Šta je novo?

problem - tekstualni counter poseta

• Začetnik teme Začetnik teme dbaja
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

dbaja

Čuven
Učlanjen(a)
06.02.2001
Poena
619
Cak ni uz najbolju volju nisam uspeo da nadjem (a pogotovo da postavim) bilo kakav tekstualni counter koji bi mi brojao posete na prezentaciji.
Naime, Verat na nekim serverima vise ne pruza ovu vrstu usluge, pa sam osudjen da sam nadjem skript.
Probao sam dosta CGI skriptova ali mi objasnjenja tipa otkucaj chmod 755 fajl.cgi pa pokreni fajl ne znace nista jer nemam pojma kako da pokrenem cgi.
Ako neko ima predlog koji skript da koristim i kako da ga "registrujem" ili kako se vec to kaze, javite, molim vas.
Naravno, treba mi i podatak kako da ga pozovem iz htm-fajla (index).

Pazi ovako, obcan (ne unique) brojac je nekoliko reda koda, tako da nije tesko da sam napravis... Evo kucam ti kod odma ovde, pa ti samo to stavi u php stranici izmedju <? i ?> ili snimi ceo kod kao neka_stranica.php pa samo pozovi sa include("neka_stranica.php");

Dakle evo koda, i malog objasnjenja pored sta je sta...

PHP:
if (file_exists("baza.txt")) // proverava da li postoji fajl u koji 
//belezi posete, da ne dodje do neke glupe greske...
{
($fp = fopen("baza.txt","r")) or die ("greska");//otvara datoteku
flock($fp,2);
$brojac = fgets( $fp,10);
echo "$brojac";//ispisuje broj poseta
fclose($fp);

$fp = fopen("baza.txt","w") or die ("greska");
flock($fp,1);
$brojac += 1;//dodaje jednu posetu
fwrite($fp, "$brojac\n");//upisuje u fajl
fclose($fp);
}

Mozes da radis i da kreira fajl i da mu dodeli chmod automatski, ako fajl ne postoji, ali nije potrebno, pa necu da pisem...

Znaci samo taj kod smesti u php stranicu, napravi jedan txt fajl i u njega upisi "0" (nulu bez navodnika). Tu stranicu imenuj sa baza.txt, i nju uploaduj na server, i stavi joj chmod na 777.
To sa chmodom radis tako sto u komandnom prozoru kucas
Kod:
chmod 777 baza.txt
, a kod nekih ftp programa imas i chmod kao opciju...

Ako bude nekih problema javi se ili ovde, ili na mail, ili na ICQ....

EDIT : Dobar ovaj php quote, odma sam video gde sam pogresio 🙂 Sad je skript ok...

Poz.

Poslednja izmena od urednika:
Posteno, mada sam radio jednom drugu sajtic gde je on trazio da moze da namesti da nekad dodaje po dve ili vise posete, a kasnije sam mu preradjivao da bude random broj od 1-5...
Svejedno radice i tako i tako...

Poz.

Neo_Matrix je napisao(la):
Posteno, mada sam radio jednom drugu sajtic gde je on trazio da moze da namesti da nekad dodaje po dve ili vise posete, a kasnije sam mu preradjivao da bude random broj od 1-5...
Svejedno radice i tako i tako...

Poz.
nisam rekao da nece da radi, daleko od toga, samo sto ja volim da sto vise skratim kod 😀

a sto se tice dodavanja veceg broja poseta, zar to nije malo kvarno..

A sto se brojaca toce.. ovo moze malo i da se doradi pa da bude graficki.. naime, veoma jednostavnom petljom se mogu izdvojiti cifre pa da se za svaku cifru napravi slicica pa da to moze da izgleda malo lepse 😀

Ljudi hvala na savetima

Pazi ovako, obcan (ne unique) brojac je nekoliko reda koda, tako da nije tesko da sam napravis... Evo kucam ti kod odma ovde, pa ti samo to stavi u php stranici izmedju <? i ?> ili snimi ceo kod kao neka_stranica.php pa samo pozovi sa include("neka_stranica.php");

Dakle evo koda, i malog objasnjenja pored sta je sta...

PHP:
if (file_exists("baza.txt")) // proverava da li postoji fajl u koji 
//belezi posete, da ne dodje do neke glupe greske...
{
($fp = fopen("baza.txt","r")) or die ("greska");//otvara datoteku
flock($fp,2);
$brojac = fgets( $fp,10);
echo "$brojac";//ispisuje broj poseta
fclose($fp);

$fp = fopen("baza.txt","w") or die ("greska");
flock($fp,1);
$brojac += 1;//dodaje jednu posetu
fwrite($fp, "$brojac\n");//upisuje u fajl
fclose($fp);
}

Mozes da radis i da kreira fajl i da mu dodeli chmod automatski, ako fajl ne postoji, ali nije potrebno, pa necu da pisem...

Znaci samo taj kod smesti u php stranicu, napravi jedan txt fajl i u njega upisi "0" (nulu bez navodnika). Tu stranicu imenuj sa baza.txt, i nju uploaduj na server, i stavi joj chmod na 777.
To sa chmodom radis tako sto u komandnom prozoru kucas
Kod:
chmod 777 baza.txt
, a kod nekih ftp programa imas i chmod kao opciju...

Ako bude nekih problema javi se ili ovde, ili na mail, ili na ICQ....

Cekaj Neo, ovo sam uradio, ali mi INDEX.SHTML kaze da dolazi do greske prilikom poziva Counter.php fajla.
Gde mora biti include komanda, da li je moguce u body sekciji ili gde.
I kasnije, kako da "ukljucim" fajl baza.txt u html? Jel isto sa include?

Hvala ti unapred.

Poslednja izmena od urednika:
Za dodavanje poseta jeste ne kvarno, vec neposteno, i bedno, ali je i glupo kad vidis negde 48 poseta i sl... Zato sam tad to uradio, ali ne za sebe, vec za drugog....
Sto se tice skracivanja koda i ja volim da skratim sto vise, ali ++ retko koristim, moc navike... 🙂
Za graficku doradu nije problem, samo je problem u naslovu ovog treda, tj "tekstualni counter..."🙂

@dbaja, kazi da li si uspeo, i ako zatreba tu sam i ja, a i ostali...

Poz.

Cekaj Neo, ovo sam uradio, ali mi INDEX.SHTML kaze da dolazi do greske prilikom poziva Counter.php fajla.
Gde mora biti include komanda, da li je moguce u body sekciji ili gde.
I kasnije, kako da "ukljucim" fajl baza.txt u html? Jel isto sa include?

Hvala ti unapred.
Ovako, fajl nazovi index.php umesto index.shtml i na mestu gde zelis da ti se pojavi brojac ( dakle negde u sadrzaju ) upisi
Kod:
<?php include "counter.php"; ?>
a baza.txt ne includeujes nogde, njegov sadrzaj koristi counter.php

Zar nije lepse <? include "counter.php"; ?> 😀
Inace je vrlo bitno da sve to uploadujes na server, pa onda probas, jer php stranice nemozes pokretati kuci kao html, tj. mozes, ali ti treba appache, a da sad ne duzimo, znaci uradi ovo sto ti je kustera rekao, uploaduj i ima da sljaka....

Poz.

Zar nije lepse <? include "counter.php"; ?> 😀
hm, preferiram <?php na pocetku 😀

Jok...
Probao sam ovo <?php include "Counter.php"; ?> ali na stranici samo dobijem ubacen tekst (sadrzaj Counter.php fajla).
Nista ljudi, ovo me je totalno smorilo i mislim da cu ipak odustati jer danima nista ne mogu da namestim od countera.
Hvala Neu i Kusteru na odgovorima.

dbaja je napisao(la):
Jok...
Probao sam ovo <?php include "Counter.php"; ?> ali na stranici samo dobijem ubacen tekst (sadrzaj Counter.php fajla).
Nista ljudi, ovo me je totalno smorilo i mislim da cu ipak odustati jer danima nista ne mogu da namestim od countera.
Hvala Neu i Kusteru na odgovorima.
cekaj, hm, cudno
probaj direktno da pozoves ta counter.php

Dobio si sadrzaj php fajla, jer nisi uploadovao fajl na server, i on je onda samo ocitao sadrzaj php fajla, a nije izvrsio ni jednu naradbu...
Ako hoces javi mi se na mail, ili na icq, pa cu da ti pomognem da namestis 100 %...

Poz.

Nazad
Vrh Dno