko ga ti imash-nije valjda northwood?) je jako nezgodno montiranje hladnjaka za one koji nemaju iskustva sa tiplovanjem:D.Hladnjak se pricvrscuje na sledeci nacin:pritiskom na tiplove palcom i to istovremeno po 2 dijagonalno(x varijanta).Najvecu zabunu prave strelice na tiplovima.Ne okreci ih osim ako ne zelis da skines cooler.Znaci:samo pritisak dok ne prodju kroz plochu.Prilikom postavke obavezno da matichna plocha bude van kucista zbog savijanja prilikom montiranja tiplova.Takodje:proveru dali su tiplovi namesteni kako treba izvrsices tako sto ces plochu pogledati sa donje strane....ako je crni vrh tipla prosao skroz do kraja belog dela vrha tipla onda je ok.Ukoliko crni vrh tipla nije dosao do kraja onda nije ok i u tom slucaju ti telo hladnjaka ne naleze celom povrsinom na procesor.Samim tim imash veliku temperaturu koja nije normalna za Intel.A to je 99% kod tebe slucaj.Samo bolidi koji nikad nisu imali Prescott intel mogu da pricaju napamet da je 70c normalno za njega jer je on vruc.A takvih izjava imash svuda na ovom AMD forumu.
Njegova temperatura ti je od 45c do 60(load-4000rpm) na sobrnoj od 25c.To vazi za prvu verziju Prescott intel-a.Za verziju Prescott-630 vazi da ima josh nizu temperaturu;40c-55c(load) na 25c sobne temp.
Zato:batali prichu o pasti jer je i ona fabrichka ok. i to do do 2 godine eksploatacije.Pritisni jedan o tiplova koji nije prosao ceo hod kroz plochu.I temperatura ce ti pasti.

Bilo bi mnogo lakse da ti damo savet kada bi rekao koji CPU posedujesh.
Preciznije socket 478 ili 775?I koju (ABIT) plochu?

DARK SIDE je napisao(la):
Hladnjak se pricvrscuje na sledeci nacin:pritiskom na tiplove palcom i to istovremeno po 2 dijagonalno(x varijanta).Najvecu zabunu prave strelice na tiplovima.Ne okreci ih osim ako ne zelis da skines cooler.

Ubedjuje me jedan lik u servisu kako je zeznuto montiranje LGA775, kaze svaki peti pukne. Ja reko sta pukne, kaze on pa kad pritisnes tiple i okrenes ih. :wall:

Poslednja izmena:
Ubedjuje me jedan lik u servisu kako je zeznuto montiranje LGA775, kaze svaki peti pukne. Ja reko sta pukne, kaze on pa kad pritisnes tiple i okrenes ih.
Ma shta da okrece? :D.Ja sam montirao prilichan broj za socket lga775,keleraba i cistih inteloza...ni jedan nije pukao....neznam shta im on radi ali vidi...samo ih usmerish kao rupama na plochi pritisnesh da prodju do kraja.Detaljnije sam gore napisao..a i covek je postovao adresu komplet uputa sa intelovog sajta....mislim shta reci..:D...a da ti taj sto mu "puca" nije slucajno montirao cpu i hladnjak? :D

Poslednja izmena:
DARK SIDE je napisao(la):
Ma shta da okrece? :D.Ja sam montirao prilichan broj za socket lga775,keleraba i cistih inteloza...ni jedan nije pukao....neznam shta im on radi ali vidi...samo ih usmerish kao rupama na plochi pritisnesh da prodju do kraja.Detaljnije sam gore napisao..a i covek je postovao adresu komplet uputa sa intelovog sajta....mislim shta reci..:D...a da ti taj sto mu "puca" nije slucajno montirao cpu i hladnjak? :D

Ma ne bi mu ja dao da mi montira ni... tricikl. :D Lepo ja to sam i to prvi put i sve ok, posle toga sam jos jedno 5-6 komada stavljao i drugovima, prijateljima. Nema tu sta da pukne samo se ubode lepo.

Na zalost, uvek ima sta da pukne... :S: Postoje 2 vrste ljudi: (Oni koji dele ljude na dve vrste i oni koji to ne rade... Sala mala :d ) Sposobni i Nesposobni. Pitanje je samo ko je ko. Znam bar 2 slucaja gde su pukli nosaci za cooler zbog *****a. Znam i primer mog kolege koji je posle ciscenja kompa ubo DDR memoriju KONTRA u slot!!! :zgran: Za njega ne postoji adekvatan naziv. Ne pitajte kako, nisam video ali bih uslikao odmah! Treci kolega video i nije mogao da veruje... :wall:

i ja imam 630 i sto se tice montiranja...prvo sam nabo kuler na plocu koja nije bila stegnuta u kucistu..i poprilicno se savila ploca od 200e..umalo nisam dobio slog...prvo treba stegnuti plocu u kuciste jer ovi kuleri za 775 bas pritiskaju procesor i ako stvarno ne pritisnes tiple naleganje povrsina nece biti idealna...
inace temperatura u mnogome zavisi i od kucista ni ja nisam verovao dok nisam probao, kod mene u chieftecu, bez dodatnih fanova pri 1000rpm (box) pri normalnom radu temp nije preko 30...jednom se digla na 40-42 kada je cpu bio 100% preko 24 h onda se kuler ubrzo na 3000 i u narednih 20ak sati temp. nije isla preko 45...

Evo sta mi pise za procesor cooler i plocu:
Intel P4 3.0GHz, 1MB, FSB 800, Box
Spire SP432B5 EasyStreamIV P4 3,2GHz
ABIT IC7, Intel 875 ICH5-R Canterwood, 5.1, 8x, Dual SATA RAID, 1394

Trebalo bi da je socket 478, nisam siguran, ja mislim da nije bilo socketa 775 kad sam kupovao komp??

Da li bi se Vanessa-L lepo instalirala na ovu plocu bez vadjenja iste?
Hvala

Kupio sam ThermalTake Big Typhoon za 42€ i resio je problem. Sad je idle temperatura 45 stepeni a full 53 stepena.
Morao sam da vadim plocu iz kucista i trebalo mi je 2 sata da sve to sam uradim, a nikad ranije nisam to radio ni gledao kako se to radi.
Kako sam sve zavrsio i upalio komp nisu hteli da mi rade mis i tastatura. Pomerio sam neki kondenzator milimetar na gore i sve je proradilo, nemam pojma u cemu je bio problem i sto sam bas taj kondenzator pomerio (izgledao mi je sumnjivo)!!?????

U svakom slucaju Typhoon se cuje manje od box cooler-a, glasniji je NB cooler.

Pogledaj da nisi otkinuo taj kondenzator pri montazi kulera a pogledaj i sa donje strane ploce da nije u pitanju hladan lem na tom kondenzatoru, tj. da nije doslo do naprsnuca lemnog spoja na jednom od njegovih pinova.

Ma sad radi i ne pada mi na pamet vise nista da diram, necu da cackam mecku. Ostalo mi je jos da kupim 2 ventilatora za kuciste i blower fan tako da cu najzad moci da zatvorim kuciste.

Jos jedno pitanje?
Pipnem ja kuler malo pre i uopste nije ni malo vruc, pise 48,5 stepeni ali ne osecam nista vise od sobne temperature! Da li je moguce da se jako malo greje ili sam ga lose povezao (ali bi se onda gasio komp valjda??? gde se nalazi merac temperature???). I kad sam imao box kuler prijavljivao je temperaturu od 70 stepeni i mogao sam da drzim prst na kuleru neograniceno dugo a da se ne opecem, bas nije bilo toliko vruce.

Poslednja izmena:
Vrh Dno