Šta je novo?

problemi sa testiranjem memorije

• Začetnik teme Začetnik teme Cat
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Cat

Čuven
Učlanjen(a)
15.03.2004
Poena
680
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 5 3600 & Xigmatec HDT-S1284
Matična ploča
MSI MAG B550 TOMAHAWK
RAM
2X16GB G.Skill RipJaws DDR4@3600
GPU
GTX 1660 Super
Storage
Samsung M.2 980pro & SATA 850 EVO
PSU
CHIEFTEC GDP-650C
posto sam procitao thread o testiranju na ovom forumu - resio sam da ponovo istestiram masimu koristeci preporucene programe i drzeci se datih saveta. CPU je prosao sve testove 100% ( sempron2200+ @9x211 ).
Problem je nastao sa memorijom 2xNCP256MB@211 (2.5-3-3-11)
Memtest86+ i posle dugog testiranja nista ne nalazi.
Kad sam presao na GoldMemory v6.64 - meorija je "pukla" posle pola kruga.
na 208MHz (2.5-3-3-11) - opet ne prolazi test
na 205 - isto
i tako do 200MHz (setovanja tajminga nisam menjao) - gde je sve OK
E sada dolazi zanimljiviji deo:
krenem od 200MHz "na gore":
na 203 - OK
na 204 - OK ( ceo nocni test )
na 205 - OK ( vec nekoliko sati)
( sve vreme nisam dirao tajminge 2.5-3-3-11 )
I sad - kako da verujem GoldMemory-ju?
Ne zelim da raspravljam o NCP-u , to i nije tema ovog thread-a vec o tome koliko mozemo verovati programima za testiranje.
Inace na FSB = 211MHz masina je radila oko mesec dana bez znakova nestabilnosti u radu i nijedan od programa za testiranje nije nista otkrio - sve dok nisam probao GoldMemory v6.64.

Poslednja izmena:
inace, radi se o Abit nf7 v2.0 (sa poslednjim BIOS-om)
memorije rade u dc , napon je 2.6V
sto se tice napona - probao sam i sa 2.7V ali se bukvalno nista ne menja sto se tice stabilnosti na frekvencijama vecim od 200 MHz.

Poslednja izmena:
Nisam dovoljno upućen u temu ali ima jedna stvar koja se zove Burn-ovanje memorije. Kao fora je da na krajnje nategnutim (100% stabilnim) frekvencijama mucis memoriju test programima sto duze. Onda bi kao trebalo da je ½razradis½ i onda bi mogla koji mhz vise. Mozda je to tvoj slucaj? Inace, ja sam npr. memoriju na Radeonu 9550 burnovao i dobio extra 20Mhz.

Nije stvar u overclock-u - to je pitanje ciste radoznalosti i toga koliko smo
ubedjeni da nasa masina radi stabilno. Meni licno ne smeta da drzim memoriju na 200MHz tj. na propisanom setovanju - jer ipak je stabilnost na prvom mestu. Bas me zanima koliko su i drugi ljudi sa Benchmarka sigurni u svoje masine. Pravo je pitanje: kolika je zaista dobit od overclocka ako ne mozemo da se zakunemo u stabilnost?
Ja sam bio siguran da sve sljaka OK dok nisam probao GoldMemory.
Pre toga je masina prosla S&M, OCCT, Prime95, Memtest86+ i bila 100% stabilna

Poslednja izmena:
Inace nije rec o burn-ovanju memorije vec o testiranju stabilnosti

Pa memorija se burnuje dugim izlaganjem memorije max. opterećenju, a to su testovi stabilnosti. Nisi me razumeo. Kazao sam da je moguće da si je ti sa toliko puno testova u stvari malo razradio memoriju i da ti sada radi na 205Mhz iako ranije nije htela. Inace, po mnogima je GoldMemory pouzdaniji vise opterecuje memoriju od MemTesta.
:wave:

Da, i ja vise verujem GoldMemory nego Mem Test-u, jer sam imao licno prilike da se uverim (mada je bilo diskusije ovde o tome). Neki hvale onaj S&B.

Nazad
Vrh Dno