Šta je novo?

Procena (ne)obicne graficke karte

pharmacist

Čuven
Učlanjen(a)
20.05.2004
Poena
620
Pitanje za znalce i poznavaoce:
Po instalaciji Win xp je prijavljuje kao 9200 pro series, a posle instalacije drajvera sa prateceg diska prijavljuje se kao Radeon 9250, Chip type je radeon 9200 series. Proizvodjac je Sapphire, 128mb, na sebi ima oba tipa tv-out.
Posto na samoj kartici ima nalepnica na kojoj pise 9200se, o cemu se radi, noviji cip, marketing ili sta???
Kakva je ova u odnosu na MSI FX5200 128mb (64bit)?

Poslednja izmena:
ja mislim da je 9250=9200 samo shto je 9250 na vishim taktovima(za ovo nisam siguran),a shto se tice poredjenja FX5200(64bit) i R9200se su po performansama u igrama ,a i po 3dMarkovima veoma slicni.

DAC Type: Internal DAC 500(Mhz), ovo stoji u Display/Properties/Adapter;
Da li bi je menjao kad bi bilo prilike za pomenutu MSI?
Inace ne znam da li kod svih graf. karti, ako po ukljucenju komp. nije ukljucen monitor, pa se nakadno ukljuci, slika treperi, a za monitor stoji Default, posle restarta monitor je normalno prepoznat: Dell E770p???

ja sam imao doticni msi fx5200 i sluzio je posteno ,moj drug ima 9200se i takodje odradjuje posao za date pare,ne znam kako se 9200se overclockuje ali shto se tice fx5200 on sa 200/400 ide do 250/500 ali to je plafon bez nekog ozbiljnijeg hladjenja.
ono shto si ti naveo je brzina DAC-a shto nije isto uglavnom 9200se radi na 200/333.
tako da bez OC neces dobiti neshto ali ako oces da OC-ujes onda je fx5200 po meni bolji.
josh jedna napomena iako su frekfencije od 250/500 mhz sasvim solidne zbog 64bitne komunikacije GPU-a sa memorijom neces uspeti da iskoristis pun potencijal graficke ali je svakako bolje nego na default-u.
pozz!!

Sto se tog DAC 500 mhz tice, taj podatak se javlja kod kartica 9200 kod odredjene verzije drajvera, inace 400 je ono sto jeste, a ovo neka greska cisto. 9200 SE, je nikakva kartica i ako je stvarno to ta kartica menjaj je. Zatim, 9200 i 9250 su otprilike iste kartice, ista brzina, samo sto ova 9250 ima podrsku za dx9.

pharmacist je napisao(la):
Pitanje za znalce i poznavaoce:
Po instalaciji Win xp je prijavljuje kao 9200 pro series, a posle instalacije drajvera sa prateceg diska prijavljuje se kao Radeon 9250, Chip type je radeon 9200 series. Proizvodjac je Sapphire, 128mb, na sebi ima oba tipa tv-out.
Posto na samoj kartici ima nalepnica na kojoj pise 9200se, o cemu se radi, noviji cip, marketing ili sta???

To je Radeon 9250, ali ga Windows sa nekim drajverima prepoznaje kao 9200Pro Series, pogotovo ako imas SP2 instaliran... Ustvari, tako ga prepoznaje ako u samoj instalaciji Win-a postoji iole noviji drajver za ATi karte...

Ako bi je zamenio za MSI fx5200 128mb (64bit) koja nema garanciju, da li i koliko da trazim doplatu za ovu moju sa garancijom do decembra?

Mojne da menjas nista neces dobiti, pa cak ni neku kintu!

menjat mozes ako imas potrebu iz razloga koje sam ranije naveo,doplatu neces dobiti jer 9200se je neshto jeftiniji od fx5200(64bit) to shto tvoja ima garanciju nece niko platiti.
pozz!!

bigone je napisao(la):
Sto se tog DAC 500 mhz tice, taj podatak se javlja kod kartica 9200 kod odredjene verzije drajvera, inace 400 je ono sto jeste, a ovo neka greska cisto. 9200 SE, je nikakva kartica i ako je stvarno to ta kartica menjaj je. Zatim, 9200 i 9250 su otprilike iste kartice, ista brzina, samo sto ova 9250 ima podrsku za dx9.
Slažemo se u svemu osim u ovome poslednjem. Radio sam 3Dmark 03 test sa Sapphire 9250 128DDR (128bita) i četvrti test ne može da odradi...što će reći da je DX8.1...osim ako one dve kartice koje sam imao pre par nedelja imaju neki bag :D .
A što se tiče trampe za 5200 (64bita) ni u loodilu. Ništa ne dobijaš. Štaviše dobijaš DX9 efekte na kartici koja i u zahtevnijim DX8 naslovima poprilično secka. Ako hoćeš da malo avanzuješ strpi se malo dok ne skupiš kintu za 9550 (128bita) ili bar 9250...ali one koje sam ja opisivao. Daju oko 1250 po defaultu u 3DMarku03. Toliko...
Pozdrav. :wave:

Da dodam da sam imao dve MSI fx5200 kartice (t128 i td128, obe 64-bitne) i da je slika ocajna, u rezoluciji 1280x1024 jedva sam mogao da procitam font na desktopu, toliko je mutna slika, (21" monitor) posebno na prvoj (t128), ova druga (td128) jos nekako i moze da prodje. Kad sam ub'o radeona, progledao sam :)

@activated1: bash obratno, 9200 core/mem radi na veccem taktu nego 9250, iako je ova poslednja izashla kasnije

u svakom sluchaju, Radeon SE karte u bilo kojoj generaciji se NE isplate

pozdrav

Meni je u celoj stvari cudno to sto se u startu prijavljuje kao 9200Pro Series, a nakon inst. drajvera kao Radeon 9250???

Jos dva pitanja za cenjeni auditorijum:
1. Da li je kod svih graf. karti za prepoznavanje monitora neophodno da isti bude ukljucen pre podizanja XP-a?
Javlja mi se situacija da recimo namestim da se nesto snima preko TV karte nocu, monitor nije ukljucen, a kad ujutru samo ukljucim monitor, XP (sp2) ga prepoznaje kao 'Default Monitor', slika treperi iako je postavljena frekvenc. na 85Hz, da bi nakon restarta prepoznao Dell E770p i sve bilo u redu?

2. Na koji nacin je generalno bolje povezati TV sa komp.: preko A/V ulaza ili preko Scart-a, treba da kupim duzi kabl pa bolje da pitam, do koje duzine se ne degradira kvalitet, razmisljam da uzmem neki od 10m ako ima vec gotovih?

Sa ovom grafickom kartom se na TV-u javljaju smetnje kad je antena u TV-u ukljucena (kablovska je u pitanju), kada je TV prikljucen preko video ulaza, postoji li resenje za ovo ili se svaki put antena mora vaditi iz televizora?

Poslednja izmena:
za ovo poslednje... NIJE do karte!!!

j€b€na kablovska ( nema veze da li je SBB ili PTT, ja imam kod prvih, a znam i ljude sa ovim drugim) NIJE UZEMLJENA kako treba!!!!!

meni bruje zvuchnici, a komp je uboden u pojachalo koje je uzemljeno ( tako se chuje malo manji br00m:S) i slika je na TV-u izoblichena, "sheta" i gubi boju - negledljiva, drugim rechima..

dok ne izvuchem koaxijalni kabl od kablovske iz TV-a!!!!!!!
to se, inache, ne javlja sa obichnom antenom, koju sam zadrzzao zbog "kvaliteta" i "postojanosti" signala kablovskog operatera:mad:

2. to ti dodje isto, samo pitanje je da li ulaz u TV da stavish sa chinch ili sa S-Video konektorom.. po meni je bolji ovaj drugi, ali mozzda tebi vishe odgovara chinch ( tako bi mogao da birash hoccesh li da ga "ubodesh" napred ili pozadi na Scart - naravno preko onog adaptera za Scart sa ulaz/izlazom za Video i L/R Stereo)

pozdrav

Pomenuo si adapter za Scart, u ponudi su obicni i sa pozlacenim kontaktima, da li je ovaj drugi bolji i koliko bi se sa njim dobilo na kvalitetu slike?

@ Moorhun

Nisam znao da je i ona dx8.1, nije mi jasno zasto su je uopste onda izbacivali ako nema podrsku za dx9???
Znam samo da nista nije brza od 9200, potpuno iste karte.

@pharmacist: pa, ja koristim onaj obichni..
ako ti nije zzao neshto vishe para, uzmi taj sa pozlaccenim, necce da shkodi.. ( a ni ladi;):d)

pozdrav

1. Ima li leka za suzenje slike kada je prikljucen kabl na TV out? Suzenje slike se javlja u Bios-u pri cemu slika treperi kao da je mala frekvencija osvezavanja. Ovo se desava kad je povezan kabl, bez obzira da li je tv out softverski aktivan. Za vreme prikazivanja pocetnog ekrana, ono crna pozadina Win xp, slika kao da je uvecana, ne vidi se ono u donjem delu (Microsof Corporation ...) dok se na Tv-u vidi normalno ceo ekran.
2. Moze li se (i kako) podesiti rezolucija i frekv. osvezavanja slike koja se dobija preko TV izlaza. Za monitor postoje opcije u drajverima, a za TV je samo namesteno 1024x768 Max Supported 60Hz, da li je ovo ogranicenje televizora ili se moze podesiti?

bigone je napisao(la):
@ Moorhun

Nisam znao da je i ona dx8.1, nije mi jasno zasto su je uopste onda izbacivali ako nema podrsku za dx9???
Znam samo da nista nije brza od 9200, potpuno iste karte.
Baš tako, a zašto su je izbacivali na tržšte? Pa kako bi se ti osećao da furaš iste patike par godina...OK dobar je model ali malo promene ne bi škodilo...pa makar to bile i samo kozmetičke. :D Šalu na stranu ta karta kada je u full (128bit) varijanti zna da potera Far Cray na 1024x768...uz minimum 512ddr naravno ;) . To samo govori koliko je radeon 8500 bio dobra karta. Kao što znaš iz nje su nastale ove potonje...9100 ne promenjen, dok 9000, 9200 i 9250 kao blago osiromašene varijante (umesto na 4 pipline po 2 instrukcije, promenili su na 4 po 1). Sve u svemu za ne zahtevne igrače koji guraju dx8 naslove i poneki dx9 sasvim solidna karta, daleko bolja od GF4 MX... rešenja. E sad pravo pitanje nije zašto je ATI još uvek pušta u prodaju (dobar proizvod će uvek imati cenu i mušteriju), već zašto nVidia nije nastavila istim žarom da izbacuje GF4200TI (koji je takođe dx8 karta) umesto nesrećnog 5200. ATI ja u dx9 seriji kartica zaobišao najjeftiniji akcelerator i umesto njega ostavio 9100 a kasnije 9200. To je i nvidia mogla da uradi sa GF4200 koja je jadna od najboljih kartica koju je do sada napravila.
To je moje skromno mišljenje. :D

@pharmacist:
1. lek je da izvadish kabl ako ti smeta, to je do frekvencije TV-a

2. Ogranichenje TV-a je 60Hz ( boljima i do 100Hz), a rezolucija nema veze to shto pishe, TV ima svoju nepromenjivu ( mislim da je ~320x200, ne znam tachno)

pozdrav

9250 = 9200 na 240/400MHz. Isti cip, iste mogucnosti, ista stampana ploca.
Naravno, DX 8.1.

I 9200 i 9250 postoje u 128bitnoj i 64bitnoj verziji, ma ista stvar.

Cekaj stani, 9200 je 250/400. Izbacili su kartu pod novim imenom a oborili joj takt za 10 MHz ?!?

Voodoo_NBGD je napisao(la):
Cekaj stani, 9200 je 250/400. Izbacili su kartu pod novim imenom a oborili joj takt za 10 MHz ?!?
I ja sam tako nešto pročitao samo se ne sećam gde (240,400). Doduše ove Sapphirove 9250 koje sam prodavao su radile na standardnih 250,400...ali im je zato memorija bila Vdata :d ...baš sam bio iznenađen njenim izborom. :D

chekaj, shta je tu chudno?

za vecci takt je potreban bolji primerak procesora, kao i kvalitetnija memorija..
sve to podizze cenu proizvodnje; a cilj je proizvesti shto jeftiniju kartu za nizzi ( low-cost) segment trzzishta

sasvim je ochekivano ( da ne kazzem normalno, ta rech je izgubila svoju tezzinu,)) da se pojavi takav model
naravno, uvek ima "izuzetaka" za razne primene, otud i taj Sapphire sa "originalnim" taktom..

bilo kako bilo, karta je postala best-buy za office mashine umesto GF4 MX440, to je sasvim jasno:D

pozdrav

Ne, pazi, oni su oborili takt postojeceg modela (9200 = 250/200) i dali mu veci broj (9250 = 240/200)!!!
A poznato je da office mashinama trebaju pixel shaderi :d

Vrh Dno