Šta je novo?

Problemi sa KDE 3,kompajlerom i KPPP

nesharm

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
11.12.2000
Poena
680
Dakle,kako da startujem KDE 3.Instalirao sam ga,ali ne radi naredba startkde3,a startkde podize KDE 2.2.1?
Drugi (veliki) problem je sa make naredbom.Nakon sto sam instalirao Xfree 4.2 nema sanse nista da kompajliram make naredbom.Skinuo sam jedno 5-6 programa koji nisu bili rpmovani,vec je potrebno kompajliranje.
./configure normalno radi,ali kad otkucam make on javi da nema sta da kompajlira i da makefile ne postoji (iako je uvek tu).Pomagajte....
Treci problem koji je mali ali me iritira je sa Internet Dialerom,jednostavno se nekad posle 3-4 rediala zaglupi....jednostavno,pokaze stringove,ok i u logu pise expected CONNECT,ali se modem ne odaziva.Da bi ponovo pozvao net,moram da zagasim Dialera,pa ponovo da ja ucitam...malo bezveze,ali iritira,pogotovo kod kacenja na tehnicom u vecernjim satima 🙂,gde je veza stalno zauzeta,a ja moram da type; i pazim na konektovanje FX .

KDE startuj sa kdm (KDE display manager), a ne sa startkde.

Za XFree86 v4.2.0 nemam pojma sta si uradio - ja ga instalirao normalno na nekoliko masina sa razlicitim distroima. Osim toga, kakve on ima veze sa mejkom ? Instalacija je ionako vec set binarnih fajlova koji se instaliraju sa Xinstall skriptom (ako se ne varam) - sta je tu trebalo da se kompajlira enivej ?

Za internet imas i bolje i lepse i jednostavnije dialere. Probaj kinterner (sedne u "systray" i vozi odande).

silverglider je napisao(la):
KDE startuj sa kdm (KDE display manager), a ne sa startkde.

Za XFree86 v4.2.0 nemam pojma sta si uradio - ja ga instalirao normalno na nekoliko masina sa razlicitim distroima. Osim toga, kakve on ima veze sa mejkom ? Instalacija je ionako vec set binarnih fajlova koji se instaliraju sa Xinstall skriptom (ako se ne varam) - sta je tu trebalo da se kompajlira enivej ?

Za internet imas i bolje i lepse i jednostavnije dialere. Probaj kinterner (sedne u "systray" i vozi odande).

Poterao novi kde,ali ostao je problem sa kompajliranjem 🙁, jednostavno make naredba 'ne nalazi' nista,a problem se javio nakon instalacije Xfree-a....
Ok,dialer cu defitivno promeniti,ovaj je ocaj.

Treci problem koji je mali ali me iritira je sa Internet Dialerom,jednostavno se nekad posle 3-4 rediala zaglupi....jednostavno,pokaze stringove,ok i u logu pise expected CONNECT,ali se modem ne odaziva.Da bi ponovo pozvao net,moram da zagasim Dialera,pa ponovo da ja ucitam...malo bezveze,ali iritira,pogotovo kod kacenja na tehnicom u vecernjim satima ,gde je veza stalno zauzeta,a ja moram da i pazim na konektovanje .

Isti problem imam i ja kada pokusavam da se nakacim na net...jednostavno me izludjuje..sta da se radi?

Pa lepo covek rece da zamenis dialer ?!?

Hehe...nije to kao zamena tocka....posto sam ja tek poceo da se snalazim u Linux okruzenju, menjanje dialera je spansko selo za mene....

Za celu gungulu je po mom misljenju kriva prethodna instalacija KDE-a. Lepo je sto je olaksano instaliranje dzidza-midza kroz automatic install distribucije, ali eto sta se desava kad treba apgrejdovati nesto ozbiljnije kao sto je graphic shell. Sama distribucija na neko podrazumevano mesto postavi KDE sa sve linkovima, pathovima i sl. stvarima, pa kad probas da pozoves kde3 onako kako lepo pise u readme-u podigne se stara verzija. Ja sam potpuno uklonio stari KDE bas zbog ovakvih stvari - posle se namucis dok ne pohvatas koje sve skriptove treba promeniti, ali barem nema problema pogresnog startovanja programa.
Nesho, jesi li probao da pozoves skriptu kde3? Na mandraku se nalazi u /etc/profile.d/kde3.sh, postavlja alias na /opt/kde3/bin/startkde3 i uvodi neke envirovment varijable i pathove tipa kdedir,kdehome potrebne za rad kde-a.
Evo nekoliko korisnih fajlova na koje treba obratiti paznju:
1. /opt/kde3/bin/startkde i startkde3
2. /etc/profile.d/kde3.sh
3. /opt/kde3/share/config/kpersonalizerrc (problem 'prvog startovanja' koji se meni desavao, resava se kad se doda u sekciju [General] linija 'FirstLogin=false' , naravno isti ovakav fajl se nalazi zakopan u $home/.kde ili $home/.kde3 svakog usera i to treba menjati)
4. /usr/X11R6/bin/startx
5. $home/.xinitrc - dodavanjem linija DESKTOP=KDE3 i DISPLAYMANAGER=kdm sistem po defaultu dize kde3 i kdm kao login manager; i to kdm koji je deo trojke a ne dvojke
6. /usr/sbin/chksession - skripta koja cekira .xinitrc
7. /etc/X11/Xsession
8. /etc/X11/prefdm

U nekim od ovih skriptova treba dodati path na /opt/kde3/bin/ da bi sistem radio smooth , sad ne secam se tacno gde 🙂
Naravno, ovakva je organizacija Mandrake-a, Nesha je vec proverio i napr Xsession NE POSTOJI u SuSe, pa bi ova poruka trebala da posluzi kao osnovna ideja gde-sta moze da stoji a ostalo je na vama linux majstorima.
I umalo da zaboravim, kod mene je kde3 instaliran na podrazumevano mesto tj /opt/kde3 - svima je to vec jasno ali radi kompletnosti poruke dodacu jos ovo malo slova.

Nazad
Vrh Dno