Šta je novo?

Hardver Probudio sam se iz dugog zimskog sna i ....

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente
Učlanjen(a)
10.03.2005
Poena
630
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 5 9600X + DeepCool AG500 black ARGB
Matična ploča
ASRock B650 Pro RS
RAM
2x16GB Kingston Fury DDR5-6000 CL30
Storage
1TB Kingston KC3000
Zvuk
Edifier G2000 za desktop, Harman Kardon Citation 700 bar + Sub S vufer
PSU
Endorfy Supremo FM5 850W Gold
Kućište
Fractal Design R4
Monitor
Dell U2422HE i Lenovo Legion R27qe
Miš & tastatura
Razer Pro Click + Logitech Illuminated K740 & Razer Blackwidow v3 + Razer Cobra
Laptop
Lenovo T14s 2. gen i Lenovo Thinkbook 14 G6
Mobilni telefon
Iphone SE3
Pametni uređaji
Dyson PH04 i Dyson V15 detect absolute
Pristup internetu
  1. Optički internet
Pre ce biti hibernacija koja je trajala vise od decenije nego zimski san :)
Uvod je malo drugaciji nego kod ostalih tema. Poslednju masinu sam sklopio kao student, i eno je i dalje stoji u nekom cosku, vise zbog nostalgije, ali i dalje radi. To je bio Athlon na 2200, sa Ati Radeon 9550 grafickom i 8 giga Corsair memorije. Drugih komponenti se ne secam. Mozda sam nekoga i vratio u informaticku praistoriju ovim sto sam napisao. Posle toga sam usao u laptop katergoriju, i od tada nisam imao desktop racunar.
Elem, dete poraslo, i resio sam da ga malo naucim kako se to nekada radilo, pa cemo zajedno da sklopimo jedan solidan desktop. I zato mi treba vasa pomoc. I ranije je vazilo pravilo da ako ne pratis IT scenu duze od 6 meseci (mislim da se to sad skratilo verovatno na 3), moras da krenes sve iz pocetka da analiziras. Ispratio sam dosta tema po forumu pre nego sto sam resio da napisem ovaj post, da ne bude da sam lenj i da necu da se potrudim da dodjem do odgovora, ali rekao bih da sam samo zagrebao vrh ledenog brega. Vidim da su se mnoge stvari promenile najvise po pitanju kvaliteta i pouzdanosti. Ime firme vise nije sto je nekada bilo, i sada vise zavisi od modela da li je dobar ili ne.
Ono sto sigurno znam jeste sta planiram sa racunarom i neki okvirni budzet. Ipak je to prvi desktop, ne treba se izivljavati, ali opet uzeti nesto sto ce narednih par godina lepo raditi, i biti solidna osnova za neku upgrade. Ufff, vec sam otegao sa uvodom, ako ste izdrzali do ovde svaka cast, prelazim na stvar.

Svrha racunara: sve ono sto moze klasicna office masina + neki solidan gejming (ne preterano zahtevne igrice, koje bi isle u 1080 na full detaljima, sin voli da igra Minecraft i Fifu24 na PS5).
Procesor: svakako AMD platforma mislim da je AM4 okay, i da je Ryzen5 dovoljan za pocetak 5600 pa na vise
Cooler: da li je okay box varijanta, ili uzeti nesto drugo
Memorija: ovde vidim da ima najmanje komplikacija, tako da gledam odnos cena/garancija. Uzeo bih 2x16GB
Ploca: ovde vec postaje mutno, ali sam skontao da nesto na 550 ili 650 cipsetu je okay. Moze da ima 2 memori slota, pod uslovom da moze da podrzi i 64GB. I da bude HDMI 2.1, DP 1.4
Napajanje: rekao bih mocvara od izbora, ali uvek sam gledao da nadjem jace napajanje koje ce manje da se opterecuje i da bude tise. Pretpostavljam da je 700+ W okay prica.
Graficka: ovde sam izvagao i mislim da je RX6700 optimum za ono sto mi treba
Kuciste: imam nostalgiju, i nasao sam na KP brdo starijih kucista tipa TT, Seasonic, NZXT... Pitanje je da li je to i dalje u skladu sa plocama miniATX i ATX, i ostalim komponentama ili moram da gledam nesto novije
SSD/HDD: Da li ima i dalje smisla koristiti HDD na desktop racunarima kao storage? Uzeo bih 512 SSD i 1-2T HDD.
Budzet: s obzirom da cena moze vrlo lako da skalira na obe strane, budzet bi bio 650EUR +20%

Nisam gadljiv na polovne komponente, ali ne znam koliko je to danas macka u dzaku. Pre cetvrt veka je rizik bio smesan da ce nesto da ispusti dusu.

Unapred hvala na predlozima, pa da finaliziram spisak i napravim sa sinom prvog frankestajna :)

Ja bih isao na 256/512 NVMe (m2) za sistem, i barem 1tb ssd za igre (danas su igre 100+gb). Za storage uzmes bilo koji hdd, ako planiras da gomilas filmove/muziku, mada i to odavno nema smisla.

Za tu masinu bi i 500w trebalo da je dovoljno, ali zbog sigurnosti, idi na 600-700w napajanje.
Ja i dalje koristim staro CM 690 Advanced kuciste, ne fali mu nista, osim sto ne sljasti kao diskoteka.

Поздрав Регистровани Корисниче,
пре свега - Рајзен 5600 (који и сам арчим) је превазиђен. Заобићи.

AM4 vs AM5 :
32gb kit (2 х 16) 3200 je 30e јевтинији него 32гб кит 5600

ryzen 7 5700x3d je 30e скупљи него 7500f истих перформанси (7600 без интегрисане графике)

Asrock B550m Pro4 кошта исто као и одлична Asrock B650M-HDV/M.2 , Asrock B650M Pro RS je +10e
* тренутне цене са КупПрод сајта

Тако да је закључак да идеш на новију, и бољу АМ5 платформу. Исто кошта.

м.2 нвме диск (системски, С: ) не узимај мањи од 1 терабајта , ХДД не мањи од 2 ТБ

RX 6700 је пристојан избор, мада је разлика у цени веома мала у односу на доста бољу RX 6800. Тражи половну, и обавезно пробај лично.
Ако мора ново, не испод RX 7700xt

Напајање , ово је добро и приступачно

Poslednja izmena:
Solidna osnova za apgrejd i AM4 ne idu zajedno...AM4 je discontinued. I dalje je ok i radi posao i radiće još godinu-dve ali će apgrejd da ti se svede na kompletno novu platformu.
Ako si ok sa tim, pokrpiće te budžet. Kompletna AM5 mašina će zahtevati veće ulaganje...

EDIT: ok, according to Kokan, cene nisu toliko različite. Ako može, AM5 je mnogo bolja varijanta.

pa.... AMD i dalje izbacuje "nove" AM4 procesore, tako da....

Hvala na savetima. Idem da "skuvam" nesto na AM5 platformi, pa cu da se vratim sa potpitanjima.

Nakon malo mozganja i guglanja, razmisljam da uzmem ovo:
Ryzen 5 9600X - 220 EUR
Scythe Fuma 3 cooler - 55 EUR
RX 6700XT (nasao sam na oglasima Saphire Nitro+, jel okay taj model, ili da trazim nesto drugo) - 255 EUR
Najverovatnije ova ploca ASROCK B650 Pro RS (bez M u oznaci) ili imate jos neki predlog? 137 EUR-
Seasonic B12 BC-850W ili G12, sta nadjem povoljnije - 72 EUR
SAMSUNG 1TB 990 PRO (da li ima neki drugi SSD koji je isto dobra opcija? Da li imas smisla uzeti M2 u odnosu na SATA3 za moje potrebe? - 89 EUR
sto se tice memorije 2x16G DDR5-5600 (samo ne znam kog proizvodjaca da trazim. Ako nema veze, onda ide cena/garancija) - 100 EUR

U ovoj konfiguraciji sam izasao na 930 EUR. Moze da se to spusti za 200 EUR ako se zakine po malo na procesoru, cooleru, ploci, hardu.

Što god da zakineš sada to će kraće da system bude aktuelan.
M.2 NVME i SATA 2.5" su praktično iste cene ali imaš jeftinijijih i ništa slabijih NVMe kao recimo Kingston KC3000 ili čak neki sa PCIe v3.0 ali razlika u ceni je takođe mala. Između PCIe 4 i 3 nećeš prometiti meku razliku, recimo Samsung 960 Evo + ako je dosta jeftiniji. U svakom slučaju, M.2 nemaju kablove ni potrebe za pronalažnjem mesta u kućištu.

Ryzen 7500f je 150e, минимално спорији од 9600х, осетно јеВтинији (доле нато).
може да ради и са фабричим кулером.
ето, 120 евра доле.

seasonic b - за избегавање, G далеко бољи али и скупљи.
графика добра.
нвме м2 под обавезно . Kingston KC3000 1 Терабајт, најсрдачнија препорука
Patriot 32gb Viper Venom Ddr5 5600mhz Cl36 Kit je 90 eur.

Poslednja izmena:
хвала, колега Клајн.
у овом инцидентном случају приоритизујемо прајс/перф

po svemu

Sustained write, konkretno. Kad se napuni cache, 990 Pro će da ima veće brzine dok se cache ponovo isprazni.
Ako se dobro sećam, KC3000 ima veći cache od Samsunga pa će duže da tera punom brzinom a Samsung će brže da dođe do te tačke ali će brzina transfera manje da opadne. Praktično, tradeoff.
Takođe, Samsung ima više IOPS ali KC3000 ima veći deklarisani TBW pa je u teoriji trajniji.
Mada, nije toliko bitno ako često ne upisuješ velike količine podataka u cugu. Ako je to slučaj (tipa, radiš sa velikim video fajlovima ili slično), Samsung ima prednost. Za neku standarnu upotrebu nema toliko veze, oba su dobra.

Poslednja izmena:
Ti brzi diskovi su najvažniji za OS i programe koji svi dolaze u manjim paketima pa je cache značajan koliko i access time. TBW je takođe značajan jer se po OS diskovima piše/briše mnogo više. Pre jedno godinu dana, kada sam kupovao 1TB NVMe sa PCIe v4.0 da zamenim 970 evo+, KC 3000 je bio nekih 30€ jeftiniji od 990 Pro.
Do skora su se mnogi zakinjali da se ne vide razlike između SATA i NVMe a sada odjednom je važno nekoliko KBps razlike u brzini.
PS. Windows "koče" sve diskove daleko više nego moguća razlika u brzini diskova. Bolje uzeti veći nego nego teoretski drži disk.

Poslednja izmena od urednika:
Ako Seasonic nije dobar, sta ima kvalitetno da se preporuci od 800-850W?
A obzirom da je grafička usko grlo za gejming, imalo bi smisla uzeti slabiji (jeftiniji) procesor i jaču grafičku, ali gledajući na dužu stazu, grafičku neću uzimati novu, 6700 za početak da bude više nego dovoljna.
Monitor će biti 1440p, kada budu rasli apetiti junioru (ja imam alergiju na igrice😆) menjaće se i grafička. Više opada cena grafičkim, a u startu će da bude polovna.
I da pitam ponovo da li je okay uzeti Saphire grafičku ili nešto drugo? Šta još valja od proizvođača?

Posle jos malo analize napajanja memorija i kulera, porucio sam sledece pa cekam da stigne:

AMD Ryzen 5 9600X 3.90GHz OEM
DEEPCOOL AG500 ARGB black
ASROCK B650 Pro RS
KINGSTON FURY 32GB Beast DDR5 6000MHz CL36 KIT KF560C36BBE2K2-32
ENDORFY Supremo FM5 Gold 850W
KINGSTON 1TB KC3000 M.2

Monitor sam vec uzeo Lenovo Legion R27qe, i za 21.000 dinara meni je best buy,

Za graficku gledam nekih par polovnih 6700XT kartica, da vidim sta cu (PowerColor Red Devil, ili Saphire Nitro).

Ostaje mi pitanje Wifi kartice, s obzirom da WiFi ploca nije mogla da se nabavi.
Ploca ima M2 slot za wifi, jedino nemam pojma gde na nadjem zice da je povezem sa antenama. Tako da ako znate, moze pomoc :)
Ili da uzmem PCIe Wifi karticu?

Posle jos malo analize napajanja memorija i kulera, porucio sam sledece pa cekam da stigne:

AMD Ryzen 5 9600X 3.90GHz OEM
DEEPCOOL AG500 ARGB black
ASROCK B650 Pro RS
KINGSTON FURY 32GB Beast DDR5 6000MHz CL36 KIT KF560C36BBE2K2-32
ENDORFY Supremo FM5 Gold 850W
KINGSTON 1TB KC3000 M.2

Monitor sam vec uzeo Lenovo Legion R27qe, i za 21.000 dinara meni je best buy,

Za graficku gledam nekih par polovnih 6700XT kartica, da vidim sta cu (PowerColor Red Devil, ili Saphire Nitro).

Ostaje mi pitanje Wifi kartice, s obzirom da WiFi ploca nije mogla da se nabavi.
Ploca ima M2 slot za wifi, jedino nemam pojma gde na nadjem zice da je povezem sa antenama. Tako da ako znate, moze pomoc :)
Ili da uzmem PCIe Wifi karticu?
Ako ti je ruter u istoj sobi, dovoljan je i mali USB za WiFi, gen5 ili 6 ili jpoš najbolje kabl.

Ruter mi nije u istoj sobi, inace bi bio zakacen na kabl bez problema. U drugoj sobi se nalazi. WiFi je dobar, PS5 se kaci na njega bez problema i nema kasnjenja.
Najbolja varijanta mi je izgleda da uzmem M2 WiFi karticu sa Intel chipsetom, samo mi onda treba da nadjem kablove i antene. Antena ima, ali kablove nisam video nigde.
Zato gledam da li postoji druga opcija kao na primer taj Cudy WE4000 AX5400 koji je pomenut u drugoj temi.

Nisam ni ja uspeo da nađem te kabliće kod nas mada ima tih M.2 modula na tone a nemam slobodan PCIe slot. Neznam zašto ih prodaju bez kablova i antena, nema ih ni u Netixu. Taj Cudy izgleda savršeno specijalno zbog tih antena koje možeš da staviš u najbolju poziciju. Imao sam sličan Asus.
PS, nađoh ovo
1740439504160.png

Poslednja izmena od urednika:
Super, i ja ću. Samo moram da pazim na dužinu, Kod mene je M.2 za Wifi sa leve strane ispod grefičke a rupe za antene na vrhu ploče. možda će trebati duže od 15cm.

Ja cu uzeti istu plocu kao ti, samo bez B650 (bez M), koja je ATX, M.2 se nalazi malo nize neko kod tvoje ploce, Ali je kod tebe M.2 malo dalji od back plate-a i kontakti za antenu tu na vrhu, a kod moje ploce je M.2 blizi back plate-u i kontakti si nizi, pa je moguce da je razdaljina skoro identicna. Ako mozes da premeris pa da vidimo koliko ima centimetara.
Evo ovde sam nasao SMA na IPEX kabl od 20cm. Rekao bih da je IPEX 1. http://www.proelectronic.rs/Utikači...KABL ZA PRENOS , SMA M- IPEX , 20cm , E749

Poslednja izmena:
Ja sam baš malopre skidao grafičku da zamenim NVMe ispod nje i 15cm bi bilo malo tesno da se zaobiđe VRM hladnjak i kablići sakriju. Moraju kablići ispd grafočke i kroz VRM hladnjak, znači 20cm je daleko sigurnije.

Na WiFi modelu ploce, kablici idu ispod VRM hladnjaka. Tako da bi trebalo da se skine, provuku kablici, i vrati hladnjak nazad.

Na tim Asrock polčana ima velika rupa u VRM hladnjaku a ako se ubaci modul i kablići pra instaliranja ploče onda mogu i ispod hladnjaka pored zaštitne ploče.
Ovde je šuoljina.tuda sam provukao kabl od zadnjeg ventilatora.
1740515068930.png

Vrh Dno