Zaboravih da ima i basket posle no nema veze, da se vratim na temu (jesam li napomenuo kako je danas divan dan? :happy: )
Dakle, ja sam pre neki mesec radio resize particija, hteo sam 5gb sa c: da prebacim na d: Negde na pola (mozda i pre) mi je blokirao komp. Tu su mi se odsekle i ruke i noge. Resetovao sam komp, sistem se podigao, win se normalno ucitao, a ja bio sav happy. Medjutim, otvorim explorer i nema d particije (a na njoj mi svi podaci). Auuu, samo mi mrak pade na oci... Otvorim partition magic da vidim sta mi je sa particijom, i imao sam sta da vidim. Vise nije bila ntfs nego pqpr (ili tako nesto) i izgledalo je kao da je puna, da nema ni 1 byte slobodan (a inace je imalo vise gb slobodnih). Otvorim help da vidim sta je ta pqpr particija i tamo pise da ako mi se tako pojavi da zovem njihovu podrsku da mi pomognu da spasim sta se spasiti moze. E nazdravlje pomislih, bas cu da ih zovem... Stvarno sam imao svasta od podataka tu, nije mi se to gubilo. Padne mi na pamet da otvorim disk management iz administrative tools (win2k, sto se kasnije ispostavilo kao jako vazno!), mozda uspem nesto odatle. Tamo ladno prijavljuje normalno d particiju, sa sve popunjenog i praznog prostora koliko je imala pre resiza u ntfs fs - u, samo joj nije bio dodeljen drive letter! Dodelim ja drive letter, otvorim explorer, d particija tu normalno sa sve podacima na prvi pogled. Medjutim (eh to medjutim), kasnije vidim da tu ipak fali mnooogo toga. Neke foldere kad sam otvorio u njima je bio neki cudan sadrzaj, imena foldera su bila u nekim kvadraticima i nekim drugim znacima. Sta god se tu nalazilo otislo je bespovratno. Ustanovio sam da je otislo 8gb od nekih 20-25 i to nekog krsha (uglavnom), koji sam iskopirao nedugo pre toga. Doneo mi drug hard da nesto skinem, pa sam usput iskopirao sve i svasta i ostavio da sredim kasnije. Svi ti podaci su otisli! Ono zadnje sto je bilo na disku je otislo. Valjda je kad je radio moving data kod resize - a krenuo otpozadi, pa je kod bloka to otislo. Video sam da sam izgubio uglavnom nebitne stvari, a ono vazno je sve bilo na mestu. Super pomislih ja, samo da uradim negde bekap, formatiram ponovo particije i sve je na svom mestu. Odem kod druga, prikacim hard, otvaram disk management (XP), ali on ladno ne vidi particiju isto kao win2k. Ne da mi da dodelim drive letter! Drzi, udri, preti i nista. Ne da mi pa to ti je (ovo recenica izgleda smesno kad se napise, zar ne? 🙂 )! Morali smo da skinemo njegov hard i nosimo kod mene (tu sam se vec ufrkao, sta ako sad ni kod mene ne budem mogao da pristupim particiji...). Srecom win2k je jedna dusa od operativnog sistema 🙂 i mogao sam normalno da odradim bekap! Da sam imao xp verovatno bih sve izgubio jer ne bih znao da ipak moze da se pristupi particiji! Tad sam cvrsto resio da 2k ostaje trajno na mojoj masini 🙂
Nadam se da ce ti biti od koristi sve ovo sto napisah (ne znam sta mi je, nikad ne pisem duge postove)
Pozdrav!