Šta je novo?

Problemi nakon 'resize' particije

horvat

Cenjen
Učlanjen(a)
11.02.2011
Poena
180
Imam problem koji jos dosada nisam video...

Radio sam resize particija pomocu paragona, i naravno OGROMNA greska sto nisam nigde backapovao podatke, i na negde oko 50 % posla, izbacio mi error. Morao sam da cancel-ujem celu operaciju i sada posledice su sledece...

na hardu imam 2 particije (isto kako je bilo pre resize), i fajlove i foldere vidim redovno...medutim,samo VIDIM...u mnoge foldere ne mogu da udjem, mnoge fajlove, dokumente ne mogu da otvorim, pesme ne mogu da pustim....

i sto je najcudniji fenomen...sa odredjenom kolicinom muzike se desava da pustim jednu pesmu,a da ide druga neka...znaci naziv i sve redovno,pise size, duzina, sve normalno, samo jednostavno ide neka druga pesma...

nisu svi fajlovi i folderi corupt-ovani...znaci kolko sam do sada imao prilike da istrazim, negde oko 30-40% fajlova je u problemu gadnom...

najvise mi fale ovi sitni dokumenti sa faxa, znaci neki projekti bla bla...aj muziku mogu poskidati ponovo

radi se o hitachi hdd-u, 2.5 incha, 5400 rpm, 8mb buffer, iz laptopa izvadjen, i stavljen u case...

za sada sam pokusavao sa raznim recovery alatima, koji inace sluze za povracaj obrisanih fajlova....ali to u sustini nije moja situacija...

bilo kakva pomoc je dobrodosla...

Probaj neki program za recovery (predlog Zero Assumption Recovery), mada je pitanje koliko će pomoći, ti fajlovi koji se tako čudno ponašaju su corrupted i ne verujem da tu može nešto da se uradi ...

Nažalost rešeje ovog problema je vrlo teško i komplikovano, probaj ovo što ti savetuje peja, ali nešto ne verujem da će dati neki rezultat.

svakako, nisam ni ocekivao neko jednostavno resenje. Sada evo upravo radim recovery sa raznim programima, ali grozno je to sto nigde nema naziva fajlova...jel zna neko barem sto se toga tice, neki koji vraca sa prvobitnim nazivima?

Ti si smanjivao particiju kada je do toga došlo? I kako sad taj program za particionisanje vidi particije, da li su iste kao pre ili ima praznog prostora?

pa ovako, taj hard je bio u masini, i izvadjen je jer je kupljen ssd, i postojala je windows particija od 65 gb prazna potpuno(kad sam ga izvadio formatirao sam to, jel sta ce mi), i particija od 400 gb za storage, i onda sam pokusao da resize-ujem ovaj storage tako da ceo hard bude jedna particija, i dozvolio mi je to, i onda je puklo, i sada particije stoje isto kao i pre, znaci 65 prazno i 400 je "puno" ali onaj problem sto sam opisao gore, znaci mnogo korumpiranih fajlova i foldera...a nesto i fali...

evo probao sam oko 6-7 alata za recovery, zasad, i ni jedan ne radi bas nesto dobro. i pogotovo, ni jedan ne vraca nazive fajlova...barem to kad bi nasao, bilo bi mi dovoljno da se snadjem ...

evo koje sam probao do sada:
Mini Tool Data recovery 6.6, Testdisk 6.14 i Photorec 6.14, EASEUS Data Recovery Wizard Professional 5.5,1, File Scavenger 4.0, Ontrack EasyRecovery Professional, PTDD Partition Table Doctor 3.5, Recover My Files, GetDataBack for NTFS(ovaj je mozda i najbolji) i to je to ...

za sada sam uspeo da nadjem dosta fajlova koje fale, pa cak sam uspeo da bude sa nazivima i u hijerarhiji kako je stajalo, medjutim i dalje imam one "lude" pesme sto jedna pise da ide, a u stvari neka druga ide...ali ajd to mi je manje bitno, muziku je relativno lako poskidati ponovo....

Nego trenutno mi najveci problem predstavljaju korumpirani dokumenti, u pdf-u i raznim drugim formatima, koje sam cak povratio ali ne mogu da se otvore...

Probaj program koji sam naveo, ali posle svega sumnjam da će uspeti.

a sta mislite o slanju harda nekom servisu? kontaktirao sam jednog servisera, koji je "na glasu", i objasnio sam mu situaciju, i rekao mi je da su po njegovoj proceni oko 20% sanse da vrati u prvobitno stanje, i rekao je da mu treba oko nedelju dana vremena. ne znam da li vredi, tj da li on uradi nesto vise od jednostavnog "pustanja software-a" da radi...?

Cena je prihvatljiva, i rekao je da ne naplacuje ako ne uspe...

probacu jos ova dva programa koja ste tu naveli, i mislim da je vec dalje suvisno isprobavanje programa, jer ako 11 ne odradi...

Nisam toliko upućen u problematiku, ali mi 20% zvuči preterano optimistično. No, ionako ništa ne gubiš ako ne uspe, pa pošto ti je cena prihvatljiva - go for it.

Nije mi jasno šta je taj Paragon uradio. Resize. OK. Iskopiraj particionu tabelu na prazan prostor levo i promeni početak particije. Kraj!

Ali izgleda ono što je on uradio i što svi rade, je da premeste celu particiju levo i posle samo promene kraj i početak particije. To znači da neki podatak na staroj particiji može biti prepisan drugim podatkom koji je bio iza njega za dužinu praznog prostora prve particije. I zato mislim da su sada tebi neki podaci corrupted. Stara particiona tabela sa starim fajlovima pokazuje na (za nju) random podatke.

Mislim da ti treba neki program koji traži particije, kao testdisk. Ali, prvo bi trebao da napraviš image čitavog hard diska na nekom drugom disku, za slučaj da učiniš stvar gorom i uopšte zato što ti se nalaze fajlovi na mestima koje je Windows označio kao slobodne, pa može da ih prepiše bilo kad.

Nisam toliko upućen u problematiku, ali mi 20% zvuči preterano optimistično. No, ionako ništa ne gubiš ako ne uspe, pa pošto ti je cena prihvatljiva - go for it.

pa svakako ne gubim, jer ako ne uspe, ni ne naplati...ako uspe, cena je mala za mucenje :)

ali zeleo bih sam da uspem, ne zato sto sam stipsa, nego zato sto nikad nisam nosio nista kod majstora uvek sam uspevao sam, i to bi bio svojevrsni "poraz"...mada moram reci, ovaj problem je daleko van mojih domasaja :)

@nocniduh, da tacno i ja tako razmisljam...jedino sto cu prvo pokusati da popravim ovu tabelu koja je... tacnije upravo to radim, pa onda javljam kako je uspelo...

chkdsk /f u windowsu navodno popravlja MFT (Master File Table), i evo upravo sada vergla, sav sam na iglama cekam da vidim hoce li uspeti "magija" ... :)

Ne verujem da ćeš uspeti. Ako sam upravu u prethodnom postu, ta particija na kojoj radiš sken ne vidi podatke koji su kopirani ispred nje. A to što je pregaženo na njoj je pregaženo. Ali nadajmo se da na prostoru pre nje ima sve što ti treba, a trebaš tu particiju da pokušaš da pronađeš nekim programomo kao što je testdisk. I još jednom ti savetujem da pre tih operacija koje menjaju sadržaj diska napraviš image celokupnog diska (bit za bit), jer ako nešto zezneš nećeš moći posle to da povratiš ni za pare.

nije uspelo. znaci promena je ta da se sada sve vidi, i u sve foldere se ulazi, ali kriticni fajlovi su i dalji korumpirani, i dalje ima "lude" muzike...

probao sam sa test diskom ali ne kontam, znaci on mi nista ne uradi...?

znaci samo nadje particije koje i ja svakako vidim u exploreru, i koje sam tako i ostavio nista novo...

Šta ti znači sve se vidi? Vratio si staru Windows particiju?

http://www.cgsecurity.org/wiki/TestDisk_Step_By_Step Jesi pratio ovo uputstvo do kraja ?

Trebao bi ako je paragon kopirao bar deo particije D: da prepozna tabelu i učini particiju vidljivom. Ta particija bi bila deo D: ali bi imala neko svoje slovo, ili bi možda spojio sa D, nisam siguran, ne nestaju mi podaci tako često :)

Poslednja izmena:
Nemaš sreće, mislim da ti ne vredi da dalje pokušavaš, odnesi ga tom čoveku pa nek on proba nešto.

Inače, drugi put nemoj da resize particija radiš iz Windows-a, nego podigni boot cd i odatle radi to, mnogo je bezbednije i sigurnije. Takođe, imaš SPECIJALNU mini Linux distribuciju koja samo za to i služi, skini je, zove se Partedmagic. S njom možeš da lako, kad ti nekad opet zatreba, menjati veličinu particije ali ovde nema šanse da nešto pođe naopako. Link je: http://partedmagic.com/doku.php

znam jos sto je najveci fazon, taj parted magic se kolko znam, nalazi na hirens boot disku? i dok sam radio resize te particije, na stolu mi stajao bootabilni hirens boot USB disk... samo ono nzm kao ajde paragonom cu, nisam previse ni razmisljao...i eto...nevolje...

@nocniduh, da znaci ja sam to odma uradio, to sam napisao i u prvom postu, znaci imam dve particije, potpuno isto kao sto je bilo i pre resize-a...znaci nema izgubljenih particija. samo ostecenih fajlova, i pomerene MFT tabele...

e sad te ostecene fajlove, se ja nadam da mozda mogu negde iscupati, pokusacu, ako ne onda mi ne preostaje nista drugo, no ponovno nabavljanje svega toga...

horvat, da, trebalo bi da ulazi u Hirens Boot CD, ali to je neka starija verzija. Moja preporuka je da skineš upravo poslednju verziju sa sajta, i to onu gde piše da je za 64 bita. Ima puno ispravki i novih stvari sa svakom novom verzijom Parted Magic-a, ja sam ga ranije jednom probao i radi odlično !!!

Ako se još nečega setim u vezi sa tvojim pokušajima povratka podataka, javiću se opet, ali bojim se da više nema pomoći od mene. Ne znam više ništa šta bi moglo da ti pomogne...

pre svega ovakve stvari se ne rade bez back up-a, znam to, ali eto...nepromisljenost, ono mislis, ma valjda nece bas sad, i dok si trepnuo evo nevolje... ovo ce mi biti bas veliki nauk za ubuduce...

pa ovako, taj hard je bio u masini, i izvadjen je jer je kupljen ssd, i postojala je windows particija od 65 gb prazna potpuno(kad sam ga izvadio formatirao sam to, jel sta ce mi), i particija od 400 gb za storage, i onda sam pokusao da resize-ujem ovaj storage tako da ceo hard bude jedna particija, i dozvolio mi je to, i onda je puklo, i sada particije stoje isto kao i pre, znaci 65 prazno i 400 je "puno" ali onaj problem sto sam opisao gore, znaci mnogo korumpiranih fajlova i foldera...a nesto i fali...

Ja sam shvatio da pod formatiranjem misliš brisanje particije i da ti ovo prazno znači unpartitioned space, pošto se obično prvo napravi slobodan prostor, pa onda resize preko njega. Pa ništa onda, ko zna šta se tu sve desilo. Ja nemam više ideja. Srećno :)

da, pa pod tim sam smatrao samo onaj 'quick format', koji zapravo ni ne uradi nista... (samo zaboravi gde je sta :) ) Hvala u svakom slucaju :)

Imao si u samom Paragonu 'Undelete partitions' :(

Probaj naci i upustvo za program. Mozda ima neki postupak opisan.

Savet: Ako se desi havarija. Naci drugi disk, uraditi raw copy ili image particije na drugi hdd i krenuti u spasavanje podataka na jednom od ta dva...

ja ako dobro kontam jos uvek nisam zakasnio za to jel na havarisanom hdd-u nista nije pisano. a sto se tice undelete, da znam da postoji, ali meni se particije ni nisu delete-ovale... tamo su normalno...fajlovi su osteceni ..

Super! Napravi si kopiju za svaki slucaj!
HDD popunjava klastere sa podacima ne po redu nego i popunjava rupe nastale brisanjem. Zato se u FAT (NTFS?) tabeli *nisam 100% siguran za termine i imena* cuvaju adrese svih klastera koji ucestvuju u cuvanju tog jednog fajla. Sad, koliko fajlova u koliko delova, toliko unosa u tu tabelu. Dakle, kada se OS obrati za slika1.jpg, pogleda se ta tabela i uzmu se podaci sa tih pozicija i to je taj fajl.

Valjda ce se oglasiti neko kome je ova terminologija i postupak u malom prstu da ti pomogne oko ovoga. Verujem da posto nista nisi pisao po disku da imas velike sanse da povratis podatke...

Dakle, tvoji podaci su tu, samo ih treba povezati

EDIT: MFT je ime tabele, ne NTFS tabela

Poslednja izmena:
poznati su meni termini, pokusao sam ja da popravim MFT tabelu, i nije uspelo. Pokusao sam i sa preko 10 programa za recovery da "procesljam" hdd da vidim sta je sve nasao...i nadje on meni gotovo sve podatke, i vratim ja njih, sacuvam ih na drugi externi hard disk (da ne bi pisao po ovom, a u masini imam ssd, pa ni to bas nije zgodno...) ali najveci problem je to sto su ti fajlovi vecinom korumpirani, osteceni...i ne mogu da se otvore. znaci ja dobijem nazad fajl, sve pise velicina, naziv, cak i folderi i kojima je bio, ali ga je nemoguce otvoriti. konkretno se pretezno radi o pdf datotekama, i cak sam pokusao sa nekim pdf fix alatom da ih popravim, medjutim ni to nije urodilo plodom...

evo u citavom ovom poslu oko recovery-ja mogu slobodno reci da sam uradio mali review masu silnih programa za to namenu. pa bih pohvalio neke...

najvise i najpreciznije povracene podatke sam dobio sa file scavengerom i mini tool recovery alatima...

onaj O&O recovery je solidan, ali je dosta slabo povratio, bio je tu jos nekih...photorec je bio medju gorima, vratio oko 25 000 nekih txt fajlova koji nemaju veze sa zivotom...

Пре неколико дана сам имао сличан проблем, само што је мени пукла партиција па нисам видео ништа.
Ево шта треба да радиш:
Покрени Hiren's Boot 15 Restored Edition (са ДВД-а). Испод групе алата Acronics налази се програм Аctive (...и још нешто има у називу). Када то покренеш добићеш окружење попут неког оперативног система. Доле су ти алати којима ћеш радити следеће кораке (за сваки поступак имаш посебан алат). Потребан ти је још један хард диск на који ћеш сачувати слику партиције коју желиш да спасиш. Другим алатом учитај ту слику и из ње изабери шта ћеш и где да спасиш. Програм ради доста брже од осталих рикавери програма...
Напамет сам ти ово испричао, али ако сам ја сконтао принцип за пола сата и ти ћеш сигурно...

Nazad
Vrh Dno