Šta je novo?

Procesor D915

Vika

Slavan
Učlanjen(a)
17.04.2007
Poena
304
Zdravo
Imam procesor Intel D.Core D915 u biosu mi pokazuje temperaturu od 60 stepeni
nije overklokovan znaci default su mu podesavanja.Interesuje me koja je optimalna temperatura ovog procesora posto su mi na mestu gde sam ga kupio rekli da se ne brinem o njegovoj temperaturi dok mi se komp ne resetuje

Poslednja izmena:
Imam i ja taj procesor i mislim da ti je malo mnogo 60°. Kako si podesio broj obrtaja fena na kuleru? Kod mene klokovan na 3200 sa jedva dizanjem napona ne prebaci 55°, TT silent tower doduse... :)

Nemam bas mnogo iskustva ali pokusacu da ti dam neke podatke za koje si me pitao. U progarmu pc probe II pise da je broj obrtja 2860 a da je temperatura CPU 59 stpeeni, a temperatura MB 42 stepena.Sad ne znam na pocetku rada mi je temperatura u biosu bila 60 stepeni.

Inace kuciste mi je chieftec dg-01bd-u 350w sad sam pogledala i u biosu temperatura mu je porasla na 67 a broj obrtaja kulera je 3068

Poslednja izmena:
Mozda program i senzori lazu...
Kakvo je stanje u BIOS-u ?

bios kaze kad sam pokrenu komp 60 posle 2 sata 67 a broj obrtaja 3068

Imam taj cpu u mnogo manjem, neo kineskom kucistu sa box coolerom i temperatura mi ne prelazi 55celzijusa kada je procesor overklokovan na 3.73GHz. Kod tebe na Chieftecu, zbog veceg kucista, temperatura na defaultu bi trebalo da bude koji stepen manje nego kod mene, znaci negde ~40 (pa nek je i 50, ali 60 mnogo je) celzijusa, takodje i ventilator ti se brzo vrti, moj radi jedva na 1000 rpm.
Da li mozes da proveris da li je cooler dobro "legao", tj da li je dobro postavljen?

Gledali smo nas dvoje i cini nam se da je kuler dobro postavljen jedino sto mi se i cini da je loseg kvaliteta,zato sto mi kuler sa straog p4 2.4ghz BOX izgleda mnogo bolje iako je stariji ali opet ne znam da li da kupim ventilatore za kuciste

Probaj opet da pritisnes jako do kraja tj na dole(ka maticnoj ploci) sva 4 drzaca cpu coolera, moguce je da jedan nije legao kako treba. Ako skljocne, to je to, namesten je, a ako je sve ok kupis neku cooler master silent transparent 12ticu case cooler, negde oko 500~600 dinara i uzivas, ipak leto ide i "vetar" u kucistu treba obezbediti na vreme.

I dalje sumnjam da cooler nije lepo namesten.

Ma otkako smo kuler malo pritisnuli sad je temperatura pala na nekih 50 stepeni ali sad pokazuje maticnu plocu da je na 45 stepeni a ploca je asus P5B koliko je optimalno zagrevanje ploce kluer i dalje vrti preko 3000

Imas u biosu da podesis silent mod ventilatora, Q-fan, ili AI Quiet, ako ti smeta buka a sto se ploce tice, trebalo bi da bude ok, to je to.

Ma otkako smo kuler malo pritisnuli sad je temperatura pala na nekih 50 stepeni ali sad pokazuje maticnu plocu da je na 45 stepeni a ploca je asus P5B koliko je optimalno zagrevanje ploce kluer i dalje vrti preko 3000

Imam i ja D915 i sad je klokovan na 3.73ghz na 1.3v i temperatura je 40 stepeni .Dobro te je covek savetovao lepo proveri dali je kuler dobro legao .Ako je sve na defaultu ko sto kazes nebi smeo da imas vise od 40 stepeni i to da se kuler jedva cuje (1300 rpm),posto imas dobro kuciste potrudi se da ubacis jos 2-3 ventilatora da prave promaju i bice mnogo bolje

Isti CPU, isti problem

I kod mene je 60 stepeni, ali i ploca je 55, to je po BIOS-u, vent. oko 3000 rpm.
U Gigabajt E-Tunes-u je CPU 55 a MB oko50, ventilator oko 2600 rpm.
Reci mi da li tvoj procesor ima godinu ili tri godine garancije, mislim da je tu problem ja sam ga kupio za nesto manje para, ali sa godinu dana garancije, a vidim i kod IMTELa imaju i jedan i drugi (1 i 3 godine garancije) Bice da smo pazarili skartove!

ja na ceo racunar imam godinu dana garanciju isto verovatno znaci da je onda i na komponente(procesor) isto 1 godina platila sam ga oko 7700 din kolega ima isto D915 sa losijom plocom i kaze da mu radi pod maksimalnim opterecenjem 53 stepena

Poslednja izmena:
sad sam gledao na imtelovom sajtu ne vidim dva D915 samo Intel Pentium D 915 (Dual) 2.8GHz Box, LGA775, FSB800, 2x2MB cache, 64bit EM64T, no VT, Presler dual-core (65nm), gar. 3 god. 7300 dinara

bio je D805 sa dve cene, sa godinu i sa tri godine garancije, znaci da verovatno postoji kombinacija i sa D915!

Poslednja izmena:
Ja sam postavio temu na jednom drugom forumu i evo posta jednog servisera:

Posto cesto nalecem na pitanja o radnoj temperaturi, da li se mnogo greje itd napisacu licna iskustva prvenstveno za pocetnike.
Prvo, ocitavanja koja pokazuje bios i drugi meraci temperature iz win nisu uvek tacni (pise i na tarabi, kaze narod), vidjao sam cele serije ploca (recimo matsonic ms 8167, ms 8147) koje pri prvom bootu u biosu pokazuju 108 C. Za neverovati, zar ne. Ukoliko sumnjate da vam procesor radi na prevelikoj temperaturi jednostavno je izmerite rukom. Uhvatite hladnjak pri dnu soketa. Ako mozete da ga drzite rukom temperatura je manja od 60 C i pri istoj sve ce raditi bez problema (temperaturu od 59 C covek izdrzi u proseku oko 10 sekundi a da se ne ispece).
Drugo, na radnu temperaturu direktno uticu samo dve komponente u racunaru a to su napajanje i maticna ploca (zaobilazim prostranost kucista, spoljnu T idr.). Ako napravite 10 racunara koji se razlikuju samo u proizvodjacu maticne ploce (istog motela recimo via kt400a dok su ostale komponente tj primerci isti) dobicete 10 razlicitih temperatura. Isto vazi i za napajanja. Zasto? Kod maticnih ploca izvode se razlicita resenja za napajanje samog CPU-a. Iz licnog iskustva procesori se najvise greju na asusovim plocama (fabricki su overklokovane 1 do 3 %), tako da sam imao primerak procesora XP 2400+ koji je na asus a7v266c radio na 60 a na nekoj pc chips kt 266a na 40 C. S druge strane prosto resenje napajanja jeftinih ploca ne daje skoro nikakve mogucnosti oc procesora. Da ne bude zabune, ako u jednom racunaru takodje promenite 10 procesora iste brzine dobicete 10 razlicitih rezultata koji mogu da idu cak i do 10 C razlike (uglavnom kod starijih XP procesora, nisam primetio drasticnu razliku kod 64bit CPU), tako da vas ne bune razlicitosti u temperaturama kod drugih.
Ukoliko ne namontirate hladnjak pravilno ili on ne legne kako treba necete dobiti povecanje T za par stepeni nego ce odreagovati zastita (naravno ako je ukljucena) i iskljuciti komp u roku manjem od minuta. Stari XP CPU su sagorevali u roku od par sekundi. Paste prave maxsimum smanjenje do 10ak C u odnosu na direktan kontakt cpu i hladnjak

Nadam se da su neki dobili odgovore a nedoumice rasvetljene. Ako neko ima da dopuni ili ispravi nek izvoli

Pozdrav svima

Hvala na informacijam sad mi je lakse.Opipacu ga.Pozdrav i hvalal na informacijama

Nazad
Vrh Dno