Šta je novo?

Problemi sa slikom na ps42b450

• Začetnik teme Začetnik teme VH 1
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

VH 1

Cenjen
Učlanjen(a)
22.01.2010
Poena
151
Posedujem samsung ps42b450 vec 4 meseca i zadovoljan sam tv-om. Osim ... da li je normalno ( i kod LCD-a i kod plasme ) da slika drhti (manje ili vise ) kada se kamera pomera horizontalno, ili prati neki objekat koji se krece horizontalno ? Npr. kada gledam fudbal, sve je OK ako gledam "s tribina ", ali kada prikaze akciju kamere pored aut linije, kada je dribling ili faul izbliza ( veoma brze scene ), tada se slika malo zamuti - barem se meni tako čini. Ili kada prenose tenis, pa kada zumiraju tenisere koji čekaju servis, pa se njišu levo - desno, onda slika baš drhti. I da, primetio sam da nije na svakom kanalu ista situacija ( negde manje, negde više ). Kada pustim DVD ( samsung dvp 1080p9 sa Fullhd upscalerom - preko HDMI izlaza), isto je situacija različita - ako je na 50 HZ, više se "trese", ako je na 60 Hz, manje se trese ( ili vrlo, vrlo slabo ). HD zapis od 720p ili 1080p još nisam isprobao, jer nemam kompjuter sa HDMI izlazom. Da li je to do snimka ili televizora ???

U početku to nisam primećivao, ali sada sve više primećujem i sve mi više smeta ...

Poslednja izmena od urednika:
OK, znam za taj fenomen zvani judder. Ali nisam ni pretpostavljao da je ovako jako primetan. Na crt televizoru ga nisam primetio, a u prodavnicama kada sam gledao plazme i lcd, takođe nisam primetio.

I šta sad ? Da li je rešiv problem - barem da se umanji ili šta ? I šta ti znači "normalno je, ali kako kome " ?

Znaci da se neko vise obazire na njega, a neko ga i ne primecije, subjektivno je. Direktno resenje ne znam, ja svoj tv gajbi drzim na 60hz uvek, i tv odlicno radi 3:2 pulldown kada gledam HD materijal. Sa ostalim materijalom isto nema problema.

Plasma sama po sebi ima vise drhtavu sliku od lcd-a takva je tehnologija, i verovatno je to sto vidis i na 60hz. Kakva je situacija na 24hz , da li si probao?

Nasao sam na brzinu jedan tekst http://www.presentationtek.com/2009/09/10/native-24p-playback-vs-32-pulldown/

Upravo sam gledao film na HRT 2, komediju "Just married". Kako imam taj DVD i pre neki dan sam ga gledao (testirao), na njemu sam primetio lagani judder, upscalirano na 720p na 60 Hz. E sad, gledajući film na SD signalu ( KDS kablovska ) NISAM primetio judder, na kritičnim scenama. Znači da je ipak do izvora materijala, a verovatno ni moj samsung DVD plejer 1080p9 nije baš savršen. Sve u svemu, sada mi je nešto lakše, ali ispada da većina materijala (SD) ima judder ...

Nazad
Vrh Dno