Šta je novo?

Problemcic sa Catalyst drajverima....

kUdtiHaEX

Super ridža
Administrator
Učlanjen(a)
18.07.2001
Poena
1,445
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel® Core™ i5-9500F, NZXT Kraken Z63
GPU
Asus GTX 2070 Super
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 1 TB
Kućište
NZXT H210i
Monitor
LG C2 42"
Miš & tastatura
Logitech G502, Keychron K8, Nuphy Air75, Ducky TKL One 2
Ostale periferije
Glupi HP štampač
Laptop
Apple Macbook Pro 14" M1
Tablet
Apple iPad Pro 11"
Mobilni telefon
Apple iPhone 13 Pro Max
Pametni uređaji
Apple Watch Ultra
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Pozdrav, eto novog (moguceg) ATIjevca 🙂

Pribavio sam Saphire Radeon 9800SE. Fina karta, malo spartanski deluje na moj, bar 3 puta tezi, Leadtek GeForce3 TI200 ali izgled vara jel 🙂
Medjutim sta mene muci?
Instalriao sam drajvere, v3.8 i, zbog veoma tamne slike na monitoru, podesio vrednost gamma na 1.6, upamtio profil i gotovo. Medjutim, posle jednog restarta, umesto da gamma bidne 1.6, ona se vratila na default (i promeni se tek kada skocim u Color settings, onda sama skoci na 1.6(???)) 🙁 inace kod nVidia-je nisam imao tih problema (cisto da naglasim O🙂 ).
Kako to da resim?

Druga stvar koja me iritira su igre. Da li ste nekada, ako ste igrali Counter Strike (a sigurno jeste, mapa Assault recimo), videli nocnu varijantu iste? Niste? Pa naravno, kada ne postoji 🙂 Elem, to vam govori o slici na mom monitoru - uzasno tamna u svim igrama, ma koliki brightness-gamma value ja stavio. Na srecu, overlay radi 😉

Ajde pomagajte, ili da vracam mog Leadteka u AGP slot.

kUdtiHaEX je napisao(la):
... ili da vracam mog Leadteka u AGP slot.

Zar nije logicnije da pretvoris tog Leadtek-a u bilo kakav ispravan monitor ? O🙂

Pa pretvoricu ga 🙂 u R9800SE 🙂

Pa gde nadje da instaliras Cat 3.8 - najgore Catalyste ikada napravljene. Probaj 3.7 ili 3.10, ti su po meni najbolji. Overlay podesavanja osvetljenja ti ama bas nista ne znace u igrama. BTW taj trip sa osvetljenoscu je poznat jos od 3dfx karti, a verovatno i od ranije.

Znace u igrama.... bar su znacila kod nVidie 🙂

Radeoni su takvi. Imam iste probleme, sa ispravnim monitorom 🙂, jednostavno slika je uzasno tamna i u winu i u filmovima i u 3d-u. Napravio sam par profila i tako delimicno resio stvar, ali nazalost bas kao i kod tebe nijedan nije 100% resio stvar 🙁

OptiPlex je napisao(la):
Radeoni su takvi. Imam iste probleme, sa ispravnim monitorom 🙂, jednostavno slika je uzasno tamna i u winu i u filmovima i u 3d-u.

😕 :eye: 😱

Stvarno Opti, pojma nemam o cemu parlas?

Trenutno imam HIS 9200 i govora nema o tamnoj slici... takodje, imao sam prilike da pogledam u mnogo monitor kojima su sliku davali ATI adapteri i nikad nisam primetio tu "uzasnu tamu" :mrgreen:

U 99% situacija, monitor je kriv za presvetlu/tamnu sliku...

Stvar jeste do monitra, ali sam ranije to resavao extremnim podizanjem vrednosti gamma, a sada to vise ne funkcionise (sve dok ne vratim gf3🙂)

Inace da se pofalim 🙂 sada to vise nije SE.....

OptiPlex je napisao(la):
Radeoni su takvi. Imam iste probleme, sa ispravnim monitorom 🙂, jednostavno slika je uzasno tamna i u winu i u filmovima i u 3d-u.

:?: :?: Ja još nisam video ni jednog Radeon-a bilo koje serije koji ima tamnu sliku...

Jednostavno po difoltu je slika veoma tamna u svim aspektima, nisam rekao da se to ne da ispraviti, samo da je to iritirajuce, posto moram da pravim poseban profil za desktop, poseban za filmove, poseban za igre, itd. sto iritira i smara posle Nvidije koja vidim ovde i nije nesto popularna, cak ni kad napravi bolju kartu od Atija 🙂

I jos jednom ponavljam to se sve lako podesava povecanjem/smanjenjem vrednosti za gamu, osvetljenje i kontrast, e sad ja zaista ne znam koliko je tamna slika kutiji, to ko zna dokle ide i ko zna kakve probleme on ima. I ja sam imao podosta iskustva sa Radeon grafickim adapterima 🙂 sto rece Omnik i generalno imam utisak da je slika tamnija nego na nv konkurenciji, naravno po difoltu, ne i nakon blagog podesavanja tipa pomeranja 2-3 slajdera za 20% i slicno.

To sto kutija nema normalan monitor, petnaesta je stvar :d

Kao garnat da nije do drajvera skini Catalyst 3.10. Najbolji su do sada.

OptiPlex je napisao(la):
Jednostavno po difoltu je slika veoma tamna u svim aspektima, nisam rekao da se to ne da ispraviti, samo da je to iritirajuce, posto moram da pravim poseban profil za desktop, poseban za filmove, poseban za igre, itd...

Ja nemam pojma o čemu ti pričaš... :| Nikad u životu nisam na ni jednoj kartici menjao gamma vrednost u drajverima, i na svima je slika bila normalno osvetljena. U zadnje dve godine sam video samo 3-4 kartice sa izrazito tamnom slikom, ali one su bile neispravne...

ma odlicno, covek video jednu ne ispravnu ATI graficku i odma nasao nama da soli pamet. Ja sam prvi ATI za stalno ubo u plocu pre neki dan, pre toga je uvek bila NV i nisam primetio razliku...

Opti smaras za tri pehara :cuss:

Evo samo da kazem ovo, iako ne znam da li uopste ima potrebe da se ovakve stvari demantuju:

Imam dva kompjutera, u jednom je MSI G4 4200 u drugom Sapphire 9700Pro, prikacena oba na ISTI monitor i nikada nisam uocio ni najmanju razliku u svetlini slike, ni u 2D ni u igrama ni u filmovima, sve naravno u drajverima na default-u u oba slucaja.

:mrgreen: Nadam se da ova fenomenalna izjava nece krenuti u svet i postati slavna, kao ona prethodna o ATI drajverima od kojih riknjavaju monitori - koja je verovatno "lansirana" na slican nacin ! 😉

drapin je napisao(la):
Evo samo da kazem ovo, iako ne znam da li uopste ima potrebe da se ovakve stvari demantuju:

Imam dva kompjutera, u jednom je MSI G4 4200 u drugom Sapphire 9700Pro, prikacena oba na ISTI monitor i nikada nisam uocio ni najmanju razliku u svetlini slike, ni u 2D ni u igrama ni u filmovima, sve naravno u drajverima na default-u u oba slucaja.

:mrgreen: Nadam se da ova fenomenalna izjava nece krenuti u svet i postati slavna, kao ona prethodna o ATI drajverima od kojih riknjavaju monitori - koja je verovatno "lansirana" na slican nacin ! 😉

U potpunosti se slazem sa Drapin-om, takodje imam R9700Pro by Sapphire i slika je zaista perfektna, i zaista nemam problema sa zatamljenjem uopste??? Ne znam sta se to desava sa Vasim karticama

Samsung 765MB, Ati 9500pro, nisam imao probleme sa osvetljajem ni sa jednim driverima.Koristio sam 3.5, 3,8, sada 3,10. Lepo sam ucitao profil za moj monitor i nista nisam dirao u samim driverima.

Za mrak je 99% kriv monitor.

Imao sam Viewsonic-e (nekoliko sorti) koji sa MSI grafickim imaju izuzetno mracnu sliku. Kad podignes WinXP dobijes lepu tamno teget pozadinu i jedva vidljiva slova sa max. osvetljenjem monitora.

Za to je najvise kriv DDC iliti 'inteligentni' nacin komunikacije i graficke/kompa. Monitor jednostavno smanji nivo ulaznog signala i ti mozes samo da places ... ili da lemis ako volis :brow:

Nazad
Vrh Dno