Šta je novo?

Problem:TV out

spectator

Čuven
Učlanjen(a)
05.01.2003
Poena
619
Posedujem grafičku karticu XFX 6600 GT koja ima 2 DVI i S-video izlaz.
Kartica dobro funkcioniše ali... ne znam kako da je putem kabla priključim na TV.Priloženi kabl ne uspevam da "uguram" u S-video izlaz na kartici a probao sam neuspešno i adapter sa ASUS-a mada je i vizuelno jasno da ne pasuje ni jedan ni drugi (ipak sam probao-ne verujem svojim očima).Šta činiti?

Sta tu imas da ne verujes, idi u prvu prodavnicu audio i video kablova i kupi adapter koji ti treba. Verovatno kosta oko 150 din :)

Sve 6600GT koje sam video nemaju klasican, 4-pin mini-din, s-video konektor na kartici vec imaju 7-pin mini-din i uz nju obicno stize i adapter na kome su s-video, komponentni izlaz (Y, Pb, Pr) a na ponekim i kompozitni (video) izlaz. Ako nemas taj adapter (a verovatno ga nemas cim si postavio ovo pitanje) moraces da nadjes pin-out tog konektora pa da sam napravis kabl koji ti treba, da li ce on biti s-video, komponentni ili klasican comnpozitni izlaz zavisi od tvojih potreba.
Ako mozes pozajmi adapter od nekoga ko ima Sparkle, MSI ili Gainward 6600GT, trebalo bi da odgovaraju i tvojoj kartici, samo pazi ako je tvoja VIVO i ona od koje pozajmljujes kabl mora biti VIVO i obrnuto ako nije, pa zabelezi koji izlaz ide na koji pin.

Adapter koji si morao da dobijes uz karticu ovako izgleda:

Prilozi

• XFX adapter.jpg
    XFX adapter.jpg
    17.8 KB · Pregleda: 69
  • xfx adapter 2.jpg
    xfx adapter 2.jpg
    16.4 KB · Pregleda: 58
Poslednja izmena:
Svakako ću otići do prodavnice ali ne bih pritom da vukljam sa sobom i karticu
uz obavezno "dajte mi ono što ide u ovo" niti bih da stručna lica nasilno guraju kojekakve adaptere u grafičku.
Vuk je bio od velike pomoći da sebi u materiji koju ne poznajem bolje definišem problem i da se prema njemu preciznije izrazim.
Naime adapteri koji sam bez uspeha probao su 4-pin mini-DIN male i 7-pin mini-DIN male.Čini mi se da je S-video izlaz kartice 8-pin mini-DIN female ali nisam baš siguran jer do maločas nisam ni znao da i tako što postoji .Da li sam na dobrom putu da nađem rešenje ?

Evo ja sam sad kod mene pogledao adapter na mom 6600gt-u i on ima 9 pinova a dalje se granaju S-Video, Pb, Y, Pr
inace kartica nije ViVo

[QUOTE="B" System]Evo ja sam sad kod mene pogledao adapter na mom 6600gt-u i on ima 9 pinova a dalje se granaju S-Video, Pb, Y, Pr
inace kartica nije ViVo[/QUOTE]
Biće da si u pravu ,stariji sam čovek pa se ne vidi više najbolje ,3 pa 4 pa 2 rupice na izlazu što daje ukupno 9 .

Poslednja izmena:
Ja sam pre imao Gigabyte 6600gt i isto sam imao sa jedne strane iglice a u adapter sam ubacio moj cinc.
Jednom prilikom sam ga izgubio, kakva mi je soba i nije cudo, i svratio u prodavnicu u balkanskoj ne znam tacno kako se zove ali lik mi je dao ono sto mi treba i radilo je perfektno, naravno nacrtao sam tacno kako izgleda to sto ja imam mada je on insistirao da donesem karticu mene je mrzelo pa sam uzeo ono sto je on mislio da ce raditi i usralo me.
U medjuvremenu sam prodao 6600gt i onaj adapter sto se zagubio sam nasao, a ono sto sam kupio mi je i dalje ovde samo treba da ga nadjem :D

Rešenje

Sa zadovoljstvom konstatujem da je problem rešen.
Zahvaljujući Vukovom threadu dao sam se u pretragu na net-u i saznao sledeće:
1.XFX kartice su bile (a možda i nadalje jesu) isporučivane bez S-video adaptera a priloženi kabl (koji su neki dobijali a neki ne) je zapravo video kabl
sa 4 pin mini din male konektorima na oba kraja.
2.Na netu je bilo dosta povike na XFX od strane korisnika koji su ostali kratki za TV out i bezuspešno tražili adapter ili pinout za isti.
3.Tek poneko je uspevao da nađe adekvatan 9 pinski adapter jer isti nije standardizovan i proizvođači grafičkih kartica iz nekih svojih biće komercijalnih razloga imaju različite pinoute.Inače kod nas izgleda uopšte nema u prodaji 9 pinskih adaptera.
4.Originalni adapter dolazi potpisan od strane Compupack (P/N 5511A001-001 rev D )
5.Na moju sreću iako nisam naišao na podatak o kompletnom pinoutu naleteo sam na informaciju da je raspored pinova bitnih za RCA female isti kao kod 4-pin mini din konektora (i to je izgleda relevantno za sve proizvođače) ali se mora odlomiti plastika u s-video konektoru da bi uopšte mogao da se"ubode"
6.Kako mi je rešenje sa RCA u ovom trenutku sasvim dovoljno dao sam se u potragu za S-video adapterom 4 pin male na RCA female po beogradskim prodavnicama .Nije da ih baš ima na svakom koraku a i prvi koji sam probao nije bio ispravan drugi pokušaj je bio uspešan i stvar je napokon proradila.:banana:

Nazad
Vrh Dno