Šta je novo?

Problemi sa (valjda) memorijom

• Začetnik teme Začetnik teme LuxoR
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

LuxoR

Čuven
Učlanjen(a)
20.01.2002
Poena
619
E ovako, ovo je ortakov kvar:
Sve je radilo lepo fino i besprekorno.. imao je 256 ram-a, dobio je jos 512mb posle nekog vremena prodao je (valjda?) onu 256 i sve i dalje lepo radi.. ali od pre neki dan nesto vrlo cudno:
SVAKA igra (bilo da je vec instalirana bilo da je sveze instalirao) zakoci kada pokrene engine (posle par sekundi) i izbaci na desktop, takodje pusti neki DivX i posle nekog vremena resetuje komp, cim se resetuje, pusti opet DivX i ide sve potpuno OK ?!?
Pao je totalni format, instalacija XP-a (proban i prazan i SP1), lepo fino drajveri (probano i sa starim i sa novim detonatorima - mada je sve bilo ok sa najnovijim) i opet isto ?!?!?!?
Otvorili smo komp ocistili kulere (mada sve lepo radi, ne pregreva se nista stalno je oko 40C ) pousisali svu prasinu i opet isto..
Meni pade da je mozda RAM neispravan (s'obzirom da ne pise na njemu ama bas nista ciji je i koji je), ubacim knoppix (s'obzirom da ne koristi uopste hard nego RAM koristi za "virtuelni" hard) i eto ga: pri podizanju prijavi neku gresku i zabode komp, posle restarta podigne se knoppix i sve ok... (ali igre opet NI JEDNA JEDINA!! :wall: )
Pustao sam memtest (smorio se posle sat vremena i pustio sam mu samo testove 4 i 6) i on kaze da je sve ok...
Ja najvise sumnjam na memoriju (zato sam i rekao ortaku da ga ostavi da ga drlja ceo dan..)
Any thoughts?

Poslednja izmena:
heh zaboravih configuracija:

Athlon XP 1800+
Gigabyte GA-7VRXP
MSI GF4 Ti 4200
RAM - Noname 512MB

Ostao je manje-vise standardno...

Moze da bude i ploca kao i lose napajanje...

Pozdrav...M.

LuxoR je napisao(la):
heh zaboravih configuracija:

Athlon XP 1800+
Gigabyte GA-7VRXP
MSI GF4 Ti 4200
RAM - Noname 512MB

Ostao je manje-vise standardno...

Skini GoldMemory (ili neki drugi program) i provjeri RAM

Uzmi knjizicu od ploce i pogledaj kojim redom da ubadas memorijske module u slotove.

Kada udjes u BIOS, pritisnes CRTL+F1 (na glavnom prozoru BIOS-a), i dobices skrivene opcije za podesavanje memorije.

Moze da se desi da ti je BIOS podesio previse agresivna podesavanja za memoriju (npr. na toj ploci je "default" 2-2-2 sto ce tesko izdrzati mainstream/no name memorija) - dakle, fino CRTL+F1; podesis memoriju na Expert podesavanja, podesis je na 2.5-3-3-8; das joj malo voltaze (npr. +0.1V ili +0.2V); i probas da li prolazi test u GoldMemory programu, ako prodje test, onda butujes u windows.

:wave:

ps
imao sam skoro istu plocu 2 godine (malo slabiji model - bez tog P na kraju); kada sam kupio 512MB Kingston DDR333 i utakao je, ni Windows nije mogao da se podigne, ni GoldMemory test nije prolazila memorija. Tada nijesam znao za CTRL+F1 trik, i jedino sam mogao da mijenjam u BIOS-u one postavke za tajminge memorije Aggressive/Optimal/Turbo... ali ni na jednom od njih nije htjela memorija da radi na 333mhz. Kada sam saznao za CTRL+F1 trik, podesim fino tajminge na 2-3-2-7, jer 2-2-2-7 nije mogla da izdrzi. Plocu sam u medjuvremenu prodao, nabavio Abit AN7 plocu, na kojoj isti modul radi na 400Mhz (OC'nut) na 2.5-3-3-11 @ 2.55Vddr (moze i na [email protected], ali je tada topla na 400Mhz)... i sve to u DualChannel-u (sa jos jednim modulom totalno razlicitim - Kingmax DDR400 512mb SuperRam).

Poslednja izmena:
svasta....
thx, mada ortak je vec danas odeno tu memoriju da zameni (mozda uzme neku s' imenom..) pa ako opet ne bude 'telo onda ce da probamo taj ctrl+f1..
dobar fazon, prvi put cujem za ovo... hvala again..

Nazad
Vrh Dno