Šta je novo?

problem...WINXP nece da se ugasi?

nex999

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
20.10.2004
Poena
985
Moja oprema  
CPU & Cooler
Core i9 14900KF*Noctua NH-D15
Matična ploča
MSI MAG Z790 Tomahawk WiFi
RAM
Corsair Vengeance DDR5 64GB 6400MHz
GPU
Asus TUF RTX4090
Storage
2x 2TB Samsung 990 PRO NVMe M.2
PSU
Corsair HX1500i
Kućište
NZXT H7 Flow
Monitor
LG Ultragear 27GS95QE-B, LG CX
LM, posle je*atanja sa drajverom za chipset, koje sam skinuo sa NVidia sajta (nforce4 for AMD drajver), koji nije hteo da se instalira kako treba(posle restarta win posle boot-ekrana samo pljusne BSOD i onda reset i yovo nanovo), vratio sam stari drajver, posle silnih muka.
E sad, sve radi OK, ali win prilikom gasenja\restarta stane posle onih odjavnih ekrancica (sistem is shutting down...) i nista se ne desava.Mis i tastatura ugaseni a na monitoru samo plav ekran (Windowsov, ne BSOD)...i tako sve dok ga ja ne ugasim na dugme.:crash: ...
Trazio sam po threadovima, editovao reg (stavio powerdownaftershotdown na 1) probao tweakUI, tuneXP...i nista.U event vieweru nisam nasao nista cudno...
Sta to moze da bude?Sa ovim drajverima (ploca i graf) je pre bilo sve OK...

pa je*emliga, nije...mislim provrteo sam par puta neke programcice...a ovo se pocelo desavati posle tog reinstala drajvera...

Instaliraj Driver cleaner, udji u safe mode i deinstaliraj drajver za graficku i pomocu driver cleaner-a ocisti sve repove od tog drajvera. Uradi disk clean up s tim sto ces ocistiti i system restore points. Restartuj comp i instaliraj drajver koji provereno radi, ili ako ne znas tacno koji stavi onaj sa diska koji si dobio uz racunar.

xp

Virus W32-tenga ,format i reinstal
ili backap particije,
Sloba

Meni se to dešava zadnjih mesec dana, možda 4-5 puta. Baš sam juče odradio clean install WinXP i evo malo pre mi zakuca na gašenju :) . Virus nije 99.9%. Ili je nešto krenulo da crkava, ili je ceo kompjuter spreman za bacanje.

u bre...nije valjda tako ozbiljno...
A da nije mozda do drajvera za chipset?Mozda se ovi nisu instalirali kako treba...mislim, masina definitivno nije za bacanje, cepam GRAW i Oblivion na max-u vec duze vreme...i sve je okej, izuzev tog gasenja...
Mislim da format c jedino moze pomoci...al me smara vracanje programa i silne kastomizacije...
@joja: sta je W32-tenga?Virus koji ne da gasenje kompa?Jel se samo tako manifestuje?

tenga

Izmedju ostalih problema i tako,u principu implementira se u win sistem 32 fajlove i manifestuje se na razne nacine,a ako ga antivirus posle toga delimicno obrise
dovodi do navedenih problema.
Sloba

Ima puno razloga za takve pojave. Meni recimo neće da se ugasi ako na KVM ne prebacim na drugi PC. Imao sam probleme da neće da se ugasi jer ga je zavitlavao driver za grafičku. Vrlo moguće da je do driver-a.

Ja ne instaliram nikakve drajvere za čipset već godinu-dve, a ovo se dešava zadnjih mesec dana. Ja bih rekao da nisu drajveri u pitanju, bar kod mene.

Dakle ovako: posle reinstala sistema dosao sam do sledeceg zakljucka:
-nije virus;
-nije do drajvera graficke;
-problem je na relaciji PCI-modem-unknown device(?)...problem je ponovo poceo da se javlja nakon sto je sve bilo u redu (instal drajvera za nforce plocu, graficku,itd.).Onda je sve u device manageru bilo OK izuzev tog znaka pitanja na kome pise unknown...na njemu kad kliknem properties pise location on PCI bus...i nista vise.Kad pokrene wizard za instal drajvera, krene OK, al nista ne nadje...kakva glupost.E sad...jebemliga skroz sam zbunjen...
Da nije trebalo da odmah stavim SP2...?Trenutno imam SP1.

Pa koji je modem u pitanju? Ako nije neki od standardnih ( za koje win ima drajvere) digni mu njegov drajver pa vidi.

Pa ne znam tacan model, dobio sam ga od ortaka...uz njega i dva diska sa drajverima, na kojima pise Conexant.Ali po njegovom savetu mi je instaliran drajver za intelov modem.I evo, kao radi.Mislim radio je i pre sa tim drajverom.Lepo ga u device manageru prijavi kao intel 537data fax v90 modem.
Samo da napomenem da nemam nista drugo zabodeno u PCI slotove...vidis, win ga nije instalirao sa svojim drajverom...nije hteo
Zaista ako je tu problem zbog budjavog intel modem drajvera e onda stvarno:crash: :crash:

Pa izvadi modem iz slota pa probaj.

Izvadi modem, ubij mu drajvere pa restart, pa onda probaj da li ce da se ugasi.

Poslednja izmena:
dakle modem je u pitanju.Uninstalirao sam mu drajver, stavio drugi-i sad se komp gasi kako treba!OMG.Ali jedino sto mi bode oci jeste onaj ''unknown device'' u device manageru (ostao je i ne mogu da ga instaliram, win ga ne prepoznaje)...hvala svima na cimanju.
Ako neko zna sta bi ovaj device mogao da predstavlja...help

nex999 je napisao(la):
''unknown device'' u device manageru (ostao je i ne mogu da ga instaliram, win ga ne prepoznaje)...hvala svima na cimanju.
Ako neko zna sta bi ovaj device mogao da predstavlja...help

види шта имаш убодено у USB или COM портове, да ли су у списку менаджера (нема слово што се овако чује дж ...бем ли га где је?) сви уређаји који су у склопу рачунара на пример: агп утичница, аудио контролер, други тврди диск, читачи преносивих медија и слично не знам шта бих ти друго рекао.

bit je napisao(la):
види шта имаш убодено у USB или COM портове, да ли су у списку менаджера (нема слово што се овако чује дж ...бем ли га где је?)

Џ = X

Probaj ponovo taj modem koji ti je pravio problem ali proveri da ji je lepo uboden u slot, jer neki put hoce i da se maaalo izvuce iz slota sto moze da ti napravi veeliki problem

Da jos nesto: jel imas neku mreznu integrisanu karticu? Probaj sa disable this device i vidi sta ce ti javiti

Poslednja izmena od urednika:
uh...probacu da ponovo deinstaliram modem i da ga izvucem iz slota.Pa da vidim da li taj nepoznati i dalje postoji (mada koliko se secam bio je tu bez obzira na modem).Inace nemam nista drugo zabodeno u PCI, u PCI-e mi je grafika, i u jednom USB mi stoji mish a u drugom zaboden stampac...to sve OK radi.
Ne znam samo da nije integrisana zvucna u pitanju...ona sad radi pod nvidijinim drajverom (koji je BTW mnoooogo bolji od originalnog Realtekovog)...
Mislim resavao sam bukvalno stotine komp-base problemcica sebi i drugima, al ovo me stvarno pecka

Probaj da u bios-u Disable-uješ, u Power options, On PME, ili tako nešto...
(možde i kao Resume by PCI PME, sve zavisi od biosa...).
Možda pomogne...

Sata raid controler.
Uradi disable u BIOS-u svih sata grana, ako nemas sata disk, a i sam raid stavi na disable.

probao...to odavno drzim iskljuceno u bios-u...ma dizem ruke!Necu vise ni sekunda da izdvojim za smaranje sa kompom

Vrh Dno