Šta je novo?

Problemi sa radeonom 9800 pro

• Začetnik teme Začetnik teme Weeda
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Weeda

Slavan
Učlanjen(a)
25.01.2006
Poena
301
Pre dve nedelje sam kupio novu graficku Sapphire Radeon 9800 pro 128mb. Od tad mi se javljaju neke cudne pojave... Naprimer, kad ukljucim kompjuter monitor mi salje sledecu poruku "FREQUENCY OVER RANGE". To je OSD poruka, znaci nema nikakve veze sa Windows-om itd.
Osim toga mi se javljaju i neke greske na texturama u igrama. Kod nekih igara su cesce, dok se kod drugih trebaju traziti, ali do sad sam ih skoro u svakoj igri nasao. Stavicu par slika da imate bolju predstavu o cemu se radi...
Da li se neko od vas sreo sa slicnim problemima?
Nadam se da mi neko moze pomoci...

Prilozi

• shot00003.webp
    shot00003.webp
    51.4 KB · Pregleda: 88
  • Screen01.webp
    Screen01.webp
    44.1 KB · Pregleda: 91
  • Screen02.webp
    Screen02.webp
    44.1 KB · Pregleda: 72
Pa cekaj, kako uopste imas sliku na monitoru posle takve poruke?

Al si prikljucio dodatno napajanje na na kartici(molex)? Trebalo bi da Rade9800 ima to.

Ja sam imao istih problema i to sa ATI 9200 vivo i plocom A7V8X-X. Ne znam koja je tvoja ploca, ali sam ja resio problem u Win-u update-om BIOS-a ploce. A za ovu gresku pri ukljucivanju racunara, mislim da mi jos nije potpuno resena, cini mi se da sam je resio tako sto sam raskacio TV-out na kartici i televizoru, kada podigne sistem onda moze da se zakaci bez problema i radi sve ok.

Sve sam prikljucio kako treba, a ta "OSD" poruka mi se pojavljuje pre samog boot up-a, pa nestane, kao da je sve ok...
Moja ploca je ECS 865pe-A7. Bios sam osvezio pre nedelju dana, a problem i dalje ostaje...
Nemam prikljucen televizor...
Inace jos nesto sam primetio... Neki programi (npr. 3d Mark 2001) ispisuju da imam 256mb video rama...?? Dok recimo SiSoft Sandra 2005, ispise pravilno 128mb...
Sta bi ovo moglo biti? Da li se mozda treba osveziti bios graficke (ako uopste postoji tako nesto)?

prvo sto se tice OSD poruke kod inicijalnog paljenja racunara, to ne treba da te buni zato sto ti se kartica pali i salje signal kada se racunara upali (zbog dodatnog napajanja), pa ti onda nestane to upozorenje (imam tu karticu 😉 )
a sto se tice textura, ako si OC-ovao graficku probaj da smanjis clock, probaj da stavis novije driver-a, karticu probaj da nakacis samu na molex, tj. da ti sama bude na grani preko koje se napaja!!! javi sta si uradio! :wave:

OK. Overclock-ovao nisam... Pokusao sam spustiti malo frekvenciju (sa 378mhz, na 320 mhz), ali nista... O napajanju sam i ja razmisljao... To cu jos isprobati...
Inace ceo problem uopste nije strasan, samo me prosto nervira kad naletim na neke treperece povrsine 😡 !#$%!
Sto se tice drivera koristim Catalyst 5.13. Od toga je, koliko ja znam, novija samo verzija 6.1... Ali probao sam vec i razne Omega drivere, bez uspeha...

U svakom slucaju ako ne resis problem vrati graficku, kazes da si je novu uzeo pa nece biti problema ...

Prvo je probaj na drugoj masini, pa ako se isto ponasa reklamiraj to 😉

Poslednja izmena:
Weeda je napisao(la):
OK. Overclock-ovao nisam... Pokusao sam spustiti malo frekvenciju (sa 378mhz, na 320 mhz), ali nista... O napajanju sam i ja razmisljao... To cu jos isprobati...
Inace ceo problem uopste nije strasan, samo me prosto nervira kad naletim na neke treperece povrsine 😡 !#$%!
Sto se tice drivera koristim Catalyst 5.13. Od toga je, koliko ja znam, novija samo verzija 6.1... Ali probao sam vec i razne Omega drivere, bez uspeha...
To je do Z-Buffera. Treba ti 24bita ili 32 bita. To ti se verovatno desava mahom u OpenGL aplikacijama (def. 16 bit). Forsiraj u drajverima 24 ili 32 bita i problem ce nestati.

Razmisljao sam da je vratim, ali savetovali su mi da je isprobam sa benchmarking programima tipa 3d Mark itd. Posto ako tamo radi sve ok, u servisu mi nece priznati zamenu i reci ce da je rec o softverskoj gresci (nece poceti igrati se, nego ce samo pokrenuti te programe)... A 3d Mark radi (nema gresaka) i postize poene koji su otprilike ocekivani kod ove kartice (oko 15600 poena u 3d mark 2001)...
Forsiranje Z-buffera nije upalilo... odnosno 32 bita mi se nisu ni pojavila kao moguca opcija...
Jedino jos ovo oko stavljanja graficke na posebnu zicu napajanja nisam probao... I to cu jos pokusati neki dan, kad budem imao vremena...

Prvo: to je uglavnom softverski problem(99%). Desava se kada drajveri brljave iz vise razloga.
- Apdejtuj BIOS maticne ploce.
- Takve i slicne kartice obavezno na konektor koji ide direktno iz napajanja (ne preko molex-razdelnika uz karticu).
- Drajveri za maticnu plocu i DirectX 9.0c
- Drajveri za graficku, stavi OMEGA-ine, poslednji su 6.1
- Petpostavka je i da ti je dobro provetreno kuciste, da se ne pregreva.
Pa teraj dalje.

Nazad
Vrh Dno