Šta je novo?

Problemcic sa seckanjem

starojko75

Slavan
Učlanjen(a)
01.05.2004
Poena
319
Kada sam instalirao Warhammer primetio sam da mi secka prilikom skrolovanja i u animacijama izmedju nivoa. Takodje sam primetio da je seckanje potpuno isto (na svake 2 sec. otprilike) kao i seckanje koje mi se pre jedno 2-3 meseca pojavljivalo u 3dMark-u. To sam neutralizovao tako sto sam reinstalirao 3dMark. Sada sam ucitao 3dMark da vidim da li se radi o istovetnom seckanju i ponovo secka i 3dMark. Kao da se nesto desi sto "upise" neku informaciju negde u kompjuter i onda seckanje pocne. Znaci, sada kada bih reinstalirao 3dMark verovatno bi seckanje prestalo.

Takodje sam primetio da mi se u tim animacijama pojavljuju maaali artifakti, sto znaci da mojoj kartici ocigledno ne prija ni ovaj bedni overkloking (9600xt - 530/620). Da li to mozda ima veze sa tim?

Isto tako, u Asus Smart Doctor-u, posto sam hteo da vratim klokove na default a stavim opciju da mi sam povecava klok u 3d igrama i posle vraca na normalu, ne mogu da koristim tu opciju, odnosno ona je kao "stiklirana" ali osencena dok druge dve mogu normalno da koristim (Temperature mode i CPU usage mode). Zasto ne mogu da koristim tu opciju?

Ok, apropo ovoga na koje mi niko nije odgovorio:

Skinuo sam noviji Radlinker (ne znam da li je najnoviji) i sada se pored opcije za menjanje kloka graficke tu nalaze i opcije Direct3d i OpenGL u okviru kojih se nalaze dosta nekih podopcija: vertical sync, aa, af, kvalitet tekstura itd. Mozda to ima veze sa gore pomenutim seckanjem, kako treba da mi budu podesene te opcije?

Jel' ti je iskljucen AGP Fast Writes u BIOSu?

Samo da kazem da i meni uvek isto tako secka 3DMark'03 ako ga prvog pustim. Medjutim, ako prvo pustim 3DMark'01 (bilo do kraja, bilo par testova), pa posle njega 2003-jku, onda sve najnormalnije radi bez ikakvog seckanja!

Gde se iskljucuje vertikalna sinhronizacija?
Za BIOS cu posle da pogledam.

Pozdrav!

Edit: Samo da proverim... AGP Fast Writes treba da bude iskljucen?

Poslednja izmena:
Da, na nekim masinama pravi probleme kad je ukljucen.

Imam IC7 plocu i u BIOS-u nema nista slicno toj opciji AGP Fast Writes!?
A gde da iskljucim ono v.sync?

Poz

U driverima na kartici.Znaci desni klk->Propertis-> pa nadjes tamo opciju v.sainc 😉
Popzdrav...

Trazio sam bar 3 puta...
Znaci: desni klik/properties/settings/advanced
i tu sad ima gomila onih prozora (general, adapter, monitor, 3d, color, displays, rotation, vpu recover itd...).
Nigde V-Sync nema!? 9800Pro imam
Nemoguce da ga ne vidim. Trazim li na pravom mestu? cheers

Poslednja izmena:
Da nisi pre tog Radeon-a imao neki GeForce?

Reinstaliraj ti lepo taj Windows od nule.

To mi ne gine. Imao sam pre ovoga 2 GF-a i 3 Radeona (sto moja, sto ortak donosio da probamo). 🙂 Sad 3DMark'03 secka sa bilo kojom grafickom, bilo Ati ili vVIDIA!
U stvari, ipak cu prvo da probam sa ghostom, tj. da vratim na stanje malo posle prethodne instalacije win-a dok je sve super radilo i sa malo instaliranih programa. Ako i to ne upali, onda tek reinstalacija.

Ogi, je l' si ti resio taj problem kod sebe mozda?

Pozdrav!

Poslednja izmena:
Uninstaliraj drajvere, resetuj komp u safe modu i ukloni ostatke Driver Cleanerom. Onda instaliraj nove i to je to.

Ovako... sto se tice VSync-a, ako je to TO, onda se to nalazi u desni klik/properties/settings/advanced/RADLINKER pod opcijom WAIT FOR VERTICAL SYNC - da li je to to? Tu mi je stajalo Application Preference a sada sam stavio ALWAYS OFF - da li je TO to? I open GL-u mi je stajalo DEFAULT OFF a ja sam stavio ALWAYS OFF? Da li je TO TO? 🙂 Z Buffer mi je 16, AF i AA su Application Preference, teksture i mipmap su mi HIGH QUALITY. DA LI JE TO TO? 😉 Pod OPEN GL-om je Z Buffer NORMAL a ostalo isto kao i kod Direct3d-a. Sad' primecujem da ispod svega toga ima jos gomila opcija...

A sta je u stvari VSync?

Meni se cini da ni ja na svojoj Gigabyte ploci takodje nemam tu opciju u BIOS-u.

Nightvision, nisam resio "problem" . Prosli put sam ga resio tako sto sam reinstalirao 3d mark i sve je bilo ok. Sada opet nije. Mada, to i nije u stvari neki problem jer on zavrsi sve testove i sa seckanjem i da mi isti broj bodova kao i bez seckanja (inace, secka mi na 1sec a ne na 2 kao sto sam ranije rekao).

Veceras cu da skinem 4.9 drajvere pa cu njih da instaliram pa da probam. Sada imam 4.7.

Znam, isto i meni tako na 1sec secka. Samo ga nikad do kraja ne pustim jer me nervira. 🙂 Inace, samo u nekim testovima secka. (Proxycon, Troll's Lair, Nature, mozda jos nesto). Wings of Fury ne secka uopste. Ostalo se ne secam.

Ostaje jedino da uradim ovo sto Voodoo preporucuje. Nocas...

Hvala svima!

Ogi. je napisao(la):
A sta je u stvari VSync?

Meni se cini da ni ja na svojoj Gigabyte ploci takodje nemam tu opciju u BIOS-u.

VSync = Vertical Synchronisation, i naravno da nema u BIOSu.
Fast Writes se odnosilo na BIOS.

Ma koji je tebi q? Pa brate nisam bre *****, kako bih te nab'o sada... 😉
Ne nerviraj me bre!!! Naravno da je VSYNC to sto kazes, kao da ja ne znam! Pitam STA TO ZNACI konkretno, kakav je to "efekat" ?

P.S. Ah, da, sada vidim da si imao razloga da to pogresno shvatis. Ali ipak bih te nab'o. 😉

Nisi zasluzio da ti se objasnim (ponasas se kao klinac!) 😡, ali ajde...

Kada je ukljuceno limitira ti framerate na vertikalnu frekvenciju osvezavanja, pa ne dolazi do desinhronizacije slike, tj. tearing efekta ("cepanja" slike).

Polako bre Ogi, smiri se! 🙂

Evo upravo sam ocistio stare (i ni sam Bog ne zna jos koje) ostatke drajvera i drugih tragova iz registry-ja pomocu Driver Cleanera 3. Instalirao nove za ATi 4.9HotFix i pustio 3DMark'03. NEMA nikakvog seckanja za sada!!! :happy:
Nadam se da je problem resen.

Pozdrav i hvala!

:wall::cuss:😡:wall::cuss:😡
Posle jednog resetovanja kompa upalim opet 3DMark i sad imam seckanje na POLA sekunde u odnosu na 1s pre!!!

Poslednja izmena:
Pre nego sto nastavis sa reinstalacijama i sl. pogledaj sta ti je od procesa aktivno, sta se startuje sa windowsom i sl. da nisi pokupio nekog trojanca/spyware.
I pogasi sve antiviruse i sl. programe kad pustas 3d mark ili igras igre (mislim koje nisu on-line)
Mozda neka manje-vise bezazlena glupost "trosi procesorsko vreme"

Pozdrav...

Ne verujem da je to jer seckanje nestane kad prethodno pustim 3DMark01 (makar 1 test).

Primetio sam da mi i u Codename: Panzers animacija secka cini mi se isto kao i u 3d Marku. Na primer, ide neki voz u bas krupnom planu i secka strava i ne samo sto secka nego se i neke teksture nesto tripuju, sto se voz vise odaljava secka sve manje. Igra nije nesto preterano zahtevna, cini mi se. Prilikom skrolovanja ekrana takodje se nesto cudno desava ali to ne umem da opisem - ne secka, ali se nekako teksture po horizontali preklapaju ili tako nesto. I u Warhammeru mi je cini mi se animacija malo seckala. To sam za sada primetio samo u ove dve igre. Zasto samo animacija? Isto u 3d Marku, Mother Nature, kada se kornjaca pojavljuje sece samo tako a sto se kamera vise odaljava sece sve manje. Sta li to moze da bude?

NightVision - da li se i tebi to desava u igrama? Trenutno sam na 4.9 drajverima.

Ogi, slabo igram igre u poslednje vreme. Samo Far Cry. Davno nisam nabavljao nista novije. Bio sam zauzet drugim stvarima. Sad sam slobodan, pa cu javiti uskoro ako budem nabavio nesto i primetio seckanje.
Nego, verovatno si video iz ranijeg posta da sam koristio Driver Cleaner da skinem sve ostatke ranijih drajvera. Prvi put kad sam pustio Mark03, nije seckalo. Drugi put je seckalo na pola sekunde (za razliku od ranijeg na 1 sek). Posle toga sam par puta pustao samo 2. test iz Mark-a i sve je bilo OK.
Stavio sam 4.9HotFix (jos nisam probao 4.10).

Pozdrav!

Poslednja izmena:
Opcija za podizanje takta memorije i procesora samo u 3d igrama u Asus Smart Doctor-u radi samo ako predhosno instaliras AsusEnhanced Driver, ali svejedno program posle 2-3 sata igranja pobrljavi.

secovanje

Kada sam oc procesor, testirao sam stabilnost u prime-u i 3d marku 03, na nekim vrednostima napona proca ( i magistrale) desavalo mi se seckanje u 3d marku 03, medjutim kad sam potrefio napon i magistralu seckanje je prestalo, tako da ako su vam procesori oc, mozda mu ne odgovara magistrala ili napon na kom radi, ako su na def. vrednostima onda nemam pojma o cemu se radi !

Meni su na default vrednostima bili kad je seckalo.
Evo sad sam opet probao 3DMark'03 dok sam slusao mp3 u winampu i seckalo je na svaki sekund u Battle of Proxycon-u... kao ono pre.
Tu sam prekinuo test, iskljucio winamp i ponovo pokusao isto. Ovaj put je seckao na svake pola sekunde! 😀

iggi je napisao(la):
Opcija za podizanje takta memorije i procesora samo u 3d igrama u Asus Smart Doctor-u radi samo ako predhosno instaliras AsusEnhanced Driver, ali svejedno program posle 2-3 sata igranja pobrljavi.

A je l' ? Vidis, to nisam znao, niti to igde pise.
A gde mogu da nabavim taj driver kojeg ocigledno nema na disku koji sam dobio sa grafickom ? I u kom smislu pobrljavi?

Meni je seckanje uvek isto u 3d-u... vidis, moguce da je seckanje posledica o/c procesora, iako je moj o/c minimalno. Probacu da ga vratim na default pa da vidim sta ce onda biti. Javicu ti. Inace, sinoc sam ponovo igrao Codename i sve je bilo ok - kao da samo u pojedinim animacijama secka.

I sta ti je to hotfix!?!? Ja imam 4.9 drajvere skinute sa oficijelnog sajta i nikakav fix se ne spominje!? Odakle si ti to skinuo?

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno