Šta je novo?

Problem...

balthazaar

Slavan
Učlanjen(a)
09.01.2007
Poena
304
Nisam znao tacno u kojoj sekciji da postavim ovo pitanje, al moguće je da ima veze sa plocom...

Naime, imam problem kad isključim računar iz struje, dakle kad izvadim kabl iz struje.Kada vratim kabl i krenem da upalim racunar, nemam onaj "beep" sa ploce i monitor se ne pali...to se regulise kad malo drmnem kablove, al onda nece da prepozna hard disk...znači posle svakog gašenja iz struje ja moram da provedem pola sata vadeći s vraćajući kablove dok ne uspijem da pkrenem sistem...koji bi to djavo mogao da bude...uzgred ploca je Asus

Ja sam slichan problem imao..kod mene je bilo napajanje u pitanju...posle jednog takvog pokushaja paljenja zaplilo se napajanje :) na svu srecu nije nishta drugo stradalo tako da proveri napajanje...

Ja sam slichan problem imao..kod mene je bilo napajanje u pitanju...posle jednog takvog pokushaja paljenja zaplilo se napajanje :) na svu srecu nije nishta drugo stradalo tako da proveri napajanje...

mislim da je u pravu covek, moj komsija imao slican problem i resio kupovinom novog napajanja. ako nista drugo pozajmi napajanje od nekog, pa probaj...
eventualno zameni bateriju na ploci, to ti nije neko ulaganje

Baterija nema veze sa problemom koji ti se desava, ona sluzi samo da cuva postavke bios-a. Napajanje bi trebalo da resi problem.

Otvoris kuciste i gledas plocu oko procesora. Elektroliti su elementi kojih sigurno ima oko procesora par komada, valjkastog su oblika (visine oko 2cm), sa gornje strane (krug) imaju dva zareza koji cine krst ili znak X. Naduli su se ukoliko krug sa krstom ima oblik slican poklopcu pokvarenog jogurta u casi, ili ako je ceo valjak dobio oblik burenceta. Onda ih treba zameniti jer iako racunar moze da radi, pitanje je vremena kada ce nastati veci problemi. Obicno otkazuju zato sto su loseg kvaliteta ili su posledica veceg opterecenja tipa overclock-a, a rok trajanja im umanjuje i povisena temperatura u kucistu (npr. iznad 40C).
E sad, nekima se to ne desi na racunaru koji radi 5 godina, a nekima se desilo da im se naduju posle par meseci.
Kad se tako nesto vidi obicno je znak da je neko poprilicno rabio taj racunar. Ako uzimate polovnu plocu ili racunar obratite paznju da nema takvih kondenazatora (elektrolita) na ploci.

Bilo je dosta price oko ovoga na forumu - search sa kljucnim recima npr. elektroliti ili elektrolitski kondenzatori. Trebalo bi da ima i slika.

Poslednja izmena:
Izvini,ali nije baš najjasnije zašto uopšte vadiš kabl?I koliko često imaš potrebu da to činiš.
Da li se išta neuobičajeno događa kada normalno pališ i gasiš kompjuter?

Sve je receno,prvo napajanje ,pa poslusaj frogmana,mada ne znam koliko je isplativo menjati kondezatore i koliki je vek takve ploce.Meni se desilo i da su se zaprljali kontakti na DDR-u,pa sam prvo izmenjao slotove i proradio je.A posle sam i ocistio kontakte na memari sa gumicom za olovke,najbolja je obicna bela,i vratio je u slot sa kojim nije htela da radi i opet mi je proradio i radi i dan danas,ali ne kod mene:)

hvala ljudi, ipak je napajanje riješilo problem;)

@spectator, pa logično je da vadim kabal zato što imamo manjak utičnica;) :D pa hoću da uključim nešto drugo:D ;)

poz

hvala ljudi, ipak je napajanje riješilo problem;)

@spectator, pa logično je da vadim kabal zato što imamo manjak utičnica;) :D pa hoću da uključim nešto drugo:D ;)

poz

Nemoj ovo da shvatis pogresno,:) a jesi li razmisljao o kupovini lopova ili o produznom kablu sa vise uticnica.:D

Nazad
Vrh Dno