Šta je novo?

problem u vezi wireless internet-a

MrNiceGuy

Slavan
Učlanjen(a)
20.04.2005
Poena
301
Pozdrav svim clanovima i moderatorima,
danas sam ceo dan jurio po gradu trazeci wireless karticu antenu i kabl, na zalost malo sam se kasno setio da najbolji izvor informacija mogu da nadjem na forumu..
Elem,
nakon sto sam sve lepo kupio i povezao, dobio sam signal koji varira u granicama 75-80% i signal streight koji je nesto nizi 70-75%
kada sam pokusao da pingujem google, rezultat je bio vise nego razocaravajuc od 600 do 1500Ms...
e sad cuo sam se sa ljubaznim ljudima iz Verat-a i ustanovio da greska nije do njih, a i nakon sto sam procitao ovu temu ustanovio sam da je sa njihovom opremom sve u redu, znaci greska je kod mene..
uzeo sam neku US Robotics 802.11g wireless turbo PCI adapter,
kabl od 3 metra, mislim da je dosta kvalitetan i u njemu sigurno nije problem, i kockastu sivu antenu, za koju nemam ideju od koliko je DB, mada su mi rekli da radi ok..
nalazim se na oko 700-800metara od hotela slavija lux gde je predajnik verata, i zgradu mi malkice zaklanja susedna zgrada inace sam na 4. spratu, tako da sam antenu samo izbacio kroz "pendzer" i dobro nacentrirao vrh zgrade...
da ja sad dalje ne bih mnogo komplikovao pricu,
gde bi mogao biti problem,
da li da
1) uzmem drugu karticu i koju
2) zamenim antenu
3) uzmem duzi kabl (i koliko maximalno da idem u duzinu a da ne izgubm mnogo na signalu) i da napravim drzac za antanu i mnogo bolje naciljam zgradu (mada koliko sam ja uspeo da zakljucim, koliko god sam nisanio nisam uspeo da dobijem vise od 78% signala...

a da, upload mi ide uzasno sporo, 3Kb u sekundi, da li bi pomoglo ako bih uplatio jaci paket recimo 512 ili onaj najjaci, da li bi to ubrzalo vezu iako je signal malo slabiji?
posto bih se ja zadovoljio sa protokom od 10Kb/sec u oba pravca, pa makar ga dobio i na taj nacin sto cu platiti jaci protok, a dobiti ono sto mi treba...

Tu malu antenu imam i ja, ona je panel od 12db (zovu je i "Lonce" :) ), i radi mi super na 1km daljine, provajder koristi Cisco AP od 500mw a ja imam karticu Pheenet sa Realtek cipom. Koristim 7 metra kabla (low loss cfd 200, kupljen u Netiksu kao i sve ostalo), fabricki krimpovan, i imam signal od 82 do 88%.
Sto se tice tvog problema, morao bi da probas jos neku antenu, karticu pa i kabl na kraju ako ne nadjes gde je problem, Sto se tice pinga, to ti je normalno na Wireless-u da varira, ja kada nema zagusenja imam 150ms, a kada je guzva, onda i preko 1000-2000 pa i izgubljene pakete, sto je vrlo lose. Uglavnom, ako ti se ne gube paketi, dobro je. Wireless, da znas, tesko mozes koristiti za online igranje :(
By the way, ja sam se vratio na Dial-up, toliko o kvalitetu bezicnog interneta, jos samo da spadnem na case od jogurta i kanapche...... :)

Ako pare nisu problem, uzmi grid 24dB hiperlink antenu (100-ak evra), preporodices se u bukvalnom smislu.
Poz!

p.s.
U danasnje vreme kada opterecenja i baznih stanica ima na svakom koraku, preporucujem svima da uzmu tu antenu. Antena je maltene najvazniji cinilac kada je u pitanju bezicno umrezavanje.

npetar je napisao(la):
Ako pare nisu problem, uzmi grid 24dB hiperlink antenu (100-ak evra), preporodices se u bukvalnom smislu.
84e

Poslednja izmena:
Ja imam veliki problem vec sest dana sa Verat wirelessom. Naime, interneta ima 3-4 sata dnevno, u prekidima, misteriozno nestaje, a brzina downloada je ispod 1kb/s. Veratova podrska kaze da je u pitanju zagusenost u etru, mada mi tu nesto "smrdi". Da li neko ima slicna iskustva, ovo vise nema smisla. Sve je radilo dobro prvih 10ak dana, a u poslednjih sest je haos. Nisam menjao parametre i bilo kakva druga podesavanja, sve je automatski, a net, kad dodje, dobro dosao...

Zika81 je napisao(la):
Ja imam veliki problem vec sest dana sa Verat wirelessom. Naime, interneta ima 3-4 sata dnevno, u prekidima, misteriozno nestaje, a brzina downloada je ispod 1kb/s. Veratova podrska kaze da je u pitanju zagusenost u etru, mada mi tu nesto "smrdi". Da li neko ima slicna iskustva, ovo vise nema smisla. Sve je radilo dobro prvih 10ak dana, a u poslednjih sest je haos. Nisam menjao parametre i bilo kakva druga podesavanja, sve je automatski, a net, kad dodje, dobro dosao...

Ako si na Beomedicini, preporucujem ti da predjes na SSID: VeratNet-Beomedicina2 , kanal 4.
Poslednjih 6, sad vec 8 dana je zaista katastrofa wireless. Cak ni novi hypergrid 24db ne pomaze mnogo. Pomoglo je prebacivanje sa prve na drugu baznu stanicu Beomedicine. Ali na svakih pola sata prsne ping ka stanici...totalno! Od pre nedelju dana na istoj zgradi ima ne 3, vec 4 AP ( 2 od Verata, 1 tehnicom i najnoviji SCnet). UZAS!!!

Sad, jeste da postoje 3 opsega medju kanalima koja su potpuno razdvojena, sto ce reci da bez problema mogu da rade 3 AP-a jedan pored drugog...prakticno, znam da na jednoj zgradi ima 7-8 AP-ova koji rade vrlo dobro (mozda je neki od njih i sa usmerenijim antenama, ali bez obzira niko se tamo ne zali).

Izvinite sto vadim stariju temu iz naftalina, ali me zanima ako sam oko 300 metara udaljenosti od AP-a, da li je nuzno da kupim najskuplju hiperlink 24db antenu ili mogu neku jeftiniju, ali istog proizvodjaca?

Vrh Dno