Šta je novo?

Problemi sa Hard diskom

File89

Cenjen
Učlanjen(a)
05.05.2011
Poena
154
Pozdrav.
Imam problema sa hard diskom WD4000AAKS SATA .
Problem se javio kada je iznenada nestalo struje a kompjuter je tada bio upaljen.
U Bios-u i DOS-u hard disk se prepoznaje,ali kada startujem windows u My Computer-u ga nema nigde,pa vas molim za neki savet sta moze biti u pitanju,posto imam nekih bitnih podataka na njemu,ako je moguce nekako da ih iskopiram,spasem.Ako je neko imao ovakvih problema molio bih ga da me posavetuje sta da radim.

Hvala unapred na odgovoru.

My Computer / Manage / Disk management , Vidi dali ga tamo ima, verovatno mu riknuo neki od prvih sectora pa sad pokazuje da nije formatiran ili " Unalocated Space " . Tu mozes onda da ga formatiras ili da napravis novu particiju.
Drugi nacin bi bio da butujes sa Hiren's CD om. Prvo prodjes sa " HDD Regeneratorom " da popravi softverske "Bad sectore " a onda sa nekim od programa mu popravis MBR i na taj nacin mozes da spases podatke na njemu. Onaj prvi nacin je mnogo brzi ali gubis podatke na njemu. Moguce je da je samo izgubio svoju oznaku ( slovo ) i onda mu samo dodelis neko koje nije u upotrebi sada ili ako se secas koje je bilo. Eh da , mozes da pogledas u Device Manageru dali ga tamo ima, mada ako ga BIOS vidi dobro bice i tu.

Hvala vam na odgovorima...
Nema ga u Device manageru ni u disk management probao sam sve to...
Medjutim palo mi je nesto na pamet,posto hard radi najnormalnije nema krcanja lupanja i ostalog,upalio sam komp,usao u windows i ovaj hard isto se nije video,ali sam stavio ruku na njega i oseca se da se glava vrti,ali nema lupanja i buke... ostavio sam ga 2-3h tako da radi dok sam ja radio na kompu,i posle toga sam pokusao da dignem sistem na njemu,i gle cuda pojavile se partice u delu gde se prave partice i odabira na koju da se instalira sistem... probam ja da dignem sistem ispuni sve do 100% ,i posle zadnjeg restarta ,izbaci mi u dosu gresku da fali kernel ... ja probam repair ali nije hteo,onda vratim hard na kome imam sistem instaliran,povezem i ovaj udjem u win7 preko tog harda na kome mi je vec sistem bio,i u my computer-u pokaze sve partice sa problematicnog harda... sad skidam podatke sa njega ,pa cu da mu uradim low format,i posle cu da upalim i hdd regenerator da ga i on preceslja... nekim cudom je proradio i hvala mu bar sam podatke skinuo sa njega,sad ako ne bude hteo moze u korpu...

Hvala jos jednom na pomoci...

Probaj sa zamenom kablova i porta u kojem se povezuje, ako ides preko adaptera za struju a ne direktno sa napajanje, neki HDD ovi ne vole to posto na direktnom sata konektoru ima jos i 3.3 V a sa moleksa samo 12 i 5 V.
Ako mozes u BIOSU da namestis koju sekundu vise da prepozna HDD to moze malo da pomogne.

Cekam jos 30-ak min da prebacim sve podatke ,pa cu da mu odradim format pa cu da vidim kako ce da se ponasa onda,setao sam portove i sve menjao,nosio i kod ortaka,sve sam pokusavao i nista nije vredelo...

Mislim da je max sekudna stavljeno u biosu 35 cini mi se... provericu jos jednom,bitno mi je da sam uspeo da izvucem podatke... Cuo sam da se isto desavalo ovako,i posle 2dana covek poveze hard i on radi normalno,moguce da se neki parametri izbagovali kada je nestalo struje i komp se naglo ugasio...

Nazad
Vrh Dno