Šta je novo?

Problemi sa HIS 9600pro

• Začetnik teme valhalla
  • Datum pokretanja
V

valhalla

Guest
Ortak je danas dobio masinu: XP 2400+,Asus a7v8x,His 9600 pro i ima jedan problem: SVE igre se zakucaju pri startovanju...
Prodje logo firme,eventualno neki uvod ali kad se pojavi glavni meni sve se zamrzne a ekran se ili zacrni ili se zamrzne...Posto sam ja bio extra zauzet (citaj: polagao matu 2) pokusao sam preko telefona da mu objasnim sta da uradi...Reinstalirao je drajvere,reinstalirao je igre,proverio sam da nije memorija previse agresivno podesena (ali to bi se valjda primetilo u toku igranja a ne odma'),reinstalirao directx ali nista ne pomaze...SVe mi smrdi da graficka pravi probleme ali ne znam kako...
Da li je iko imao slicne probleme?

Ako je komp nov ne mora uopste biti do grafike , moze i do toga da se cpu pregreje.Nek pusti prime pa da vidimo.

Sumnjam...Temperatura cpu-a je 50 stepeni a kuca se i kad se tek ukljuci,ne verujem da jadnik ima vremena da se zagreje...

Krivac je plocha koja je njesra nevidjeno. Nacitao sam se tredova o njoj ohoho. Dakle menjajte to smece i uzmite neku normalnu plocu..,.

Broz je napisao(la):
Krivac je plocha koja je njesra nevidjeno. Nacitao sam se tredova o njoj ohoho. Dakle menjajte to smece i uzmite neku normalnu plocu..,.

jel moze malo detaljnije ili neki link??

valhalla je napisao(la):
Sumnjam...Temperatura cpu-a je 50 stepeni a kuca se i kad se tek ukljuci,ne verujem da jadnik ima vremena da se zagreje...
Pa pazi ako ti je 50 c cim ukljucis to je vise nego puno znaci cim ga opteretis to ode u nebesa , pogledajte to malo kako stoji.

Ne mora da znaci da nesto radi nestabilno samo ako se greje... Moze da bude "ladan" a da nece da radi na nekoj frekvenciji (ploca, CPU)...

Mozda je napajanje slabo?

Mozda bi mogla da se poveca agp voltaza :p

Cini mi se da je ovo prvi koristan savet koji je covek dobio.

valhalla je napisao(la):
Ortak je danas dobio masinu: XP 2400+,Asus a7v8x,His 9600 pro i ima jedan problem: SVE igre se zakucaju pri startovanju...
Prodje logo firme,eventualno neki uvod ali kad se pojavi glavni meni sve se zamrzne a ekran se ili zacrni ili se zamrzne...Posto sam ja bio extra zauzet (citaj: polagao matu 2) pokusao sam preko telefona da mu objasnim sta da uradi...Reinstalirao je drajvere,reinstalirao je igre,proverio sam da nije memorija previse agresivno podesena (ali to bi se valjda primetilo u toku igranja a ne odma'),reinstalirao directx ali nista ne pomaze...SVe mi smrdi da graficka pravi probleme ali ne znam kako...
Da li je iko imao slicne probleme?

E ja sam imao isti problem sa Soltek 75drv5-c, i sve se lepo resilo update-om BIOS-a.

Fast write je bio iskljucen, ipak je graficka u pitanju...Probali smo nekoliko verzija drajvera i sa jednom je sve naprasno proradilo...
Ipak 9600 pro nije toliko dobar koliko ga ljudi hvale,valjda je to samo do drajvera pa ce se ispeglati u dogledno vreme, ali meni mladost ode :D
Ja imam xp2000+,Epox 8rda+ (tesko da se moze reci da je ploca njesra :)) i Safirov 9600pro pa mi neke igre ne rade...Sve sam pokusao ali ne mogu da ih nateram (konkretan primer C&C:Generals) da rade...I onda,probe radi,ubacim stari Eagle geforce2 i sve radi...Sad se vec razmisljam nisam li pogresio sto nisam uzeo fx5600...

Broz je napisao(la):
E pa kolega izgleda da si se lose nacitao :mrgreen:

Ploca je trenuno prva po prodaji kod nas sto zbog cene sto zbog kvaliteta.Nije to ploca za neki zestoki OC,ali brate uz MSI KT4V ,ima ubedljivo najmanji procenat reklamacija.Znam dve firme koje su prodale vise stotina komada iste, a da nemaju za sada NI JEDNU jedinu reklamaciju

valhalla je napisao(la):
Fast write je bio iskljucen, ipak je graficka u pitanju...Probali smo nekoliko verzija drajvera i sa jednom je sve naprasno proradilo...
Ipak 9600 pro nije toliko dobar koliko ga ljudi hvale,valjda je to samo do drajvera pa ce se ispeglati u dogledno vreme, ali meni mladost ode :D
Ja imam xp2000+,Epox 8rda+ (tesko da se moze reci da je ploca njesra :)) i Safirov 9600pro pa mi neke igre ne rade...Sve sam pokusao ali ne mogu da ih nateram (konkretan primer C&C:Generals) da rade...I onda,probe radi,ubacim stari Eagle geforce2 i sve radi...Sad se vec razmisljam nisam li pogresio sto nisam uzeo fx5600...
9600Pro by HIS je ITEKAKO dobra kartice, kao i sve 9600Pro kartice. PCB za iste se izradjuje u samo dve fabrike, sve imaju referentan dizajn, odlicne komponente, tako da to sto si ti imao probleme uopste ne znaci da je od kartice. Kad sam menjao 9500 za 9600pro, samo sam izvadio jednu i stavio drugu, bez deinstaliranja u device manageru, pa ti sad vidi kako je to sve lepo. Ah da, mb je bila, gore od Simpsona pohvaljena KT4V ploca koja je, za sve osim za zestok oc (preko 182mhz fsb) zaista sjajna!

Sličan problem.....

Ja sam imao sličan problem: pre neka 2 i po meseca sam uzeo Sapphire Radeon 9600Pro i sav srećan odjurio kući da ubodem novu zwer u mašinu. U to vreme sam imao Gigabyte 7VAX-A ploču (VIA KT400A). Lepo ti ja iščupam Inno GF2MX400 napolje, ubodem radeonca i dignem sistem (naravno, očistio sam sve stare drajvere). Sve u windowsima radi OK pa rekoh da pustim neku igru. Startovao sam UT (onaj stari) i... puff... mašina se zakuca. Rekoh, "ma nema veze, probaću opet" i ovaj put sam uspeo da vidim ceo intro pre nego što se makina skucala. Da ne gušim, ista stvar se dešavala sa bilo čim u 3D. U windowsu sve radi super ali čim pokrenem bilo šta u 3D, mašina se skuca u roku od 10min. Probao sam sve: kompletan (format c:) reinstal sistema, drajvere (cat. od 2.9 do 3.5 + omega 3.4), fast writes on/off, AGP 2x, dizao/spuštao napon na AGP slotu, čak sam i downclockovao karticu i ništa nije pomoglo (zezao sam se jedno 3 dana po 8 sati). Vratio sam karticu u firmu gde sam je i uzeo i oni su je uboli u MSI ploču sa VIA KT333 čipsetom i tamo je radilo potpuno normalno. Ponudili su mi zamenu za MSI FX5600 ali zašto bih menjao grafiku od 180€ zbog ploče od 70€?? Karticu sam uzeo nazad jer je očigledno bila potpuno ispravna...

E, onda sam krenuo da visim na forumima i zapanjio se kada sam video koliko ljudi sa ATI karticama ima problema na VIA pločama (Gigabyte ploče su najčešće pominjane). Uglavnom, nije redak slučaj da se ATI i VIA ne trpe (R9500, R9600, R9700). Umesto da su rešili problem izbacivanjem novih verzija biosa i sl., oni su se prepucavali tipa: "VIA nije ispoštovala AGP specifikaciju do kraja pa zato u nekim slučajima dolazi do problema", odnosno, "ATI treba da izmeni svoje drajvere" (nešto vezano za neke tajminge - više se ni ne sećam). Uglavnom, prodao sam skoro novu Gigabyte ploču i uzeo Abit NF7.... i nisam se pokajao! Em brže, em stabilnije, em radi (prva GA 7VAX ploča je vrisnula iz čista mira nakon nekih 2 meseca pri tom spalivši i CPU pa sam VAX-A dobio glanc novu jer je stara bila pod garancijom (i novi procesor cheers )).....

Gigabyte nikad više....

.....mada ako mi neko pokloni GA R9800 neću da se bunim...

Pozdrav! :happy:

Pa lepo ako si problem resio reinstalacijom drajvera, ali za sve novije ATI-jeve kartice bi trebalo stavljati bar 1.6V na AGP-u. Nisam isprobao bas sve sto je dostupno na nasem trzistu, ali sam igrom slucaja, probao (instalirao) povecu gomilicu Sapphire-a, Gigabyte-ova, Connect 3D-ova i u varijantama 9000, 9200, 9100, 9600. SVE su radile mnogo stabilnije sa malo visim naponom na AGP-u. Za neke je cak 1.7V bila prva stabilna vrednost.
Dakle pre nego sto okrivite drajvere, XP SP1, DX9 i ostale "softvere", probajte malo da cacnete hardver :)

Pozdrav...

Da... Probao sam da dignem napon na AGP-u, ali ni to nije pomoglo. Jednostavno kartica se svaki put isto ponašala. Nisam dizao napon preko 1.7V da je ne bi spalio. Jednostavno nije htelo da radi. Film mi je pukao onog trenutka kada su mi iz firme gde sam uzeo karticu rekli da probam da oborim takt!!! MA JEL' SAM DAO TOL'KE PARE DA BIH OBARAO TAKT!?!?!?!?

...bilo kako bilo, probao sam i to ali nije radilo....

...a primio sam odgovor od Gigabyte-ovog tech supporta posle ravno mesec dana (!!) u kome su mi dali neki drugi mail i rekli da se obratim tamo (a usput su u mail ubudžili i reklamu i poziv da posetim njihov sajt i da vidim njihove nove proizvode koji ne rade kako treba).

Mislim da ću ubuduće da izbegavam GA!

Od toliko hvale Gigabyte stabilnosti i pljuvanja Abitove kompatibilnosti ispade Abit stabilniji i kompatibilniji :p

Vrh Dno