Šta je novo?

problemi zbog RX 7800 XT

SAJEVAC

Cenjen
Učlanjen(a)
24.07.2010
Poena
170
Moja oprema  
CPU & Cooler
ryzen 7 5800x3d + lc cc-120
Matična ploča
gigabyte b450m ds3h
RAM
16gb ddr4 geil evo forza 2x8gb 3200mhz cl16 + Hyperx predator 2x8gb 3200mhz cl 16- sve ukupno 32gb
GPU
PURE AMD Radeon™ RX 7800 XT 16GB
Zvuk
Microlab 2.1 ....
PSU
corsair cx750m v2
Kućište
cooler master mb520
Monitor
Dell G2724D 165hz
Miš & tastatura
Redragon
Pristup internetu
  1. ADSL
Pozdrav kolege forumasi.Dugo me nije bilo na bench forumu,ali evo da kazem muka me neka naterala da bacim koji post.Naime radi se o mojoj grafickoj kartici za koju pretpostavljam da je uzrok problema koji imam..Da mi ne zamerite sto nisam iscitao u nazad sve postove i video da li je neko imao slicnih komplikacija kao ja jer forum je stvarno ogroman,pa ne zamerite.Pa da pocnem.Imam rx7800xt saphipre pure graficku karticu..Uparena je sa AMD r7 5800x3d procesorom sto je i vise nego sjajna kombinacija za danasnji gaming,pogotovo na 1920x1080 rezoluciji na kojoj se ja igram.Iako planiram u skorije vreme veci monitor,po pitanju perfomanci sam i vise nego zadovoljan.No da ne skrecem sa teme.Problem je sledeci.Moj komp se tu i tamo ponekad,ne stalno u gaming zna resetovati.Da odmah otklonim sumnju da je problem u procesoru,ploci,ramu..Sa prethodnom rtx3060ti nije bilo takvih problema,a isto tako i rx7800xt je isto radio i sa do jucerasnjim mojim cpu r5 3600x.Sve komponente su testirane i sve funkcionise okej,ali tu i tamo,komp baci reset nekad u igrama.Pokusavao sam sa drugim upravljackim programima,tj drajverima i opet je isto.Radice 10 dana i nece imati problem i onda ce nekad i to uglavnom kad je komp hladan zabosti.Ono sto sam ja pokusao kao resenje i to je do juce imalo rezultata,ali eto danas je i sa tim resenjem bacio reset.Podesio sam rucno taktove da ne bustuje automatski.....Odradio undervolt i grafa je radila..More igara sam presao,medjutim,danas opet reset.E sad.Glavna stvar.Da i to napomenem.Graficka je ekstra hladna.ZNaci ventovi tihi,a u full loadu na svim ovim temperaturama je 65 stepeni....Hladna,tiha,jednom recju gaming azdaja,ali ipak,pravi problem...Odradjen je svez win takodje.Moje misljenje je da ovo ima neke veze sa hladnim startom.Da li se ona zaglupi i istripuje jer je zaista hladna,pa krene da roka u pikovima nenormalne taktove ili povuce neku nenormalnu struju pa napajanje odreaguje,pojma nemam...ALi cinjenica je da ima neki problem.Napajanje je corsair cx750m 80+ bronze.Ako neko ima kakav predlog ili resenje neka kaze.Mislim da nisam jedini sa ovim problemom jer sam more slicnih stvari procitao po reditu i slicnim forumima.
Da dodam jos nesto.Posto nisam amater u sklapanju hardvera,sve je povezano po propisima sto se tice osmopinaca.Dva osmopinca sa dva odvojena voda.....

Poslednja izmena:
Ima li neki error event zapisan u trenutku ili malo pre restarta u Event Vieweru (System)?

Evo druze.Ovo je sto je event prijavio.Sistemski eror.12:48 .Tada se desio pad.

Prilozi

• EVENT..........png
    EVENT..........png
    282.2 KB · Pregleda: 68
  • EVENT.png
    EVENT.png
    256.4 KB · Pregleda: 57
ako znas mozda kada su bili restarti, da li uvek bude taj error?

Nemam druze jer ne desi se to stalno.Nemam konstantna rusenja.Desilo se sad i radice stabilno sta god da mu radim i onda ce se desiti opet tipa za pet dana ili mozda 5 minuta.Nikad se ne zna..ZNao je da poveze i po 3 meseca da radi bez rusenja i onda da zvekne par puta za par dana.Pokusacu da nadjem pad koji sam imao pre tipa 20 dana.Da vidim koji eror pokazuje.Mislim da je bio 29 jul.

Prilozi

• Untitled.png
    Untitled.png
    276 KB · Pregleda: 44
  • Untitled.png
    Untitled.png
    269.3 KB · Pregleda: 44
Poslednja izmena:
Moje misljenje je da ovo ima neke veze sa hladnim startom
Nije to dizel pa da mu treba vremena da složi rad. :D

Šalu na stranu, u Event Vieweru, poređaj listu po Level-u i pogledaj datume kad si imao Kernel-Power greške, to su ti neplanirana gašenja.
Posle vrati na listu po datumu i vidi koje si greške imao pre ovih.

critical event je najcesce info o nasilnom resetu/gasenju pa mozes i tako, pa pogledas unazad par minuta sta je moguce iniciralo restart (neki error)
onaj sa slike mi ne deluje da je uzrok reseta

Evo ga..Po levelu gresaka sam poredjao.Evo i za 16 avgust odnosno danas sta je usledilo pre kriticne greske.

Prilozi

• EVENT 1.png
    EVENT 1.png
    264.2 KB · Pregleda: 48
  • EVENT 2.png
    EVENT 2.png
    267.2 KB · Pregleda: 63
Pozdrav kolege forumasi...Dva osmopinca sa dva odvojena voda.....
Koliko sam uspeo da izguglam to napajanje to je neka srednja-niza klasa po kvalitetu i ima samo jednu 12V granu. Probaj da, umesto undervolta spustis power limit u drajveru koliko je moguce i vidi da li je stabilna. Ako opet restartuje trenutno nemam ideja - ako sa nizim power limitom sve radi problem je u napajanju.

I meni je padalo na pamet da je napajanje.Ipak rx7800xt nije naivan potrosac,a u delicu sekunde verovatno ima one pik skokove i tu povremeno dodje do nestabilnosti..Svestan sam da nije bas napajanje neka naucna fantastika,ali sam po svim specifikacijama bio ubedjen da taj corsair je trebao da bude sposoban da stabilno radi sa rx7800xt.Mada sada vise nisam toliko siguran u to.Sta preporucujes od napajanja za moju konfu.Cisto da znam ako se odlucim da u skorije vreme menjam u kom pravcu da gledam.

^ pre kupovine napajanja ako imaš nekog kolegu odnesi grafiku kod njega i probaj. Ako se isto ponaša nije do napajanja. Čisto da si siguran.

obavezno zasebni 8 pin konektori, bez racvanja, 7800xt zna da povuce 300w, tako da je verovatno do napajanja

obavezno zasebni 8 pin konektori, bez racvanja, 7800xt zna da povuce 300w, tako da je verovatno do napajanja
Drzim na zasebnom.Dva odvojena osmopinca sa dva razlicita voda.
^ pre kupovine napajanja ako imaš nekog kolegu odnesi grafiku kod njega i probaj. Ako se isto ponaša nije do napajanja. Čisto da si siguran.
Ne mogu to druze.Zato sto ona moze i mesec dana da ne pokaze problem,a moze i u 2 dana 3x da resetuje.

jel si probao superposition i 3dmark da obrnes par puta? naravno bez undervolta.

To može i sa novim napajanjem da ti bude posle mesec dana
Znam druze.Najgore od svega je sto problem nije ustaljen nego su to povremeno periodicni problemi koje je jako tesko otkriti...
jel si probao superposition i 3dmark da obrnes par puta? naravno bez undervolta.
Naravno.Przio sam je i po 4h pod punim opterecenjem.Radice tako dugo,a isto tako nekad moze i da zabaguje i to je obicno na pocetku testa.U prvih minut stresiranja.

^ to je i najgori problem. Neka glupost a da je barem stalna, samo kida živce problem.

@SAJEVAC

Ovo ne vazi za Corsair napajanja, ona imaju jace kablove, nije do ovoga, na svim Corsair napajanjima moze racvanje uvek
Pa corsair kao brend je ok,ja sam ih oduvek voleo,ali moj model je neka srednja klasa.Po svim zakonima fizike trebalo bi da je ok i vise nego dovoljno za kombinaciju koju ja imam,ali nesto tu ipak povremeno zeza.

Konkretno moj model.

ali moj model je neka srednja klasa.
U stvari tvoje je bas staro ono, tako da nisam sad 100% siguran, originalni model iz 2016, ima slabije kablove:

To je pre nego sto je jonnyGURU postao sef, ali svejedno si drzao odvojene kablove

U stvari tvoje je bas staro ono, tako da nisam sad 100% siguran, originalni model iz 2016, ima slabije kablove:

To je pre nego sto je jonnyGURU postao sef, ali svejedno si drzao odvojene kablove
Ja sam ga kupio novog 2020.Nije toliko staro.

Ja sam ga kupio novog 2020.Nije toliko staro.
Postoji solidna sansa da je iz 2017,2018, Corsair proizvede ogromnu kolicinu, pa im stoji i ne moze da se rasproda godinama, CF serija je ukinuta cim je izbacena na primer, i nisu mogli da rasprodaju 5+ godina

Tvoj model mozda ima vece kablove mozda nema (pogotovo sto je "V2"), zavisi tacno kad je proizvodeno

Postoji solidna sansa da je iz 2017,2018, Corsair proizvede ogromnu kolicinu, pa im stoji i ne moze da se rasproda godinama, CF serija je ukinuta cim je izbacena na primer, i nisu mogli da rasprodaju 5+ godina

Tvoj model mozda ima vece kablove mozda nema (pogotovo sto je "V2"), zavisi tacno kad je proizvodeno
Vrlo je lako moguce...To ne mogu nikako da znam.....I vrlo je lako moguce da je napajanje,ali isto tako ne mora da znaci.Da je problem konstantan pa i da kad cackam znam da sam pomerio pomak,ovo je najgore sto nikada nisi nacisto.Evo sad radi na primer bez greske danima...U full opterecenju...

Da dodam jos jedan post.Eto sad na primer vec 3 dana je maltretiram i na def i na rucnim podesavanjima.Sa stres testovima u igrama na maks opterecenju i ne mogu da izazovem nikakav pad....I tako kad mu dodje on ce bez ikakve veze sa mozgom da se resetuje cisto da me iznervira i da mi ubije volju sa igranjem....Ono sto sam preduzeo je reinstalacija drajvera,grafe i cipseta...Uklonio sam i ryzen master koji je tu sluzio samo kao ukras,ali imao sam naviku da ga uvek instaliram na svez win.Naravno drajvere kad uninstaliram,to radim sa DDU iz safe moda...

Ako te zanima kakve kablove ima,mogu slikati,nije ni to problem.

Da napisem kako sam definitivno resio problem i sta je u pitanju.Nije problem sa napajanjem kao sto sam i mislio..U pitanju je grafa,tj preklokovani GPU tj dinamicki GPU boost.Po defu bi graficka moja trebala da ide do 2475mhz kako kaze proizvodjac ali ona puca puno vise.Vrti se stalno oko 2600 i kusur mhz,a u mikro skokovima zna da pukne i na 2800mhz,sto dovodi nekad,ne uvek do blokade gpu.Kartica je izuzetno hladna i valjda se potripuje da moze dosta vise i sama druka frekvencije kako ona hoce.Resenje je custom postavka.Ja sam je stavio na gornju granicu 2550mhz i radi stabilno.Probao sam i na 2600mhz i to je ok.Perfomance su identicne.Ono sto mi nije jasno i sto mi bode oci,mada me sustinski i briga ako sam je podesio da radi stabilno,zasto ako je saphire rekao da je maks boost 2450mhz,zasto ona ide preko i zasto kad odem na custom,startni klokovi su podeseni na 2630mhz.Stvar je jasna da je softverski tako namestena i da je sustinski gpu ok,ali zbog cega forsiraju te gornje granice gde gpu dovodi do pucanja...Da kazem da sam baveci se ovim problemom,procitao more postova gde se ljudi zale na identican problem sa grafom.

Nema veze sto GPU boost-uje na neke svojevoljne klokove, algoritam ne prati fiksna ogranicenja koja se vide u drajveru. Ako je sve je to po default-u, trebalo bi da bude stabilno. Ja bih reklamirao kartu.

Nema veze sto GPU boost-uje na neke svojevoljne klokove, algoritam ne prati fiksna ogranicenja koja se vide u drajveru. Ako je sve je to po default-u, trebalo bi da bude stabilno. Ja bih reklamirao kartu.
Mislim da je to bespotrebno maltretiranje.2 meseca cu biti bez graficke,tamo ce je drndati na 99% opterecenja i bas kao i meni radice stabilno,ako se problem uopste i pojavi,a ako se pojavi vratice mi je kao ispravnu uz pricu da je sve okej,bas kao sto i meni u 90% vremena jeste,a ja cu do tada da osedim i da budem bez kompa,a zasto,zato sto sam lenj da namestim custom podesavanja.Sustinski zavrsava posao i nema potrebe za tim.Inace nije mi prvi put da se susrecem sa AMD preklokovanim grafickim kartama.

Pitatanjej da li bi na drugom kompu i sa drugim napajanjem bilo isti problema, a kad saljes u servis sa konstatacijom da racunar se resetuje jednom u 2 nedelje oni ce ti kartu vratiti kao ispravnu ako ne mogu da reprodukuju problem....
ja sam davno imao neku GTX 660 koja se resetovala tako komp na idle, bila pod garancijom prodao i cao

Pitatanjej da li bi na drugom kompu i sa drugim napajanjem bilo isti problema, a kad saljes u servis sa konstatacijom da racunar se resetuje jednom u 2 nedelje oni ce ti kartu vratiti kao ispravnu ako ne mogu da reprodukuju problem....
ja sam davno imao neku GTX 660 koja se resetovala tako komp na idle, bila pod garancijom prodao i cao
Sad se nije resetovala od onda,kada sam pokrenuo temu.

Da dodam nesto na temu ponovo..Uradio sam mali eksperiment probe radi i izgleda ipak jeste problem u napajanju.Povezao sam osmopince preko jednog kabla tj jednog voda i evo otkad sam to uradio na defu takodje nemam nijedan problem.Dakle ide 2x8pin pin na jednom kablu..Mesec dana tako radi,odigrano brdo igara,istestirano na maks opterecenju i radi super...Izgleda da je definitivno neki problem sa napajanjem..Sad ovako radi bez greske.

Nazad
Vrh Dno