Šta je novo?

Procena: HP Compaq NC6000

• Začetnik teme Začetnik teme Keops
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Keops

Čuven
Učlanjen(a)
25.12.2002
Poena
630
1.6GHz Pentium M, 512MB DDR/300MHz, Hitachi 40GB HD, Compaq CDRW/DVD (citac, ne kombo, ne rezac), ATI MOBILITY RADEON 9600 TV-Out [1024 x 768@32bit/60Hertz], 2xUSB, 100MBit ethernet, printer+monitor port, Intel Pro wireless, 02micro memory card reader, Agere 56k modem, Blootooth, Infrared, 14.1" TFT, 2 kila tezak, 1.5 god. star, placen 1400e, bat. drzi oko sat - sat ipo vremena + Win XP Pro -- fotke.

Kol'ko plafon?

Prateci cene zbog kupovine laptopa rekao bih 750 evra (baterija 1,5 sat)
Pozdrav

Ako na tom modelu baterija drzi 1-1.5h, rekao bih da samo ceka da promeni vlasnika i da izdahne u miru. Ne bi dao vise od 700.

Baterija bi trebala (realno) da drizi oko 4h....

Twix je napisao(la):
Baterija bi trebala (realno) da drizi oko 4h....

Cak i kod novog NC6000 ne drzi 4h, pogledaj review-ove na net-u... Koliko vidim, nova bi trebalo da drzi oko 3 sata...

Elem, nisi naveo par sitnica bitnih za realnu procenu:
1) Imas li racun za njega?
2) u kakvom je fizickom stanju? ima li ogrebotina na kucistu, izlizanih tastera, fleka ili mrtvoh piksela na ekranu itd.
3) Imali li svu originalnu dokumentaciju ukljucijuci i winXP rescue CD za njega? Ima li autenticni WinXP serijski broj?

Sve u svemu, u zavisnosti od tih faktora realna cena bi bila izmedju 650 (ako ima malih ogrebotina, fleka, a pritom ti fale dokumentacija i CD-ovi a jos nemas ni racun) do nekih 800e ako je sve "savrseno", tj. ako je laptop kao nov iz radnje (osim naravno baterije)

Nadam se da sam ti pomogao.

M_M je napisao(la):
Cak i kod novog NC6000 ne drzi 4h, pogledaj review-ove na net-u... Koliko vidim, nova bi trebalo da drzi oko 3 sata...

Ja sam vlasnik nc8000 (isti samo gabaritom malo veci) i baterija mi drzi oko 4h......moguce da kapacitet nije isti kao i kod nc6000,ali sve jedno u pitanju je 855pm chipset,i intel m procesor,sto znaci da bi morala da traje mozda koju nijansu manje.......

Poslednja izmena:
Sta vam je ljudi, pa meni je baterija trajala 2.5h kad sam ga kupio -- doduse, pise 3-4h, ali je realno manje, posto je to vreme koje ispisuje u taskbaru foliranje - tipa pise 4h, posle pola sata pise 3.

@M-M: racun + svi CD-i (XP + softver) + HP dokumentacija + serijski za Win na donjem delu "kucista"... sve to imam. nema ogrebotina, a ni izlizanih tastera, o mrtvim pikselima da ne pricam (mislim, to da ima, sigurno bih naveo in advance).

@sreta-steta: pa stvarno ti prilici taj nadimak -- zar stvarno mislis da je vek trajanja ovakve masine 1.5 godina, da ne pricam o vezi izmedju baterije i svega ostalog (baterija uvek moz' se promeni, zar ne? znaci, cak i da crkne, daleko od toga da je u pitanju izdisaj masine -- mojne me mracis 🙂

hm 700 gornja granica + da stavish novu bateriju ono zlu ne trebalo
a sumljam da je nova baterija manje od 150 eura.

Keops je napisao(la):
@sreta-steta: pa stvarno ti prilici taj nadimak -- zar stvarno mislis da je vek trajanja ovakve masine 1.5 godina, da ne pricam o vezi izmedju baterije i svega ostalog (baterija uvek moz' se promeni, zar ne? znaci, cak i da crkne, daleko od toga da je u pitanju izdisaj masine -- mojne me mracis 🙂

Nisam ni pricao o masini vec o bateriji 🙂. Moze baterija da se menja, za 150evra, i taj trosak ti je uracunat u procenu. Inace da sam na tvom mestu nikako ne bih prodavao tu masinu. Cifra koju sam ti rekao ti je najrealnija, znaci da si ti izgubio 50% na vrednosti masine za 1god. Ta masina je vise nego upotrebljiva, a ti ako budes opet kupovao lap te klase ima da doplatis jos najmanje toliko(ako ne i celu hiljadu evra), a dobices Sonomu, DDR2, nesto veci disk, graficku malo bolju od te.... Sve u svemu razmisli treba li da ga menjas uopste. Stvar se malko menja ako zivis preko ili neko odande moze da ti ga donese, ili ces da kupujes lap bez papira.

sreta-steta je napisao(la):
Nisam ni pricao o masini vec o bateriji 🙂. Moze baterija da se menja, za 150evra, i taj trosak ti je uracunat u procenu. Inace da sam na tvom mestu nikako ne bih prodavao tu masinu. Cifra koju sam ti rekao ti je najrealnija, znaci da si ti izgubio 50% na vrednosti masine za 1god. Ta masina je vise nego upotrebljiva, a ti ako budes opet kupovao lap te klase ima da doplatis jos najmanje toliko(ako ne i celu hiljadu evra), a dobices Sonomu, DDR2, nesto veci disk, graficku malo bolju od te.... Sve u svemu razmisli treba li da ga menjas uopste. Stvar se malko menja ako zivis preko ili neko odande moze da ti ga donese, ili ces da kupujes lap bez papira.

Slazem se sa sretom da preispitas da li uopste da prodajes masinu. Po meni realno vredi oko 750e, ali nije tako lako naci kupca za te pare jer se vecina ipak radije opredeljuje za nove, sa garancijom, 15-30% sporije celeron-M laptopove, sto nije da nema logike, jer kad na laptopu nesto crkne, obicno znaci da si "obrao bostan". A kako se laptopovi pretezno koriste za MS Office, IExplorer i sl, brzina istog i nije toliko presudan faktor.

Poslednja izmena:
Keops je napisao(la):
Sta vam je ljudi, pa meni je baterija trajala 2.5h kad sam ga kupio -- doduse, pise 3-4h, ali je realno manje, posto je to vreme koje ispisuje u taskbaru foliranje - tipa pise 4h, posle pola sata pise 3.

Tacno je da baterija traje oko 2.5h, a to je najvise zbog ATIja 9600. Istoj konfiguraciji sa integrisanom grafikom baterija traje oko 3.5, 4h.

@Keops u vezi baterije. Mogu biti dve stvari.

I - teza: Baterija na tvom lapu je vrisnula jer na novom NC 6000 ona traje min. preko 4 sata (na zvanicnom HP sajtu deklarisana na 5 i po). Ovo pisem iz licnog iskustva jer sam posedovao NC 6000 skoro godinu dana. Baterija mi je trajala sa svim podesavanjima na minimumu do 5 sati, sa gledanjem DivX-a sa harda do 4 sata a sa gledanjem DVD filmova (znaci uz koriscenje optike) 2.5 do 3 sata. Posto znam barem jos dvoje ljudi koji su uzeli taj lap kada i ja (stiglo ih je tacno 14 u moje mesto, novih ali bez papira naravno) i oni imaju slicna iskustva sa trajenjem baterije na njemu.

II - blaza za koju ima pomoci: Nije konfigurisan kako treba. A tu mislim da u biosu nisi ukljucio SpeedStep tehnologiju, da ti je pri radu na bateriju bilo maksimalno osvetljenje ekrana kao i maks. nivo zvuka. Samo u takvoj situaciji i pri dodatnoj upotrebi optike meni bi autonomija baterije pala na ispod dva sata. Speed step je vrlo vazan, jer pri pustanju DivX filmova kod mene je procesor radio na 400MHz sto je cetvorostruko usporenje a samim tim i manje trosenje energije.

Sto se samog NC 6000 tice. To je vanserijski biznis notebook. Elegantan, lagan (2.3 kg) i robustan (magnezijumsko kuciste) u isto vreme. Svi moguci tipovi konekcije (BT, WiFi, GLAN, Modem). Ni preterano veliki ni premali (TFT 14.1") sa 9600 grafikom. Malo se i grejao pogotovo na manjem kloku CPU-a. To mi je bio 13 laptop i ubedljivo najbolji. Medjutim, kada je na red dosla prodaja istog nije sve teklo najbolje. Cenio sam ga 850 evra u pocetku da bih ga na kraju nudio i za 700 evra. Tek kada sam spustio cenu na 650 ljudi su poceli da se javljaju. Sta je problem u doticnom lapu. Prvo samo DVD citac (video sam mozda 2-3 puta po oglasima sa combo-om), los display (mali ugao vidljivosti) i katastrofalno losa implementacija ATI 9600 grafike (3D Mark 2001SE samo 5840 poena).

Ja sam ga prodao jer sam prodao desktop konfiguraciju a posto volim igre, NC 6000 nije mogao da ispuni moje zahteve u tom segmentu. Sva sreca da sam ga zamenio za FS u potpisu uz doplatu od 230 evra i na taj nacin njega utopio za nesto ozbiljniji novac (Amilo kosta nesto preko 1400 evra). Plus sam dobio legal komp.

Ne verujem da ces uspeti da ga prodas za nesto veci novac, posto po oglasima vidim da ga i Simpson nudi ali sa dugotrajnijom baterijom. Mozda izvuces 700 evra, ali sumnjam.

SpeedStep je iskljucen, ja sam ga iskljucio, po default-u je on.

Hvala svima na proceni, imam ponudu od 800 evra, mada, iako je iznad proseka u odnosu na sve ovo gore predlozeno, dvoumim se, jer trenutno ne znam koja bi masina bila dostojna zamena NC-a, iskljucivo iz perspektive brzine -- ako imate ideju, shoot here, pogotovu ti, "plavi", posto se ocigledno razumes u tematiku - sa tolikim brojem promenjenih laptopova, nemoj da te nema u tom topicu 🙂

Nazad
Vrh Dno