Ja sam postavio temu na jednom drugom forumu i evo posta jednog servisera:
Posto cesto nalecem na pitanja o radnoj temperaturi, da li se mnogo greje itd napisacu licna iskustva prvenstveno za pocetnike.
Prvo, ocitavanja koja pokazuje bios i drugi meraci temperature iz win nisu uvek tacni (pise i na tarabi, kaze narod), vidjao sam cele serije ploca (recimo matsonic ms 8167, ms 8147) koje pri prvom bootu u biosu pokazuju 108 C. Za neverovati, zar ne. Ukoliko sumnjate da vam procesor radi na prevelikoj temperaturi jednostavno je izmerite rukom. Uhvatite hladnjak pri dnu soketa. Ako mozete da ga drzite rukom temperatura je manja od 60 C i pri istoj sve ce raditi bez problema (temperaturu od 59 C covek izdrzi u proseku oko 10 sekundi a da se ne ispece).
Drugo, na radnu temperaturu direktno uticu samo dve komponente u racunaru a to su napajanje i maticna ploca (zaobilazim prostranost kucista, spoljnu T idr.). Ako napravite 10 racunara koji se razlikuju samo u proizvodjacu maticne ploce (istog motela recimo via kt400a dok su ostale komponente tj primerci isti) dobicete 10 razlicitih temperatura. Isto vazi i za napajanja. Zasto? Kod maticnih ploca izvode se razlicita resenja za napajanje samog CPU-a. Iz licnog iskustva procesori se najvise greju na asusovim plocama (fabricki su overklokovane 1 do 3 %), tako da sam imao primerak procesora XP 2400+ koji je na asus a7v266c radio na 60 a na nekoj pc chips kt 266a na 40 C. S druge strane prosto resenje napajanja jeftinih ploca ne daje skoro nikakve mogucnosti oc procesora. Da ne bude zabune, ako u jednom racunaru takodje promenite 10 procesora iste brzine dobicete 10 razlicitih rezultata koji mogu da idu cak i do 10 C razlike (uglavnom kod starijih XP procesora, nisam primetio drasticnu razliku kod 64bit CPU), tako da vas ne bune razlicitosti u temperaturama kod drugih.
Ukoliko ne namontirate hladnjak pravilno ili on ne legne kako treba necete dobiti povecanje T za par stepeni nego ce odreagovati zastita (naravno ako je ukljucena) i iskljuciti komp u roku manjem od minuta. Stari XP CPU su sagorevali u roku od par sekundi. Paste prave maxsimum smanjenje do 10ak C u odnosu na direktan kontakt cpu i hladnjak
Nadam se da su neki dobili odgovore a nedoumice rasvetljene. Ako neko ima da dopuni ili ispravi nek izvoli
Pozdrav svima