U mojoj zgradi je umrezeno 15 racunara.
Evo vec ima nekoliko meseci od kako sam uveo kablovski internet.
Preko TP-link rutera TL-R402M ova mreza izlazi na internet kroz NAT.
Taj ruter, kao i kablovski modem stoje kod mene na radnom stolu.
Na router preko LAN porta 1 sam vezen JA, a preko Lan porta 2 ostatak mreze.
Od 15 clanova, nas 10 koristimo internet i delimo troskove interneta.
Problem je sledeci:
Pre 2 meseca dvojica "partybreaker-a", koji nisu zeleli kablovski internet, uzeli su ADSL.
Od tada se desava da TP-link router na svakih 20 min "OTKAZE" i ne mogu da mu pristupim preko web-a, a takodje ne moze ni na internet da se izadje. Onda ja moram da ga resetujem, ili da ga iskljucim, pa ukljucim.
Moja pitanja su:
1) Da li je moguce da ruter otkazuje zbog drugog interneta, sto bas i nema smisla?
ili
2) Neko od ove dvojice "partybreakera" sabotira TP-link router.
Ako sabotira, kako bi to mogao da radi, odnosno cime, kojim programom?
Cinjenica je, da, kada ih (tu dvojicu) otkacim sa mreze, sve nastavi da radi normalno.
Hteo bih sve ovo da znam, da mi se ne bi desilo da okrivim nekog bez razloga, ili da mu se ne desi jos nesto gore. :crash:
Hvala unapred. :type:
Evo vec ima nekoliko meseci od kako sam uveo kablovski internet.
Preko TP-link rutera TL-R402M ova mreza izlazi na internet kroz NAT.
Taj ruter, kao i kablovski modem stoje kod mene na radnom stolu.
Na router preko LAN porta 1 sam vezen JA, a preko Lan porta 2 ostatak mreze.
Od 15 clanova, nas 10 koristimo internet i delimo troskove interneta.
Problem je sledeci:
Pre 2 meseca dvojica "partybreaker-a", koji nisu zeleli kablovski internet, uzeli su ADSL.
Od tada se desava da TP-link router na svakih 20 min "OTKAZE" i ne mogu da mu pristupim preko web-a, a takodje ne moze ni na internet da se izadje. Onda ja moram da ga resetujem, ili da ga iskljucim, pa ukljucim.
Moja pitanja su:
1) Da li je moguce da ruter otkazuje zbog drugog interneta, sto bas i nema smisla?
ili
2) Neko od ove dvojice "partybreakera" sabotira TP-link router.
Ako sabotira, kako bi to mogao da radi, odnosno cime, kojim programom?
Cinjenica je, da, kada ih (tu dvojicu) otkacim sa mreze, sve nastavi da radi normalno.
Hteo bih sve ovo da znam, da mi se ne bi desilo da okrivim nekog bez razloga, ili da mu se ne desi jos nesto gore. :crash:
Hvala unapred. :type: