Šta je novo?

Problemi sa IBM hard diskom...

Pajser

Čuven
Učlanjen(a)
18.06.2003
Poena
630
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 7 7800X3D / BeQuiet! Dark Rock Pro 5
Matična ploča
ASRock B650E Steel Legend
RAM
2x16GB Corsair Vengeance DDR5 6000MHz CL30
GPU
MSI Nvidia RTX 4070Ti Gaming Trio
Storage
Samsung 990Pro 1TB/Kingston SA2000 1TB/WD Purple 2TB
Zvuk
EPOS H6 Pro Open/EPOS GSX300
PSU
BE QUIET! Pure Power 12 M 1000W
Kućište
Fractal Design Torrent
Monitor
Zowie Benq XL2566K/LG 27GN850-B
Miš & tastatura
Razer Viper V3 Pro / Wooting 60HE
Tablet
iPad Air 2022 M1
Mobilni telefon
iPhone 15 Pro Max
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Imam IBM DeskStar 120gb 7200 rpm hard disk i u poslednje vreme imam velike probleme sa njim. Naime, menjao sam kucishte, imao sam DTK, uzeo sam Chieftec CX i od tad nevidjeni problemi. Hard se jednostavno ugasi, pre chega se chuje neprijatni zvuk kao otvaranje zatvaranje shkripucih metalnih vratanaca, posle chega mi windows izbaci plavi ekran, bla bla bla problem found at 0x00000007 (ne znam tachno koji je broj), ispishe mi Dumping Physical Memory i posle toga se nishta ne deshava. Kada ugasim komp, i ponovo ga startujem nece da detektuje hard, potom ga ostavim malo, izvuchem kabl od napajanja i vratim ga, upali se komp BIOS ga detektuje ali samo kao IDE Hard Drive, dok ga je ranije nalazio pod punom oznakom (ne znam tachno koja je). Do pregrevanja nije, poshto je isto i sa qlerom za hard i bez njega. Jedino ako je do kontakta, ali sam ga drzhao u svim mogucim polozhajima i ovo se svejedno deshavalo. U starom DTK kucishtu se deshavalo po neki put da se chuje taj isti zvuk ko sad pred gashenje, ali se hard nije gasio. Firmware je updateovan josh dok je bio u starom DTK kucishtu. Shta mislite u chemu je problem?

A da probas HDD u tudjoj masini, eventualno promenish Molex konektor?

Menjao sam i konektor, i celu granu, pa sam samo hard ostavljao na grani, ma uvek ista pricha. IDE kabl nisam probao da zamenim, iskreno nemam drugi ovde, trenutno mi je u mashini neki round IDE iz neke jeftine komp. radnje :p
Kad odem do 2gog stana uzecu standardni IDE kabl pa cu videti, pa ako ne bude urodilo plodom odnecu hard kod ortaka :)
Hvala na pomoci

Imao sam identican problem.kad sam zamenio ide kabl sve je proradilo.

Zamenio sam IDE kabl i opet ista pesma.
Zapisao sam shta mi ispishe kada se startuje mashina. I dalje hard disk detektuje kao IDE Hard Disk a ispod prim sec mastera slaveova ispishe sledece:
Primary IDE channel no 80 conductor cable installed
Pri master: VA60A52A IC35L120AVVA07-0
Ultra DMA Mode-2, S.M.A.R.T.
Capable but disabled
Ne znam tachno da li je ovo capable but disabled u istom redu kao i udma mode, nisam imao mesta na papiru :)
Aj uzdravlje.

A da ti nabavis lepo UltraAta kabl 80-pinski kabl umesto to 40-pinskog na koji si zakacio HDD. Mislim da se HDD ne gasi zbog hardverskog, vec softverskog problema. Probaj da reinstaliras Windows, ili vrati ghost.

Reinstalirao sam vec windows.

Pajser je napisao(la):
Zamenio sam IDE kabl i opet ista pesma.
Zapisao sam shta mi ispishe kada se startuje mashina. I dalje hard disk detektuje kao IDE Hard Disk a ispod prim sec mastera slaveova ispishe sledece:
Primary IDE channel no 80 conductor cable installed
Pri master: VA60A52A IC35L120AVVA07-0
Ultra DMA Mode-2, S.M.A.R.T.
Capable but disabled
Ne znam tachno da li je ovo capable but disabled u istom redu kao i udma mode, nisam imao mesta na papiru :)
Aj uzdravlje.
Sudeći po ovome, stavio si matori ATA kabl, onaj sa 40 žica, maximum je ATA33 / UDMA2 za njega. Stavi neki sa 80 žica.
A ovo capable but disabled se verovatno odnosi na S.M.A.R.T., pretpostavljam da je isključen u BIOS-u, pa ga tamo i uključi :)

I kako to da sredim? Sada vishe nece ni da digne sistem, pishem sa caletovog laptopa.
Pozdrav.

Novi problem:
Kupio sam maxtor 120gb, nije mi ni jedan hard bio prikachen, ubadam ibm da vidim jel radi, radi vidi se samo D particija ali samo to mi i treba u principu. Nema frke, otkachim ja njega, prikachim maxtora, formatiram instaliram bla bla bla, ubadam ibm-a koji sad nece da se upali!
Znachi sve zhive kombinacije sam probao, samo ibm da bude prikachen, na secondary granu, ma sve, i nece uopshte vishe da se upali. Kako sad odjednom?

beh... Jel postoji neki nachin da se izvuku podaci sa istog?
Ne downloaduje mi se bash ponovo 50gb svega i svachega.

Isti problem

Isti problem sam imao sa IBM 60GB, nekad uspe da podigne sistem i radi u zavisnosti od temperature pola sata ili sat kad se zagreje samo se iskljuci, posle toga pri podizanu na toj grani cak ga i nema. Ali ako ga iskljucim na jedno pola sata sasvim normalno radi, neka radna temperatura mu je bila u zadnje vreme 36 stepeni. Ajde objasni sta znaci samo ga izduvas.

Mogu da se izvuku , a pod produvavanjem smatram duvaljku i kalafonijum.
Nikola

Znate li sta je cest uzrok nepravilnog rada IBM-ovih HDD-ova? Nepravilno dzamperisanje. Imao sam priliku da sredjujem jedan racunar na kome je pogresno bio dzamperisan HDD. U pitanju je 40Gb model na 7200rpm koji je na poslednjih 6-7GB pravio velike probleme sa kopiranjem i citanjem fajlova. Koliko je puta samo blokirao HDD ili ceo racunar kada su kopirani/citani fajlovi iz tog podrucja. Neverovatno kako su zakomplikovali shemu sa 2 dzampera u nekih 12-ak razlicitih polozaja...

re

freeman je napisao(la):
Znate li sta je cest uzrok nepravilnog rada IBM-ovih HDD-ova? Nepravilno dzamperisanje. ................

nije tacno....
odn. mozda je to bilo samo u tom navedenom slucaju.......

pravi uzrok ( za vise serija Deskstar diskova)
je u slabljenju kontakata izmedju plocice elektronike
i mehanickog dela diska
odn. iglicasti kontakti koji nalezu na kontakte na donjoj strani
plocice elektronike u toku rada usled zagrevanja i starenja
slabije nalezu i veza izmedju njih postaje manje pouzdana
sa mestimicnim prekidima ...

sto dovodi do pojave masovnog broja bed sektora
i nepouzdanog rada diska......

vrlo cesto se sa takvog diska ne mogu vise ni povratiti podaci
ali disk se moze reparirati i dovesti ponovo u normalno radno stanje...

postoji gomila komentara na netu o ovakvim problemima
pa sam cak video i da postoji drustva ( organizacije) oshtecenih korisnika
ovih diskova koji pokusavaju da ostvare neka prava i obectecenje
preko raznih institucija

Nazad
Vrh Dno