Šta je novo?

Problemi sa umrezavanjem racunara sa sbb internetom

Cyber Qrayber

Slavan
Učlanjen(a)
07.10.2007
Poena
301
Pomagajte majstori!!!!!!!
Ja sam skroz nov u celoj prici, pa imam odredjene probleme. Naime odradio sam kabliranje, postavljanje switch-eva na postojecu mrezu u jednoj skoli, takoreci radio "nadgradnju" postojece.
Sbb je postavio modem posle njega rout-er i to radi super. Iz rout-era idu tri kabla u kabinet gde sve radi super. Ja sam iz rutera poslao jedan kabl na osmoportni switch. Iz tog switcha idu kablovi u dva racunara i oni imaju konekciju na net. Iz istog switch-a idu kablovi dalje u drugu prostoriju gde racunari jos nisu umrezeni, ali i tu postoji switch. Iz njega se ide dalje u sasvim drugu prostoriju gde je jos jedan switch na koji je prikacen 1 komp koji ima konekciju. Posle tog switch-a kada postavim novi switch za sledece prostorije (koje dosta udaljene i do 25m) nemam konekciju ni na jednom narednom kompu. Broj switch-eva je namerno toliki jer se u buducem periodu planira kacenje jos nekih racunara na te switch-eve.
Napomena: svi switch-evi su provereni i ispravni su!

Da li je problem u velikom broju switch-eva, redosledu ulaza i izlaza iz switc-eva, daljini ili necem sasvim 4.? Ili mozda u dodeljivanju IP adrese?

Kao pomagalo dajem vam i skicu cele mreze.

Pomozite, vrlo je hitno.
Hvala

67430301ck8.jpg

Kad misliš na konekciju da li misliš na internet ili na konekciju mrežne kartice sa switch-em?
Kako si dodelio IP adrese računarima?

Mislim na konekciju sa internetom. A veza sa svicom postoji. Adrese sam krenuo da dodeljujem redom 192.168.0.2 pa 3 pa 4 i tako dalje.

E sada nam daj podešavanja za sve mašine u mreži, ip adrese, mask, gateway, DNS

Proveri uplink izmedju poslednjeg switcha i switcha pre njega. ako su duzine kablova tacne sa onim sto pricas ne bi trebao da imas problem. naravno podrazumevajuci da si ip adrese gateway-e i dns-ove podesio kako treba. probaj da pingujes sa tih racunara koji ne rade bilo koji racunar u mrezi.

stvar koja tebe muci nije nimalo prosta...ja sam imao slicih problema sa mrezom u kancelariji gde je mreza nastavljana sa tri-cetiri switch-a. moje "istrazivanje" je dovelo do rezultata koje ni sam ne razumem dovoljno al' ajde da ti prenesem ono sto sam skontao (ili bar ja tako mislim :))

topologija tvoje mreze se u teoriji definise kao razgranato drvo. svako nastavljanje mreze se tretira kao bridge-ovana konekcija. regulacija saobracaja kroz vise bridge-ova se regulise tzv. spanning tree protokolom. ovaj protokol se oslanja na neku kompleksnu matematiku iz teorije grafova i poenta price je da slozenost kalkulacije koju switch treba da izvede da bi odredio pravilnu putanju paketa u mrezi je tolika da da kod losilih (ili da ne budemo tako ostri - manje dobrih) implementacija ovog protokola u slucajevima vise redno vezanih switceva, dolazi do slanja paketa na pogresne adrese ili kao u tvom slucaju potpunog gubitka veze. desavaju se i "cudne" pojave kao sto je npr. da racunar koji promeni fizicku poziciju u mrezi izgubi privremeno vezu dok switch-evi ne preracunaju ponovo njegovu lokaciju. kod managed switch-eva moguca su podesavanja ovog protokola dok si kod konfekcijskih primeraka (koje normalan svet koristi :)) zaglavljen sa tim sto imas i sto je proizvodjac ubacio u firmware. U praksi ovo znaci da ce veza verovatno dobro da radi u slucajevima kad imas do tri redno vezana switch-a dok ces sa vecim brojem nastavljanje verovatno imati problema.

resenje price je da prosirivanje mreze radis ruterima a ne switch-evima

Spanning tree protokol da budemo precizniji je upravljački protokol koji sprečava pojavu petlji u mreži. Da bi Ethernet pravilno funkcionisao dozvoljena je samo jedna aktivna putanja između dve stanice. U ovo spada i trunk koji je više fizičkih putanja spojenih u jednu logičku.
To je ono kada korisnik uzme mrežni kabel pa prespoji dve mrežne utičnice, tada mreža poludi ako spanning tree protokol nije uključen. I za kraj sve je ovo nebitno kod neupravljivih switcheva, tu sami morate voditi računa da ne napravite petlju.

slazem se sa tobom u smislu svrhe spanning tree protokola ali...ako sam ja dobro shvatio, spanning tree je po default-u ukljucen u svim Layer 2 switch-evima i bez obzira da li postoji ili ne postoji petlja u mrezi switch koristi ovaj protokol za proracun putanje paketa

...ili mozda gresim?

Nije kod svih. Na Allied Tellesyn bar kod modela koje ja imam nije.

Poslednja izmena:
:)

gomila malih, jeftinih switcheva ne podrzava kako treba kachenje vishe switcheva iza sebe
pogotovo mali 4 5 ili 8 portni switchevi

mislim da bi najbolje bilo da sa udaljenih rachunara, nazovimo tako rachunare sa kojima je problem, probate ping prema nekom rachunaru koji je povezan

takodje mozda nisam razumeo kako treba ali vama IP-jeve u mrezi dodeljuje sam router ?
ako je tako to je vrlo loshe za vash tip mreze, fixne IP adrese za svaku mashinu bi bile bolja opcija i posle toga da se na routeru radi NAT vashe mreze ... takodje bi trebalo proveriti
kablove izmedju samih uredjaja da negde nemati neki problem :)

ako imate daljih problema obratite mi se PM vrlo tju vam rado pomotji :)

Vrh Dno