Šta je novo?

Problem u 3D-u sa overclockom procesora ???

• Začetnik teme Začetnik teme Niksa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Niksa

Čuven
Učlanjen(a)
26.08.2002
Poena
619
Imam Barton 2500+, Asus A7N8X Deluge/Gold i Hercules 9800se@pro All-in-Wonder (modovan u 9800pro). Kad overklokujem procesor tj. dignem magistralu na 200Mhz (3200+) sto nije nista za njega - moze on i vise 🙂 i od skora imam problem sa 3D-om - pre se nije desavalo.

Pod 2D-om - Windowsom sve je ok a cim pokrenem bilo koju 3D aplikaciju izbaguje mi se slika :S: !!! kao sum na TV-u ali samo u boji (evo i sempl slike u atachmentu samo sto "linije setaju")

Interesantno je da kad kad u biosu enejblujem FSB Spread Spectrum na 0.5% ili 1% nece odmah kao obicno da se izbaguje vec mu treba nekoliko sekundi :trust:

Kad ugasim 3D slika u 2D-u je isto izmrljana. Ubadanjem na slepo Stend By i vracanjem dobijam ponovo normalnu sliku ali sa izmrljanom pozadinom i ikonama. Naravno raset vraca sve na normalu.
Sve je u redu i kad je procesor ne overklokovan tj. na 166Hz magistrali.

Ima li iko ideju sta se to desava ?

Unapred zahvalan, Niksa

Prilozi

• Greska.webp
    Greska.webp
    27.3 KB · Pregleda: 56
Poslednja izmena:
Niksa je napisao(la):
Imam Barton 2500+, Asus A7N8X Deluge/Gold i Hercules 9800se@pro All-in-Wonder (modovan u 9800pro). Kad overklokujem procesor tj. dignem magistralu na 200Mhz (3200+) sto nije nista za njega - moze on i vise 🙂 i od skora imam problem sa 3D-om - pre se nije desavalo.

Pod 2D-om - Windowsom sve je ok a cim pokrenem bilo koju 3D aplikaciju izbaguje mi se slika :S: !!! kao sum na TV-u ali samo u boji (evo i sempl slike u atachmentu samo sto "linije setaju")

Interesantno je da kad kad u biosu enejblujem FSB Spread Spectrum na 0.5% ili 1% nece odmah kao obicno da se izbaguje vec mu treba nekoliko sekundi :trust:

Kad ugasim 3D slika u 2D-u je isto izmrljana. Ubadanjem na slepo Stend By i vracanjem dobijam ponovo normalnu sliku ali sa izmrljanom pozadinom i ikonama. Naravno raset vraca sve na normalu.
Sve je u redu i kad je procesor ne overklokovan tj. na 166Hz magistrali.

Ima li iko ideju sta se to desava ?

Unapred zahvalan, Niksa

Ako ste stavili nove Ati Catalyst drajvere za graficku, pa jos ste instalirali nove drajvere za maticnu plocu, proverite u BIOS_u da li nije kojim slucajem se prebacila brzina za AGP sa standradnih 8x na , nemogucih 0x...Meni se to dogodilo...I vidite da li vam je memorija u dual modu jer i tu nastupa problem...I nije Vam problem u napajanju , primera da li je +-5v ili +-12 v, vec prethodno objasnjenje...Pa tako,ako ima neki problem pisite na pm...

Cwelle majstore, svaka ti cast pravo u metu !!!!!!!

Izgleda da je problem tacno u napajanju - odnosno mom modifikovanom hladjenju.
Preterao sam sa kulerima (dodatna dva od 8cm i jedan 12cm) i to sve sam nakacio na 5V zbog buke.

Skinuo sam kulere i pokrenuo 3D i radi !!!!! :banana: :banana: :banana: :banana:

Imam neko Holandsko Q-tech napajanje osnovni model od 300W (imaju i sajt) daje 30A na +5V i 15A na +12V (n.p kineska od 350W pise da daju 22A na +5V i 14A na 12V)

Ali izgleda da ne moze Holandjanin da tera vodenicu 🙂 :whip:

Poslednja izmena:
+5V ----- 4.70
+12V ----- 11.98
-12V ----- -12,51
-5V ----- -5.25
+3.3 ----- 3.23

Jesu li ovo ok naponi?
Koristio MotherBoard Monitor 5.3.7.0 program.

Poslednja izmena:
Niksa je napisao(la):
+5V ----- 4.70
+12V ----- 11.98
-12V ----- -12,51
-5V ----- -5.25
+3.3 ----- 3.23

Jesu li ovo ok naponi?
Koristio MotherBoard Monitor 5.3.7.0 program.

4.7V je izvan granice od plus/minus 5% koliko je propisano i pozeljno, ostali naponi su OK. Vidi takodje koliko se menjaju kada je makina idle u odnosu na kada je opterecena (npr 3DMark06).

Takodje vrlo vazno, meri nekim voltmetrom (barem onih +5 i +12 mozes da lako izmeris na MOLEX-u) a ne iz programa, koji nazalost cesto lazu i to ponekad i poprilicno.

Poslednja izmena:
Taman resio problem prebacivanjem dva kuler u rednu vezu umesto da budu na +5V, kad posle malo vremena ponovo isti simptoni.

Izgleda da su oslabili kondezatori na napajanju.

Ne mogu da verujem da overklokom preko FSB-a sa 166Mhz na 200Mhz od "samo" 33MHz da se poveca toliko potrosnja.

Pa isti je broj tranzistora koji trebaju da se napajaju u procesoru. Mislim da np. Athlon XP 1700+ i 2200+ (ako su isto jezgro) trose priblizno isto struje, ili mozda gresim?

Mozda u mom slucaju cipset na ploci trosi vise?

poz, Niksa

Proveri da li kada klokujes FSB procesora povecava i klok AGP slota. Default je 66Mhz. Meni je ATI kartica prijavljivala non stop greske i pucala u toku rada. Radi normalno i onda samo pukne rezolucija na 640x480 16boja(ne bita boja ) i onda mi se javi neki Ati Recovery Tool ili nesto slicno. Onda restartujem masinu i sve radi OK neko vreme pa ponovo. Kada sam vratio klok procesora sve je nastavilo da radi kako treba.

Pomislio sam da je to pa sam stavljao na 66MHz rucno ali nije to. Uzeo sam od druga nekog kineza Unipower 350W napajanje i sad sve radi OK ali kod njegovog napajanja pod opterecenjem +12V ide preko 13V.

Stvarno nemam srece sa napajanjima.

Pre sam imao Leadman 400W koje je takodje otislo, pa sad ovo zeza, Izgleda da cu da poludim i da kupim neko dobro ATX2.0 pa da se nadje za buduca pokoljenja. Ali sta ako me i ono izneveri...
Ali tu je uvek stari dobri CEKIC :smash: :crash: I eto veselja :cigar:

Pozdrav, Niksa
:wave:

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno