Šta je novo?

Problem XFX RX580

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

mrljke

Poštovan
Učlanjen(a)
26.10.2016
Poena
60
Pozdrav drugari situacija je sledeca, zamenio sam danas stari i3 6100 sa i7 6700 i od tada grafika ne baca sliku niti je detektovana.

GA-Z170-HD3P
i3 6100 (sada i7 6700)
XFX RX 580 8GB
Kingston 16GB DDR4 3200 (2x8GB)
Antec VPF550

-Flesh-ovan bios, vadio sam bateriju.
-Integrisana grafika radi, nasao sam neku staru 1050 koja takodje radi.
-Probao u oba slota, u oba 1050 radi a XFX ni u jednom, probao dva hdmi kabla i jedan dvi.
-Probao oba kabla od napajanja u grafiku, isto, svetli plava lampica, ventilatori ne vrte.
-Vadio i menjao mesta memorijama, probao samo jednu, isto.
-Obrisao sve drajvere koje sam imao, probao da iskljucim integrisanu.

Sta jos mogu da probam, tek sutra/prekosutra cu moci da gurnem XFX u neki drugi komp da vidim da li radi.

Da li je u BIOSu podeseno UEFI ili CSM? Neke RX 580 iz nekog razloga nemaju UEFI compatibility u svom BIOSu pa se desavaju slicne stvari.

Probaj da butujes komp preko integrisane grafe (monitor na maticnu), stavi RX580 u neki PCIe slot, pa onda sa instaliranim AMD drajverima okaci GPUz screenshot (imas da odaberes i nju iz padajuceg menija).

Ili ako imas opciju, flesuj stari BIOS sa kojim je radilo ako sam dobro razumeo.

Nije radila sa starim biosom, novi sam stavio da probam. Sve je radilo dok nisam povadio komponente i stavio novi cpu.

Probao sam sa integrisanom ali u tome je i problem, i sa poslednjim drajverima sistem ne prepoznaje 580, ni u gpu-z ni u device manager je nema. Sve mi se cini da je ona muerte

Bas cudno, pogledaj da nema nekih fizickih ostecenja. Bedak u svakom slucaju

Kad svetli plavo svetlo na grafičkoj karti, šta to znači u ovom slučaju?

Jedino mi jos pada na pamet da proveris kabel za PCIe power od napajanja. Jedino je jos i to varijabla, posto verujem da GTX 1050 ne zahteva dodatni PCIe 6-pin power.

Probao sam oba koja idu iz napajanja i isto je. Sa oba svetli plava lampica sto bi trebalo da znaci da ima napajanje :/
Pitao sam zato što, kod moje Asus RX580, svetli crvena lampica kada nije priključen kabl, a bela kada je priključen. Možda plavi indikator ima neko značenje kod XFK grafičke karte.

(22:30) EDIT: u nju ide 8-pin pcie kabl, zar ne?

Poslednja izmena:
Da. To su uglavnom dosta stare kartice i deluje da je verovatno crkla ako se ne vidi u biosu uopšte. (Uz pretpostvaku da napajanje tj 8pinac radi i da je dobro ubodeno u grafiku i da se slučajno nije oštetio PCI-E slot).

Što si sam i rekao tek kad probaš na drugom kompu znaš na čemu si
Ps. Xfx je valjda sa 2 god garancije pa veryjem da je mala šansa da je u garanciji jer je stara kartica. Ali naravno proveri

Probaj ponovo da izvadiš CPU i pogledaj u socket da li je sve ok sa pinovima.

Probao sam i sa starim cpu sa kojim je sve radilo i ista prica, xfx ne radi drugi gpu radi normalno. Probao u drugom racunaru koji je doduse stariji i losije napajanje i ne radi iako i dalje svetli plava lampica da je napon ok.
Poslao sam upit prodavnici ali nemam prevelika ocekivanja, kupljena je pre 2 godine i 8 meseci. Na sajtu xfx stoji za moj model da je 3g garancija ali od prodavnice nisam dobio nista osim racuna tako da pretpostavljam da je zakonski minimum.

To što svetli lampica ništa ne znači dok ne izmeriš da li stvarno dobija napon na GPU. Neispravna karta, to je to.

Probao sam i sa starim cpu sa kojim je sve radilo i ista prica, xfx ne radi drugi gpu radi normalno. Probao u drugom racunaru koji je doduse stariji i losije napajanje i ne radi iako i dalje svetli plava lampica da je napon ok.
Poslao sam upit prodavnici ali nemam prevelika ocekivanja, kupljena je pre 2 godine i 8 meseci. Na sajtu xfx stoji za moj model da je 3g garancija ali od prodavnice nisam dobio nista osim racuna tako da pretpostavljam da je zakonski minimum.

Koja je prodavnica ? Ako je winwin Tehnomanija oni neće uvažiti skoro sigurno jer se ponašaju bahato što je mnogo forumasa i lično videlo.
Većina ostalih firmi hoće. E sad problem je što odmah nisi tražio papir sa dodatnom garancijom. Jer je fiskalni dovoljsn za zakonske dve godine. Nauk za sledeći put...

A ako je Tehnomanija tu je savet da ne kupujes sledeći put svakako :)

Da li si probao da ocistis kontakte na grafici? Protrljas cistim papirom za stampu, presavijes na pola pa protrljas. Posle toga stapic za usi pa cist alkohol i ocisti kontakte pa probaj.

Mali apdejt :)
Karticu su preuzeli 23.06 i usmeno mi rekli da su proverili i da je u garanciji. Nakon zakonskih 8 dana se nisu javili uopste i tada sam poceo da zovem i da dobijam odgovore da je kartica u ovlascenom servisu i da cekaju. Ovaj rok da u roku od 8 dana moram da dobijem zvanican odgovor da li je reklamacija prihvacena kao da ne znaju da postoji iako pise na njihovom sajtu...

Nakon poslednjeg poziva gde su me uveravali da ne brinem stigao mi je najzad mail sledece sadrzine:
"Poštovani,

Za Vašu reklamaciju br. 758782 za uređaj XFX RX-580P8DFD6 zaprimljenu u
prodavnici Viphouse Palmotićeva 7, još uvek nije primećena nesaobraznost od
strane ovlašćenog servisa.

U duhu dobrih poslovnih odnosa i poverenja koje ste nam ukazali, uređaj će
ostati u ovlašćenom servisu radi detaljnog testiranja. Po završenom
testiranju bićete obavešteni o rezultatima."

Pretpostavljam da zele da produze rok ali mi nije jasno sta im to znaci... da li je kartica ispravna ali je dodatno testiraju ili im servis uopste nije nista odgovorio. Zamolio sam ih da mi pojasne sta su hteli da kazu ali mi za sada ne mirise na dobro :D

Samo hoce da produze rok, nista novo. Kartica verovatno nije ni testirana jos.

Nakon mejla od sinoc gde sam trazio pojasnjenje izgleda da su pritisli servis i jutros su mi poslali da cu dobiti pojasnjenje u toku dana a popodne su mi javili da je reklamacija prihvacena i da biram ili povrat novca ili nesto iz njihove ponude. S'obzirom da su ispali korektni i ljubazni tokom svih mojih poziva porucio sam drugu karticu od njih a razliku cu platiti pouzecem kad stigne.

Moja rx580 23.000din + 4.000din za Asrock 6600 sa 36 meseci garancije. Ja zadovoljan.

Pa to je win win!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno