Šta je novo?

Problemi sa ASUS mini PC

Veliki Strumf

Cenjen
Učlanjen(a)
15.11.2012
Poena
155
Prvo pozdrav svima i hvala unapred na pomoći
Da napomenem da sam ja laik za sve ovo i dok nešto ide kao podmazano uspem da odradim, kad zapne tu je google i youtube ali ovaj put nikakve pomoći od njih 🙂

Kupio sam pre neki dan Asus mini PC, PN53 sa AMD Ryzen 5 6600H procesorom, 16 giga DDR5 memorije i SSD NVMe M.2 i na njemu instaliran windows 11 Pro, povezan je na TCL C805 mislim da je to to što se tiče bitnih informacija.
Od prvog trenutka problemi, windows se digne normalno i dok je na desktopu sve ok medjutim čim udjem u browser ili odem u setings počne da gubi konekciju, ekran se zacrni na sekund dva onda dodje slika i u gornjem desnom ćošku iskoči malo prozorče recimo "HDMI 2 3840x2160@60Hz" ta rezolucija piše iako ga ja na PC u displej seting postavim na rezoluciju 1920x1080. Najmanje gubi konekciju na HDMI 4(ARC/eARC) ali opet gubi, pošto sam imao stare kablove kupio sam nov kabl HDMI 2.1 8K ali isti problem. Pomislio sam da je do HDMI portova, povezivao sam laptop na TV izmenjao sve kablove i sve ok ne gubi konekciju, povezao sam xbox 360 konzolu i ne gubi konekciju. Onda sam povezao Mini PC sa monitorom i tu radi bez problema, povezao ga sa drugim LCD TV i tu radi bez problema.
Malo guglao i onda na TV-u ulazio u setings-kanali i ulazi-ulazi-kontrola spoljnjih uredjaja(CIK) tu ugasim kontrola HDMI-ja ali ne pomaze onda upalim pa ispod one opcije jednu po jednu gasio ali ne pomaže ni jedna kombinacija. Na Mini PC smanjivao rezoluciju na 1920x1080 ne pomaže ni to. Nešto sam izguglao da pomaže samo kabl USB C na HDMI pa pre nego ga kupim hteo sam da abdejtujem bios i opet instaliram windows da vidim hoće li to rešiti problem, međutim tu mi nastaje pravi problem. Uđem u bios na F2 medjutim na tom početnom ekranu mogu da menjam vreme datum i jezik i da stavim pass i ništa više, uopšte ne mogu gore na advanced, boot ili bilo koju drugu opciju da odem strelicama na tastaturi a miš neće da radi ni u jednom USB portu čak sam menjao i miševe ali neće ni jedan. Skinuo sam najnoviji bios, raspakovao, stavio na fleš našao par tutorijala ali dzabe kad ne mogu dalje od početnog ekrana. Drugari to je to što me muči zahvalan sam za svaki savet, ideju šta da uradim, okačiću sliku biosa da vidite kako izgleda početni ekran, ako nešto pomaže serijski broj uredjaja je NAMRCG001916E4B a poslednja verzija biosa za download je PN53 BIOS V2.24.00 da ne zaboravim i bateriju sam otkačio od ploče na 10tak minuta ali ni to nije pomoglo.

Prilozi

• viber_image_2026-01-17_12-16-30-411.jpg
    viber_image_2026-01-17_12-16-30-411.jpg
    154 KB · Pregleda: 34
Ako ti i na drugom nekom tvu 4k, daje isti rezultat sa bilo kojim kablom, onda je do PC-a. Jesi li probao da smanjiš refresh rate na 4k, da nije viši od 60hz? Eventualno radi dijagnostike i eliminacije windows drajvera, da probaš neki live Linux distro ako ti (bios boot dozvoljava), Mint ili Ubuntu, pa da vidiš kako se ponaša TV.
Ako ni posle biosa nema poboljšanja, možeš i display port-HDMI kabl da probaš, rekao bih da je on jeftiniji od USBC-HDMI.

Drugi TV i monitor su full HD i na njima super radi. Refresh rate je na 60 mada mi je par puta sam menjao na 59.94 tako nesto a ja vracao na 60, rezoluciji sam mu menjao full HD i 4K bez uspeha. Ako neko ima ideju kako da pristupim boot opciji nek pise ja cu isprobati, ne znam dal bi oko biosa pomogao servis bas se ne razumem.

Na kupujem prodajem 330 eura nov u sredu mi stigao. Pisao sam Asus podršci da vidim šta će da kažu, inače uspeo sam da izguglam kako menjati odakle da butuje bez ulaska u bios pa ako nekom zatreba za asus ploče umesto F2 klikćete na F8. Pozajmio sam i USB hub koji se kači na USB C ali ni tu u biosu ne reaguje.Reinstalirao windows ali opet gubi konekciju mada dok sam ga reinstalirao nije gubio tek posle počeo

Nešto te ne rezumem, tj. nisam baš shavtio da pokušavaš.
Želiš na 4K televizoru da smanjiš rezoluciju na FullHD (1080p) a da ti ne bude 4K rezolucija?
To jedino moraš da proveriš u samom podešavanju Radeon drajvera, koliko mogu da se setim. Kada pokreneš browser pokrene i hardversko ubrzanje. Bar je dosta browsera tako podešeno koliko sam primetio. Onda ti verovatno podigne rezoluciju na 4K i zato ti prekida sliku i izbacujue taj info deo na TV kako je povezan i koja je rezolucija.

Nisam pametan oko toga šta da podesiš, meni je ili intel ili nvidia. Ali ne bi ja to čačkao. Možda je bolje rešenje da podesiš prema TV 4K rezoluciju, a namestiš u podešavanjima windows-a ili browser-a uvećanja koja ti trebaju (ja sam to radio pošto sam mator i sitno mi je na 2k monitorima od 27"). Podesim u Display settings-u Scale and Layout na 125 ili 150%, itd... Browser, u zavisnosti koji koristiš, npr. Settings/Appearance pa tu Font settings na Large, Page layout na 125 ili 150%...
Ne znam, ako je to što mislim u pitanju, podesi ga na 4K i neće više da cima promenu rezolucije. A ostalo podesiš kako tebi odgovara. Omladinci sve drže na sitno, ili okrećem pola sata glavu levo-desno ili ne mogu da pročitam 🙂

Neću ja da smanjim rezoluciju i ja je drzim na 4K, lepša je slika, oštrija slova samo problemi sa konekcijom. Kad odem u displej setings i smanjim rezoluciju na full HD opet gubi konekciju ali ona poruka se ne menja uvek je ista. Nije mi jasno dal to TV izbacuje poruku ili PC, dok sam kuckao ovu poruku uslikao sam šta piše kad se slika vrati, inače sad je na PC namešten full HD. Muke moje kad neće ni iz trećeg da radi kako treba 🙂

Zašto nameštaš na 1080p na PC-ju? Kako nećeš da je smanjiš kada je stalno smanjuješ na FullHD, a TV je prema oznaci modela koju si naveo 4K.
Namesti na 3840x2160@60Hz na PC kao što ti je TV napisao. Može i više Hz ako grafička podržava, pisaće ti displey settings-u ako može.
Ne gubi konekciju već menja rezoluciju. Tada ti iskače ta poruka i to je od TV-a. Piše na koliko je prešao.

Kao i kola kad stucaju uzbrdo ides u manju brzinu tako i ja smanjivao sa 4K na manju da vidim dal ce da gubi konekciju 🙂
Bio sam danas do servisa u koji me poslao decko sto mi prodao mini PC, nisu imali pri ruci nista 4K pa je ostao da tastiraju sta se desava. Javim sta je bilo cim saznam pa ko zna mozda nekom pomogne.

Zašto nameštaš na 1080p na PC-ju? Kako nećeš da je smanjiš kada je stalno smanjuješ na FullHD, a TV je prema oznaci modela koju si naveo 4K.
Namesti na 3840x2160@60Hz na PC kao što ti je TV napisao. Može i više Hz ako grafička podržava, pisaće ti displey settings-u ako može.
Ne gubi konekciju već menja rezoluciju. Tada ti iskače ta poruka i to je od TV-a. Piše na koliko je prešao.
Koliko sam ja njega razumeo, njemu na 4K gubi konekciju, pa onda sam namerno prebaci rucno na FHD da vidi da li ce isto da se desava, a desava se isto.
Nisi ga razumeo.
Ne forisira on FHD, samo je spustio radi testa na FHD, inace drzi 4K ali gubi konekciju.

Stvarno nisam ukapirao da to može da se dešava sa toliko kablova i probanim portovima. Izvinjavam se 🙂
Baš pogledao za TCl onako u google i ima na nekom redit-u snimak toga kako se njemu dešava... Ništa mi nije jasno više sa tim stvarima, mislim nije to od juče tehnologija.

Za sad nemam novosti zasto se to desava, jos nista nisu javili iz servisa. Verovatno cekaju da im dodje neki 4K monitor na popravku da imaju na cemu da testiraju 🙂

Ako si koristio nov i dobar kabl možda imaš problema sa strujom odnosno sa uzemljenjem, hoće da zeza tako kada nešto nije ok ili ako TV nema svoje uzemljenje pa se uzemlji preko HDMI kabla na PC koji ga ima na utičnici.

Uzemljenje u kuci je ok, PC jos uvek u servisu, zvao u petak da se interesujem kazu nemaju jos nista 4K na sta bi povezali pa ja ponudio da donesem moj TV 🙂 Sutra posle posla nosim TV pa da isprobamo, ko zna jesam kupio nov kabl pise na njemu 8K 2.1 ali moze da se desi da je i do njega, uglavnom sutra javljam sta je bilo pa ako neko bude imao ovakav problem da zna sta da proveri.

Drugari samo da javim da je problem resen. Povezao sam Mini PC sa Televizorom sa USB Tupe-C na HDMI kablom i sve radi bez greske. U bios najnormalnije udjem i sve moze da se klikne i najbitnije ne gubi konekciju sa televizorom. HDMI portovi rade samo na Full HD Televezoru.

To je cudno, malo veci tresh od mini PC uredjaja dozvoljava 4k na TV preko HDMI, proveri na sajtu mozda je u medjuvremenu izasao novi UEFi koji pegla neke nedostatke.

Nazad
Vrh Dno