Šta je novo?

Problemi pri instalaciji Debiana...

Shobe

Slavan
Učlanjen(a)
16.09.2005
Poena
330
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel i5-12400 & Be Quiet Shadow Rock 3
Matična ploča
MSI MAG B760 TOMAHAWK WIFI DDR4
RAM
Kingston 2x16GB DDR4 3200MHz
GPU
Gigabyte GeForce RTX 4070 SUPER GAMING OC
Storage
Kingston KC3000 NVMe 512GB + 2TB, Lexar NM790 2TB, Samsung 870 EVO 2TB, HDD Toshiba 3TB
Zvuk
Logitech Z533, JBL Tune 570 BT
PSU
Be Quiet Straight Power 11 850W Platinum
Kućište
Be Quiet Pure Base 500 FX
Monitor
Lenovo L27q-30
Miš & tastatura
Logitech M650L & Logitech MX Keys
Mobilni telefon
iPhone 8 128GB
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
  2. Mobilni internet
Molim vas da mi pomognete!

Poceo sam da instaliram Debian..Dodjem do dela kad treba da unesem parametre za monitor (vertical i horizontal sync range), zatim unesem paramtere za 710N monitor koji imam (horiz.range: 30-81, vert.range 56-75 - ovako pise u specifikaciji monitora) medjutim, kad nakon instalacije startujem Debian, kod dela kad unosim lozinku, pa ukucam 'startx' (tako sam cuo da se dolazi do "grafickog" okruzenja, posto sam jos 'rookie' sto se tice Linuxa), dobijam sledeci odgovor :
"Fatal error 104 (Connection reset by peer) on X server: "0.0" " !
U cemu je problem? Mislim da ima veze sa podesavanjem monitora, ne znam...

Btw, kad podesavam graficku kartu, da li 'nv' predstavlja nVidiu?

Hvala unapred.

Da, ali ti trebaju nvidijini drajveri (i izvorni kod kernela).

Znači skineš drajvere i startuješ ih komandom sh NVIDIA-trte-mrte.run, i kad završi, kao root otvoriš fajl xorg.conf (ako ga nema otvori XFree86Config) koji se nalazi u /etc (najlakše je tako što otkucaš mc, nađeš fajl i udariš F4 na njemu, ne verujem da će ti se svideti jebada sa vi-jem), i onda:

* Uradi search i traži tekst Section "Device"
* Promeni postojeći Driver red u Driver "nvidia"
* Uradi search i traži Section "Module"
* Ako u toj sekciji ne postoji red Load "glx", dodaj ga. Ako postoje redovi Load "dri" i Load "GLcore", udari ih pod komentare (dodaj # na početak reda).

Posle toga sačuvaj fajl, vrati se u režim običnog korisnika i kucaj startx.

Hvala ti na odgovoru, medjutim, meni je (dodatni) problem sto ne mogu, a i ne znam bas kako, da pristupim Windowsovim particijama, a samim tim i particiji na koju sam skinuo drajver..Hteo sam da "mount-ujem" preostale particije prilikom isntalacije, kad dodjem u config. dijalog za podesavanje particija, ali za te particije nije ponudjena opcija mount (ali jeste za particije koje ce Linux koristiti..)
S druge strane, meni je drug, koji je radio u Fedori i skoro presao na SuSE, rekao da bi graficko okruzenje trebalo da se startuje i bez nVidiinih drajvera, tj da Linux vec ima neke svoje drajvere, sto znaci da dodatna instalacija drajvera ne bi trebala da ima uticaja na ceo problem.
Evo, reinstlirao sam Debian cirka 15 puta, na "razlicite" nacine, ali stalno mi javlja tu gresku oko X servera :( Poludeo sam!

Imas li jos nekog keca u rukavu? Pomagaj!

Poslednja izmena:
Može da bude do drivera za grafičku karticu.
da pristupim Windowsovim particijama, a samim tim i particiji na koju sam skinuo drajver
Pa sprži na jedan Compact CD-RW (...Munje...) drivere ili prebaci na USB Flash Drive ako ga imas, floppy ili šta već. Ako si početnik nemoj baš sada da se igraš sa mountovanjem (ako baš moraš da mountuješ rećiću ti kako, samo reci da li su ti win particije pod NTFS ili FAT32 file systemom?)
Koje grafičko okruženje hoćeš da startuješ? Napiši, ovde, šta ti daje ova komanda: cat ~/.xinitrc.

Koristan link: http://64.179.4.149/questions/history/199257
Obrati posebno pažnju na post #10.

Ako ne ide, javi se, sredićemo već nekako.

Evo, otkucao sam tu komandu sto si naveo "cat ~/.xinitrc" i dobio sam odgovor da komanda ne postoji.
Probao sam i ono sto je onaj lik iz 10. posta rekao, rezultat - isti kao i prethodni :(
U direktorijumu /etc, nemam nigde xorg.conf fajl, jedino u direktorijumu X11 imam ponudjena dva fajla koja lice na onaj
sto mi je Voodoo_NBGD naveo: XF86Config-1 i XF86Config-4.Prvi nisam uspeo da editujem (prazan je?!), a drugi sam uspeo uz pomoc "pico" editora.
Uradio sam ono sto mi je Voodoo_NBGD rekao, ali opet dva problema: prvo, uspeo sam da mountujem cd (procitao sam kako se to radi) i da pokrenem driver komandom sh,
ali Debian nece da ga instalira zbog sledeceg:

"No precompiled kernel interface was found to match your kernel, download form nvidia.com..bla..bla"

Drugo, probao sam da "resim" problem samo editovanjem XF86Config-4 fajla, medjutim, nije imalo nikakvog efekta, i dalje mi se javlja ista greska vezana za X server.
Btw, imam geforce 6600, tako da sam polje "nv" u doticnom fajlu promenuo u "nvidia"...

Procitao sam u nvidiiom readme fajlu da je za instalciju drajvera potrebno imati instaliranu biblioteku "binutil".Kako to proveriti i instalirati po potrebi?

Sta sad?

...E da, hvala na pomoci :)

Poslednja izmena:
Shobe je napisao(la):
Evo, otkucao sam tu komandu sto si naveo "cat ~/.xinitrc" i dobio sam odgovor da komanda ne postoji.
Mada nisam probao Debian gotovo sam siguran da ta komanda postoji. Aj proveri još jednom. Kod mene daje ovo: startkde . Ako baš nema, uđi u tvoj home folder (cd /home/shobe ). Pa onda startuj pico. Upisi exec startkde. ctrl+c i upiši ime .xinitrc .
Shobe je napisao(la):
Probao sam i ono sto je onaj lik iz 10. posta rekao, rezultat - isti kao i prethodni :(
U direktorijumu /etc, nemam nigde xorg.conf fajl, jedino u direktorijumu X11 imam ponudjena dva fajla koja lice na onaj sto mi je Voodoo_NBGD naveo: XF86Config-1 i XF86Config-4.Prvi nisam uspeo da editujem (prazan je?!), a drugi sam uspeo uz pomoc "pico" editora.
Proveri još jednom, xorg.conf fajl trebalo bi da se nalazi u /etc/X11/xorg.conf
Shobe je napisao(la):
Uradio sam ono sto mi je Voodoo_NBGD rekao, ali opet dva problema: prvo, uspeo sam da mountujem cd (procitao sam kako se to radi) i da pokrenem driver komandom sh,
ali Debian nece da ga instalira zbog sledeceg:

"No precompiled kernel interface was found to match your kernel, download form nvidia.com..bla..bla"
Mislim da pre nego što se ta poruka pojavi, pita te nešto yes/no. Ti odgovori obrnuto, mislim da treba sa NO.
Još nešto, proveri da li imaš kernel sources instalirane: cd-uj se u /usr/src . Ima li tu ima neki folder tipa kernel-2.nešto.nešto.nešto . I da li postoji folder linux (ustvari softlink, al' nazovimo ga folderom). Proveri da li je sadržaj foldera linux isti sa sadržajem foldera kernel-2.nešto.nešto.nešto .
Ako je ovo sve kao što sam napisao, onda imaš instalirane kernel sources.
Shobe je napisao(la):
Drugo, probao sam da "resim" problem samo editovanjem XF86Config-4 fajla, medjutim, nije imalo nikakvog efekta, i dalje mi se javlja ista greska vezana za X server.
Btw, imam geforce 6600, tako da sam polje "nv" u doticnom fajlu promenuo u "nvidia"...
Ništa ti u ovom slučaju ne pomaže bez instalacije drivera. I treba da se edituje xorg.conf a ne XF86....
Shobe je napisao(la):
Procitao sam u nvidiiom readme fajlu da je za instalciju drajvera potrebno imati instaliranu biblioteku "binutil".Kako to proveriti i instalirati po potrebi?
upiši kao root locate binutil . Ako ti izbaci neke putanje do fajlova onda imaš instalirano

Pozdrav!
Daniel

Nazalost, NISTA od ovoga sto si mi rekao NE RADI?!Nemam xorg.conf fajl, ukucam locate binutil, jos jedno "nista",
u folderu user/src/ nema ni foldera kernel, ni linux (ukucam dir, i ne prikazuje mi nikakav fajl/direktorijum), a za ovo prvo te nisam bas razumeo najbolje, s ovim exec startkde-om i kako vec ide dalje...

Evo, opet sam reinstalirao sistem, misleci da nisam mozda odabrao binutil biblioteku/paket..Bas sam obracao paznju i instalirao je paket "binutils"(bar mislim da jeste).
Malo se pogubim kod instaliranja paketa.Kad dodjem do tog dela intalacije, imam ponudjene opcije "Desktop Eviroment", da manuelno izabiram (dodatne) pakete i jos nesto za neke servere (za internet), ali to me se ne tice.
Ja izaberem i ovu desktop i manuelnu varijantu, i onda mi se prikaze zilion paketa...Neki su vec oznaceni za instalciju, neki nisu, neki su "recommended", neki su potrebni zbog nekih drugih paketa itd. ZBRKA! Aj nije mozda ni to toliki
problem, ali mi je problem, kad recimo izaberem neki paket, pa sitsnem 'u' za update, pa 'g' za install i tu se stalno vrtim u krug, nikako da predje na nesto sledece, na neki sledeci paket makar, nigde kraja!
I onda kad se vec iznerviram i kad mi dosadi, stisnem 'q' za quit, i krene dalje da mi konfigurise internet protokole itd...Sve se nesto mislim da li kad stisnem to 'q' on prekine sa daljom instalacijom paketa ili ne, nisam siguran, jer mi ne daje nikakvu poruku, samo nastavi tamo gde sam rekao.

Ne da se isprovocirati! :)

Sta mi je ciniti? Mogi li se ti paketi nekako iz konzole (do)instalirati i kako? Ako to vec moze, kako da pristupim dvd-romu? Cd-romu sam uspeo da pristupim (imam dvd i cd rom, na dvdima mi je instalcija Debiana)..

Ovako....ovo su ti neke opšte smernice za konfigurisanje X servera:
xorg.cong fajl,koji sadrži podešavanja za X srver se nalazi u /etc/X11/xorg.conf.Sve novije distribucije koriste xorg server umesto xfree86 servera.Verujem da je tvoj distro noviji,pa zato nema potrebe da čačkaš XF86Config.
Koliko vidim tebi je default runlevel 3(znači butuješ u komandnu liniju).Sve što je potrebno je da startuješ alat ja konfigurisanje xorg servera.
Znači uloguješ se kao root, a zatim kucaš xorgconfig .Odgovarajući na pitanja namestićeš xserver.Ukoliko ne uspeš da pokreneš alat nemaš ili nije dobra instalacija xorg-a.U tom slučaju pogledaj značenje
apt komande.(Valjda se tako zove)
Ukoliko je problem u osvežavanju generiši model za motitor komandom (npr. hoćeš 1024x768@75hz)

Kod:
gtf 1024 768 75
,pa output stavi u monitor section xorg.conf fajla

Podešavanja za particije koje će ti se automatski mountovati se nalazi u /etc/fstab , a za default runlevel u /etc/inittab.

To bi biilo ukratko,slobodno pitaj ukoliko nešto nije jasno.

p.s.sad sam pročitao da ti imas problema sa instaliranjem.Ukoliko si početnik bolje nabavi neku više "user-frendly" distrbuciju,tipa Mandrake ili Suse,gde će sve biti namešteno pa instalaciji(kao u win).I koristi ls komandu ,ne "dir". ;)

Poslednja izmena:
Kako se konfigurise xorg pogledaj ovde , odeljak "3. Configuring Xorg"

Shobe je napisao(la):
1. Nazalost, NISTA od ovoga sto si mi rekao NE RADI?!Nemam xorg.conf fajl,
2. ukucam locate binutil, jos jedno "nista"
3. u folderu user/src/ nema ni foldera kernel, ni linux (ukucam dir, i ne prikazuje mi nikakav fajl/direktorijum),
4. a za ovo prvo te nisam bas razumeo najbolje, s ovim exec startkde-om i kako vec ide dalje...
5. kod instaliranja paketa.Kad dodjem do tog dela intalacije, imam ponudjene opcije "Desktop Eviroment", da manuelno izabiram (dodatne) pakete i jos nesto za neke servere (za internet), ali to me se ne tice.
6. Sta mi je ciniti? Mogi li se ti paketi nekako iz konzole (do)instalirati i kako?
7. Ako to vec moze, kako da pristupim dvd-romu? Cd-romu sam uspeo da pristupim (imam dvd i cd rom, na dvdima mi je instalcija Debiana)..
1. Mislim da ti baš to treba, xorg a ne xfree86. Probaj da ga nađeš među paketima pri instalaciji (ili je među paketima ili imaš xorg - sem ako nije neki prastari Debian... koji Debian pokušavaš da instaliraš?). I za pekete, mora da bude neki help file, nije valjda toliko buđavo odrađeno.
2. znači nemaš binutils, nađi ga među paketima i instaliraj
3. nije /user/src nego /usr/src , ako nema tih foldera, među paketima mora da bude i kernel source, nađi ga i instaliraj
4. tu sam ti " kol'ko tol'ko " objasnio kako da napraviš jedan file, da bi komanda startx znala šta treba da radi. Evo ponovo: u tvom home folderu (/home/shobe/ ) treba da imaš file koji se zove .xinitrc (ovo "." ispred imena znači da je file sakriven - hidden). Njegov sadržaj treba da glasi exec startkde . Sad se snađi kako ćeš da ga napraviš iz terminala.
5. ima li tu neka opcija tipa "Recomanded Install" ili slično? Ako ima, samo je piči.
6. Brate, da bi bio uspešan linuxovac moraš da se sprijateljiš sa googleom. link
The simplest way to install a single package you've downloaded is the command dpkg -i (short for dpkg --install). Say you've downloaded the package icewm_0.8.12-1.deb and you'd like to install it. First log on as root, then type: dpkg -i icewm_0.8.12-1.deb and icewm version 0.8.12 will be installed. If you already had an older version, dpkg will upgrade it rather than installing both versions at once.
Pretpostavljam da se na DVDu nalaze programi u .deb formatu.
7. Na kojoj IDE grani ti je DVD-ROM? Primary Master je /dev/hda, Primary Slave je /dev/hdb, Secondary Master je /dev/hdc, Secondary Slave je /dev/hdd. Otvori kućište pa vidi na kojoj grani je DVD-Rom priključen, a ako te mrzi, probaj sve redom - komanda za mountovanje je ista kao za CD-Rom, samo zameni odgovarajuće /dev/hdx.

Pozdrav! :wave:
Daniel :type: :,,:

Poslednja izmena:
"Uspeo" sam da upadnem u KDE "okruzenje"!

Editovao sam doticni XF86... fajl.."Jednio" sto mi nije radilo je to sto je "Display Depth" bio postavljen na 24, ali sam ga promenuo u 8 i startovalo se graf. okruzenje, posto sam dobijao ovakve poruke:

"EE - Screen(s) found, but none have a usable configuration
EE - Driver can't support depth 24"

A dirver polje sam promenuo u "vga"..
Pokusao sam naknadno da instaliram eventualno potrebne pakete za X server, ali "on" je rekao da su oni vec instalirani (debconf, xserver-common,...).Ali, sad je problem sto mi rezolucija podesena na 320x200, tako da mis vidim preko celog ekrana, a omogucene su najosnovije (valjda 8bitne) boje..
Potom sam probao da iz Terminala instaliram drajvere, al nisam mogao..Onda sam resetovao komp i usao u safe mode, da bih dosao u konzolni prozor, i pokusao sam odatle da instaliram drajvere, medjutim, dobio sam poruku "Error activating XKB configuration.Probablu internal X server problem" i opet sipak...Nesto se mislim da eventualno updejtujem kernel (doduse jos nisam siguran kako, procackacu)..

Brine me sto u usr/src folderu nemam ni kernel ni linux foldere :(

Btw, moja verzija Debiana je Sarge 3.1..Pretrazio sam oba dvda i nijedan nema fajl koji bi me asocirao na xorg.conf....Bojim sa da sam osudjen na XF86...osim ako ne promenim distribuciju...

Dok si u grafičkom okruženju pritiskaj Ctrl Alt + i Ctrl Alt - da menjaš rezolucije (to ti je samo workaround dok ga ne nateraš da se diže u željenoj rez.)

Voodoo_NBGD je napisao(la):
Dok si u grafičkom okruženju pritiskaj Ctrl Alt + i Ctrl Alt - da menjaš rezolucije (to ti je samo workaround dok ga ne nateraš da se diže u željenoj rez.)
Ne da se ! :S:

Mani se ove verzije distribucije, sema ako nije najnovija.
Ako si bas toliko uporan nadji na dvd-evima linux-kernel (ili kernel sources) i to instaliraj. To te sprechava da instaliras nvidijin driver (ako nema reci, treba da se skinu sa interneta i "da se podese" - nishta komplikovao, al' ako vec ih imas, da ne skidas)
Vidi kako si podesio XF86 file, mozda si u njemu zbrkao maximalnu rezoluciju i zato ne mozes da je promenis na vece. Ako ima u tom fajlu negde "#" na pochetku reda, a taj red se odnosi na rezoluciju, izbrishi "#" i snimi file (naravno kao root).

Ma verovatnocu uzeti od druga SuSE, mislim da je nabavio 10ku! U svakom slucaju hvala vam na paznji :)
Pozdrav iz NSa!

p.s. SurvivoR probacu jos ovo sto si rekao na kraju...

Uspeo sam da sredim grafiku! Sve sto je trebalo jeste da umesto "vga" u driver polju XF86Config-4 fajla, napisem "vesa". Sada radi kao zmaj :)

Jes, al da bi imao akceleraciju mora stojati "nvidia"... recimo Slackware automatski upisuje "vesa" kao drajver, al to je u principu samo za prvu pomoć dok se ne instaliraju "pravi" drajveri...

Upravu si, evo, sad cu da probam da instaliram drajvere..Bilo je potrebno i da iskljucim x server da bih instalirao drajvere, a sad sam nasao i kako se to radi u Debianu...Valjda ce upaliti :) Pozdrav!

Kao shto sam rekao, za instalaciju drivera za grafichku potrebno je da imas kernel sources (napisao sam gore, treba da se nalaze u /usr/src/). Potrazi medju paketima na dvd-evima i instaliraj, moraju da budu tamo. Ako nema, cheka te jedan malo tezi posao... u svakom sluchaju reshivo.

Cak ne mora ni da instalira kernel sources, potrazi na dvd-u kernel-headers instaliraj i radice ti bez problema. Uz drajvere ces dobiti i XF86Config-4 sample fajl pa u njemu mozes videti kako sve trebas podesiti...

Nazad
Vrh Dno