Šta je novo?

problemo Excel...VBE...paste

dag381

Čuven
Učlanjen(a)
07.07.2002
Poena
604
L'problem je sledeci: upisem tabelu sa 2 column i 4 row, selektujem 1 row, ukljucim save new macro ukljucim onu opciju relative na dugmetu kojie se pojavi , stisnem copy predjem sa sheet1 na sheet2 uradim paste i stop saving.
e sad problem je sto kad hocu to isto da ponovim sa sledecim redom on paste-ira preko onog sto je vec paste-irano na sheet2.
kako da izvedem da uvijek pomjera za jedan row nanize svaki put kad pasitra.

please help moi :wave;

dag381 je napisao(la):
L'problem je sledeci: upisem tabelu sa 2 column i 4 row, selektujem 1 row, ukljucim save new macro ukljucim onu opciju relative na dugmetu kojie se pojavi , stisnem copy predjem sa sheet1 na sheet2 uradim paste i stop saving.
e sad problem je sto kad hocu to isto da ponovim sa sledecim redom on paste-ira preko onog sto je vec paste-irano na sheet2.
kako da izvedem da uvijek pomjera za jedan row nanize svaki put kad pasitra.

please help moi :wave;

Kad kažeš "ukljucim save new macro" predpostavljam da misliš na "ukljucim recorde new macro"

Opcija "relative reference" treba da je aktivirana - tu povezi racuna tu ti se lako zaje... ovaj hoću da kažem, prevariti; to su autori loše odradili (makar u verziji officea 2000)pa kada pritisneš na opciju "relative" ona se samo vizuelno "udubi" ali ostaje nejasno da li je za program aktivna "relative" ili "apsolute" komanda pa moraš prvo da eksperimentišeš koja je komanda zaista u funkciji, u svakom slučaju tebi treba da je opcija "reative" u funkciji.

E sad, kada stigneš do, kako si ti opisao: "...selektujem 1 row,ukljucim save new macro ukljucim onu opciju relative na dugmetu kojie se pojavi, stisnem copy predjem sa sheet1 na sheet2 uradim paste i ..." sada nemoj da pritisneš "...stop saving." već umesto toga pomeri kursorskim dugmetom za jednu ćeliju na dole i onda pritisini "stop recording".
:wave;

Možeš da nastaviš i dalje pa nakon što si pomerio u sheet2 za jednu ćeliju na dole još ne zaustaviš snimanje makroa već se vratiš na sheet1 i tamo pomeriš za još jednu ćeliju na dole ( ili kako ti već treba da kopiraš) i onda zaustaviš snimanje makroa. Ako si na početku snimanja macroa(a trebao bi da to uradiš ako nisi) dodelio shortcut macrou onda ti sada samo ostaje da pritiskaš taj shortcut i macro će ti kopirati ćelije u nizu na dole jednu za drugom iz sheet1 u sheet2.

:D

hvala i jos jedno pitanjce

mnogo hvala Visente, ustedio si mi mnogo vremena.
ovaj macro sada radi bez problema.
sada imam jos dva pitanja.
po cemu se VBA razlikuje od recimo C++ ili delphija, i dali postoji literatura razumljiva pocetniku za VBA.
i drugo, sada bih zelio da uradim makro koji sumira celije u C column, znam da snimim macro koji sumira onoliko celija koliko ja kopiram za vrijeme snimanja macroa, ali kada kopiram vise celija nego za vrijeme snimanja on te "prekobrojne" celije ignorise, is there some elegant solution?cheers

Re: hvala i jos jedno pitanjce

dag381 je napisao(la):
mnogo hvala Visente, ustedio si mi mnogo vremena.
ovaj macro sada radi bez problema.
sada imam jos dva pitanja.
po cemu se VBA razlikuje od recimo C++ ili delphija, i dali postoji literatura razumljiva pocetniku za VBA.

U ovo se ne razumem baš najbolje. Međutim iz priče koju sam nekad pre čuo od prijatelja koji je vrstan programer i dobro se razume u to znam da je VBA jednostavniji za upotrebu i stoga pogodniji za početnike ali pri programiranju stvara puno koda tako umesto elegantno odrađenog programa dobiješ program koji je pretrpan kodom. Za razliku od toga C ++ je znatno teži za učenje ali jednom naučen omogućuje znalcu "elegantno" programiranje. Litereture ima ali samo literatura nije dovoljna i ako koristiš smo nju to je mukotrpno i dugotrajno a često i kuso.

i drugo, sada bih zelio da uradim makro koji sumira celije u C column, znam da snimim macro koji sumira onoliko celija koliko ja kopiram za vrijeme snimanja macroa, ali kada kopiram vise celija nego za vrijeme snimanja on te "prekobrojne" celije ignorise, is there some elegant solution?cheers

Iako mi nije sasvim jasno šta tačno želiš postići u celini gledano, ipak nazirem da ti ovde (ako dobro nazirem..., ček da obrišem monitor :D ) makro neće biti potreban jer postoji more "...elegant solution"
i zove se "Autosum". Prosto, uradi "Autosum" za opseg koji ti je potreban. To možeš uraditi preko ikonice koja je označena grčkim slovom "Sigma" ili preko opcija Insert > Function > SUM ili prosto u ćeliji u kojoj želiš da dobiješ sumu upišeš =SUM(B6:B13) Ovo B6:B13 znači za Excel da će sabrati sve brojeve koje nađe počev od ćelije B6 zaključno sa ćelijom B13 - to je dato kao primer, ti naravno staviš opseg koji tebi treba. Ovo ručno ukucavanje formule kao =SUM(B6:B13)je najkomplikovanije i najdugotrajnije; preporučujem korištenje ikonice sa oznakom gročkog slova "sigma"

E sad ako te nisam najbolje razum'o pa se uzalud napričah (ispisah), onda na jednom primeru pojasni problem pa da te bolje rezumem.
:wave;

sta ja to u stvari radim

radim sledecu stvar:
posto ce u sept da me kupe u armiju ispisujem katalog koji cale i ja koristimo prilikom naplate robe koju prodajemo (rezervni delovi za kompresore i slicno..), a posto se cale razume u racunar ko ja u visoku modu moram da mu postavim na desktop shortcut "nas katalog" a u excel tri dugmeta "stavi na racun" (sto sam zahvaljujuci tebi uradio) a danas sam dodao "saberi" i "odstampaj". ovaj "problem" sa sabiranjem resio sam tako sto sam selektovao sve c celije i zatim ukljucio record new macro, pritisnuo sum i to je to na jednoj a4 strani pa koliko god da ih ima on sabere i izbaci sumu u dnu str i to je zadovoljavajuce resenje nije neka estetika ali je... ga bolje ne znam.

eto zato ta pitanja, ali sada sam ono najvaznije zavrsio, mozda ubacim malo estetike

pozdravcheers

Nazad
Vrh Dno