Šta je novo?

Problemi sa BIOSom - pomagajte!!!

blumchen

Čuven
Učlanjen(a)
05.08.2003
Poena
601
U toku snimanja BIOSa pritisnuta 'pauza' (zatim pritisnut 'space' i 'enter' da se pauza skine), ali je racunar zaglavio, pa je hardverski resetovan. Nakon ovoga, vise ne samo da ne dize system, nego nista ni ne prikazuje. Kao da nema nijedan uredjaj nakacen. Ima li pomoci?

P.S. ploca je ABIT NF7-S

nadam se da sam dobro napisao naziv ploce

Au, to ti nije trebalo. Postoji vise nacina da resis problem ali mislim da ti je ovaj nejjednostavniji, pozovi Urosa na 064/1101959 :wave;

Ovo je najbolji fazon od svega; ta operacija je jedna od najosetljivijih i pojavljuje se xy blinkajucih i sljastecih upozorenja "ne prekidaj ovu operaciju" i pored toga sto traje 10-tak sekundi, tebi vrag nije dao mira? :)

"Sine, ne turaj ekser u steker!" - "Jok, ti ces!" :d

saveti...

Stiglo nam je i par saveta. Neki kazu da treba da uradimo hot-swap BIOSeva, pa da se onda flashuje, ali to mora da se na IDENTICNOJ ploci, zbog pin out-ova BIOSa. Drugi kazu da treba da se baci na EEPROM programator, pa tamo da se budzi. Ima li koga sa iskustvom na ovom polju ili nekoga ko bi mogao da nam "odradi" programiranje?
Unapred hvala!

Re: saveti...

blumchen je napisao(la):
Stiglo nam je i par saveta. Neki kazu da treba da uradimo hot-swap BIOSeva, pa da se onda flashuje, ali to mora da se na IDENTICNOJ ploci, zbog pin out-ova BIOSa. Drugi kazu da treba da se baci na EEPROM programator, pa tamo da se budzi. Ima li koga sa iskustvom na ovom polju ili nekoga ko bi mogao da nam "odradi" programiranje?
Unapred hvala!
Iako mi i dalje nije jasno *zasto* si napravio takvu glupost... naveo si dva nacina. Oba rade, ali bolje ti je resenje programator, jer je kraci postupak, i ne moras da se cimas sa dovlacenjem dve ploce, vadjenjem bios cipa iz jedne i guranja u drugu dok rade (ovaj deo, iako su ga mnogi bez problema radili, meni se nimalo ne svidja...).

Dakle, zovi Lax-a, pa na kanal... odnosno, na programator. :beat:

Postoji jos jedan nacin. Moj savet bi bio, hardverski resetuj bios zatim pocupaj sve sa ploce ostavi cpu,ram i floppy, nadji pci graficku kartu i mozda ces dobiti sliku ako to uspe (dobices poruku award boot block) postuj za dalje instrukcije.

Yokozuna je napisao(la):
Postoji jos jedan nacin.
Nisam ja ni rekao da ne postoji jos nacina :beat:
Yokozuna je napisao(la):
Moj savet bi bio, hardverski resetuj bios zatim pocupaj sve sa ploce ostavi cpu,ram i floppy, nadji pci graficku kartu i mozda ces dobiti sliku ako to uspe (dobices poruku award boot block) postuj za dalje instrukcije.
Mislim da mu ipak treba *ISA* graficka za tako nesto... a to je na NF7-S neizvodljivo.

CAR je napisao(la):
...
Mislim da mu ipak treba *ISA* graficka za tako nesto... a to je na NF7-S neizvodljivo.

Moze da prodje i PCI na novijim plocama koje nemaju isa slot, sanse su manje nego sa ISA ali nije neizvodjivo 8)

Yokozuna je napisao(la):
...
Moze da prodje i PCI na novijim plocama koje nemaju isa slot, sanse su manje nego sa ISA ali nije neizvodjivo 8)
Nisam znao da mogu i PCI karte... thanks for the info! :wave;

Svakoga dana naucis nesto novo... cheers

problem resen!!!

Postovani koji ste nam odgovarali/pomogli, javljamo vam da je problem resen. Juce smo posetili distributere, koji su nam priznali garanciju na plocu, tako da nam je ista zamenjena.
P.S.: Administrator, molim te, zatvori ovaj thread.

Ne treba ti administrator, mogu i ja da ga zatvorim. :d

Vrh Dno