Šta je novo?

Problem.

nemanja_scg

Slavan
Učlanjen(a)
10.02.2006
Poena
319
Mashinu sam uzeo proshle nedelje, i sve super radi, cak i sa dosta zahtevnim software-om (Nuendo 3 + VST-instrumenti) ...
No problem se javlja kad ostavim mashinu i ne radi i nishta ne diram od jedno 20min pa nadalje ... jednostavno zakuca ... tj radi, ali baguje, ne pokrecu se aplikacije, i jedno po jedno , pa dovede do kucanja!
Jel vam treba hardware? e sad ja licno sumnjam u hard disk ... u pitanju je WD 740GD Raptor 10.000rpm ...
ostatak konfig.
Venice 3000+
Gigabyte GA-K8NF-9 nF4-4x
1x 1GB DDR Kingstone BGA
ASUS N6500 Extreme 128DDR2,TurboCache
Sound Card: TerraTec Phase 28
monitor: SyncMaster 997mb ...
etc ...

ae pomagajte shta da proveravam ... mnogo me zivcira .. odem na 20min i mora restart da pada ...
mozda je do software ... XP Pro. SP1 ... mozda neki fix moram da dodam ... nemam pojma ...

Kao prvo - pročitaj link iz mog potpisa pre nego što otvoriš neko novu temu, pomoćiće ti mnogo!!!

nemanja_scg je napisao(la):
ae pomagajte shta da proveravam ... mnogo me zivcira .. odem na 20min i mora restart da pada ...
mozda je do software ... XP Pro. SP1 ... mozda neki fix moram da dodam ... nemam pojma ...

odmah na pocetku: posto je masina tako kratko kod tebe bolje nemoj nista da petljas po software-u nego pitaj za pomoc (garanciju) tamo gde si uzeo komp.
a sto se saveta tice: proveri sve sto se startuje sa winom, antivirus , antispyware ,firewall i ostale programe, stavi najnovije driver-e (ploca, zvucna, graficka). uglavnom , prema ovom sto si napisao lici vise na software-ski nego hardware-ski problem... pre svega ovoga pitaj njih da ti poprave sta ne valja (garancija se ne daje na software ali posto je racunar kratko kod tebe mozda ce uvaziti reklamaciju)

Poslednja izmena:
vidi da li ti je ukljuceno turn off hdd. u power options. >turn off hdd - never

prvo : sto se tice turn off hdd . to sam prvo proverio, ok je. stavio sam celu shemu na allways on.
dalje : dobro shto se tice drajvera idem polako, vecinu sam updateovao ostala je josh ploca.
razmisljao sam da reinstaliram win. jer ko zna kako su oni instalirali. i ne znam da li da update-ujem bios ? da li moze da ima veze? ili da odnesem komp ?
sto se tice startup-ova i to sam probao , gasio sam jedan po jedan u task menadzeru i pushtao sam da vidim sta se deshava i uvek isto! razmisljam da mozda instaliram norton system works jer sam dobio free paket uz plocu, jer imam spysweper on mi je sumnjiv, ali ipak mislim da sam ga instalirao tek nakon sto sam primetio problem, sad se ne secam tacno, moracu da testiram.

jel ima jos predloga?

@ SurvivoR - hvala ali nemam vremena za citanje eseja. drugi put. hvala u svakom slucaju.
poz.

Pročitaj, značiće ti dosta. Konkretno sam hteo da ti kažem da sledeći put kad budeš pravio novi Thread, ne stavljaš ime Problem ili nešto slično, nego probaj da sa 7-8 reči objasniš o čemu se radi - tako ćeš lakše dobiti odgovore i pre ćeš rešiti problem!

Da probam da ti pomognem:
Nabavi neki live linux (linux koji se podiže sa direktno sa CD-a, nije potrebna nikakva instlacija na hard), na primer Knoppix. Podesi u BIOS-u first boot device na CD-ROM i podigni linux. Pusti muziku (program za puštanje muzike je xmms, skoro isto kao winamp, snaćićeš se), probaj da pustiš neki film sa harda (nisam siguran da postoje kodeci, ali ipak probaj), podiži programe, igraj se nešto... Ako bude radio bez problema više od 1h, budi siguran da problem nije hardverske prirode. Pola problema već rešeno.

Nadam se da sam bio od pomoći.

Pozdrav,
Daniel

Poslednja izmena:
@SurvivoR
dopada mi se tvoj predlog, ali stvarno ... kreativan je, a samim tim bi probao neshto novo ... sad se evo kajem shto na vreme nisam procitao tvoj predlog.. jer kada su mi ljudi rekli da je software-ski problem najverovatnije, formatirao sam disk, install system .. sve redom i lagano ... i problem je reshen!
e sad posto mi se pojavljivala neka poruka kad sam gasio racunar a nisam nikada video sta se pojavljuje ...
kad sam ugasio poslednji put, uspeo sam da vidim da process lsass.exe moram da close ... shto znaci da je on pravio problem, a samim tim mi se uvukao virus ...
a kako i zashto mi se sve ono deshavalo ... provalio sam!
od prvog dana kad mi je komp stigao to mi se deshavalo, i zato sam posumnjao na hardware, a nisam ja podigao system (nishta dok sam ne odradish to) , izgleda da se uvukao neki back door (sumnjam na red light) i da je on povukao neki virus. jer sam prvog dana instalio bit defender personal pro, kerio win route firewall i spysweeper .. pa me cudi da niko to nije primetio.
znaci nesto mi je jelo process, mada znam od ranije kad mi neki virus pojede lsass (saser uglavnom je bio) pojavi se ono odbrojavanje do restarta ... to sam znao kako da reshem, jednostavno vratim sat unazad i taman toliko da poskidam remove i patch ...nevazno u sushtini.
hvala vam veliko na pomoci!

pozdrav,
Nemanja.

Nazad
Vrh Dno