Šta je novo?

Problem: SBB, access point i tri racunara...

biker

Čuven
Učlanjen(a)
20.07.2005
Poena
660
Imam sledeci problem koji nikako ne mogu da resim...korisnik sam sbb-ovog interneta, imam tri racunara sa kojim bih zeleo da preko wireless-a pristupam netu. Imam sledecu mreznu opremu, AP (TP link), switch.

Konekcija je sledeca: kablovski net->modem->switch<-AP

Posto je IP modema 192.168.100.1, u AP sam postavio adresu da bude u tom opsegu. Problem je sto internetu mogu da pristpupim samo preko kabla, tj direktna veza racunar modem, onda resetujem modem, onda se racunar opasulji, dobije IP od modema i onda sve radi....i to sve isto moram da uradim za svaki drugi racunar, ali je problem naravno sto to preko wireless-a ne radi i sto kada resetujem modem, onda racunar koji je isao na net vise ne moze, jer se pretpostavljam promenilo nesto od mreznih parametara pri resetovanju...Mozda zvucim konfuzno ali sam ********izdeo od toga....toliko jednostavno, dva utp kabla i tri uredjaja i to nece da radi....u cemu je problem????

Poz.

ukratko.... modem je idijot, switch je idijot, ap je idijot. treba ti neko pametan ko ume da radi rutiranje. :)

kupi ruter.

Poslednja izmena:
Moze mnogo stvari da se desi tu ali najverovatnije dolazi do nekog konflikta na relaciji ruter i ap ili nesto sl.Kada sam sebi namestao wireless imao sam problema dok nisam nasao magicnu kombinaciju.Naime,ap se zaglupi kada mu iskljucim dhcp i zablokira portove kao i gatway.Kako sam ja to resio.U pitanju je adsl ali je isti princip.
Znam da je savet da se ap stavi na drugu mrezu ali meni ovo radi.Ruter/modem odradjuje vezu sa provajderom i dhcp i sve ostalo.dhcp dodeljuje adrese do 1.60 a ap preko toga.U podesavanjima ap-a stavis client tj ap mod i automatic ip i stavis mu gateway 1.1(naravno ovo je moja varijanta,ti koristi svoje mrezne vrednosti).Da ne zaboravim da kazem da sam ap-u dodelio 1.200
Problem meni u citavoj prici je bilo sto se kolju ap i ruter koji ce da dodeli podesavanja i na ovaj nacin sam sam to zaobisao jer su ranije prilikom reseta racunari dobijali podesavanja od adsl modema a kasnije dobiju od ap-a i sve prestane da radi.Jedino u ovoj varijanti je problem sto ap ne prosledjuje kako treba podesavanja za gateway i na jednom racunaru samo morao da dodam rucno gateway ali sada sve radi kako treba.Nadam se da si uspeo da shvatis posto mi se cini da i sebe zbunjujem polako ali ako ima neko pitanje kazi...
Poz

Ali, problem je u sledecem, kada sve to pokusam sa adsl-om, onda sve normalno radi, cim svicujem na sbb, nista od toga. SBB ne daje parametre za rucni unos, tako da moras da se oslonis na automatiku. Na AP sa iskljucio dhcp jer to radi modem(sbb). Ne znam, totalna glupost, a sto je najgore, sada mi vise ne radi ni ono sto je radilo :)))

Pa to ti kazem,ja sam hteo da modem radi sve ali ne moze.Kada iskljucim dhcp na wi-fi ruteru on zablokira portove i mogu da se slikam.Zato sam ostavio i jednog u drugog ukljucenog da dele setovanja samo jednog u jednom rangeu a drugog u drugom na istoj mrezi.Pogledaj koja podesavanja dobije neki racunar sa wirelessom,sigurno ne dobije gateway ili dns i mozda ces morati rucno da ih uneses..Pogledaj koji gateway i dns dobiju od rutera,mislim da je tu problem a ako nije idemo dalje.Samo je u pitanju neki glitch i negde se medjusobno kolju ap i ruter..
Poz

P.S.
Ne znam koju mrezu koristis na adsl ali moguce je da su gateway podesavanja pogresna na ap-u i da onda ap nema gateway kada ga prebacis na sbb ruter.naravno ako koristis istu 100.1 mrezu onda nista ali...

Poslednja izmena:
na adsl-u ti radi zato sto imas adsl ruter, sbb modem je idijot. kupi ruter i zavrsi pricu.

Nazad
Vrh Dno