Šta je novo?

Problem - Sapphire Radeon HD4850

• Začetnik teme Začetnik teme Shimec
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Shimec

Slavan
Učlanjen(a)
26.06.2007
Poena
445
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 5800X3D & DeepCool LS520SE
Matična ploča
MSI B550 Gaming Plus
RAM
2x16GB DDR4 3600MHz
GPU
Palit GameRock RTX 4080 OC
Storage
Samsung 860EVO 500GB, Samsung 970 Evo Plus 2TB, Kingston KC3000 1TB
Zvuk
Logitech G Pro X Wireless
PSU
NZXT C850
Kućište
MS Industrial Titan II Pro
Monitor
Alienware AW3425DW & Samsung 65" S90C OLED
Miš & tastatura
Logitech G502X Lightspeed & Redragon Vishnu
Ostale periferije
PS5 Pro
Laptop
Dell Precission 7760
Mobilni telefon
Xiaomi 13T Pro
Pametni uređaji
Samsung Galaxy Watch 6 Classic 47mm
Xiaomi Mi Air Purifier 3C
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Kao prvo, nisam siguran da li ovaj thread postavljam na pravom mestu. Ako sam pogresio zamolio bih nekog od nadleznih da ga premesti na odgovorajucu poziciju. Hvala!

Dakle, problem. Do juce je sve radilo sasvim dobro. Juce sam odlucio da malo provozam Mercedesa (naravno, rec je o igri NFS: Shift). Sve radi super prvih 2-3 minuta trke (osim ponekog usporenja kada se vecina protivnika nadje ispred mene). I od jednom u sred trke slika se zamrzne a zvuk nastavi da radi. I stoji tako desetak sekundi, onda mi se pojavi crni ekran i posle nekog vremena se vrati slika kao da nista nije bilo (osim sto sam se zakucao u zid 😛 ). Pomislih prvo da je do drajvera. Imao sam instalirane 9.10 beta verziju. Skinem sa neta konacnu verziju 9.10 i probam kad ono ista stvar. Gotovo na istom mestu se isto desi, slika se zamrzne, pa pocrni i onda nastavi. Poludeo sam. Onda sam instalirao 9.9 verziju posto sa njom nisam imao problema. Kad' ono opet ista stvar. Ok, pomislih da je problem u igri da je najbolje da sacekam patch. Danas uzmem da isprobam ovaj SAW. Kad ono i tu pocne isto da se desava. Sada vec nisam siguran da je problem software-ske prirode.

Da li mi to graficka kartica kaze da je vreme da je posaljem u penziju ili mozda imam problema sa RAM-om? Ili nesto trece?

Racunar je onaj iz potpisa a sistem je Windows 7 64bit.

Unapred zahvalan.

EDIT: U pitanju je Sapphire Radeon 4850 sa referentnim hladnjakom. Dakle furuna 🙂 Ali to do sada nije pravilo probleme. Sa malo tweak-a brzine obrtaja ventilatora uspeo sam da odrzim graficku na ispod 90 stepeni cak i full loadu. Takodje, da napomenem da graficka nije occ-ovana i da nikad i nije bila. Ustvari, jeste jednom na desetak minuta da vidim koliko je razlika izmedju occ-ova i ne occ-ovane u 3D Marku. Kada sam video da je dobitak zanemraljiv odlucio sam da se ne upustam u tu avanturu 🙂

Poslednja izmena:
Probaj da usisas ceo komp i da ocistis graficku, pa probaj sa otvorenom stranicom kucista da se igras kako bi iskljucio pregrevanje kao uzrok! Naravno probaj i neke druge igre i mozda neki 3D Mark ili jos bolje Ati tool i prati temperature! Probaj i neke starije verzije drajvera ali prethodno ukloni sve tragove starih!

Poslednja izmena:
Usisavanje je obavljeno pre desetak dana. Sto se tice pracenja temperature, ATI Tray tools redovno prati temperature i kazem da je sa tweakom za brzinu ventilatora temperatura uvek bila ispod 90

Usisavanje je obavljeno pre desetak dana. Sto se tice pracenja temperature, ATI Tray tools redovno prati temperature i kazem da je sa tweakom za brzinu ventilatora temperatura uvek bila ispod 90

Vrati celu masinu na default pa provrti igre! Probaj i to za ram! Izvadi jedan modul pa vidi sta ce biti! Na kraj krajeva obaraj sistem pa jovo-nanovo!

meni to lici na VPU recover, ima li nesto zapisano u event vieweru (ako uopste nesto tamo i zapisuje catalyst)

Tacno tako, ako ti se sve zacrni na desetak sekundi pa dodje slika vjerovatno je VPU recovery. Mozda ti je temperatura ostetila sam GPU li mosfetove na kartici. Ajde za test probaj downclockovati karticu jedno 10% pa javi rezultat.

Kao sto kazu...99% VPU recovery. Odradi uninstal drajvera iz windowsa, pa ocisti repove nekim driver cleaner programom iz safe moda, udji normalno u win, ocisti registry i instaliraj Catalyst 9.10, pa javi.

sta si uradio junace, jel ti radi sad nisi javio ?

Hmmmm... downclockovanje je pomoglo. Odvozio 2 trke i nije zakucalo. Probacu sada da vratim taktove na default. Mozda su gremlini 😛

Ja sam imao slucaj sa ati 9600xt prije par godina, kada je izasla, krenula da zakucava i iskakao VPU recovery. Vremenom se i clock smanjivao tako da je sa 450/600 spala na 400/450. Poklonio sam je nekome uz plocu pa ne znam sta se dalje desavalo, ali ili je problem bio sa napajanjem kartice ili je doslo do ozbiljnog downgradeagpu/mem kombinacije sto je malo vjerovatno.

@Shimec,

ako ti je downclock pomogao moguce je i da ti napajanje zeza, tj. mozda mu naponi pod opterecenjem variraju previse usljed starosti/kvara.

Da sam na tvom mjestu skinuo bih taj fabricki cooler sa furune, rastavio ga, ocistio i stavio novi sloj paste nakon sto bih kompletnu staru skinuo. Ako i dalje bude zakucavalo onda probaj napajanje. Ako to ne pomogne downclockuj i nadaj se da gremlini nece vise svracati kod tebe

poz :wave:

Hmmmm... posle vracanja na fabricke clockove opet je doslo do problema.

Takodje, probao sa da pokrenem ovaj Heaven benchmark (valjda onaj Unigine) i evo sta sam dobio

Prilozi

• error.webp
    error.webp
    10.1 KB · Pregleda: 68
Čitav opis problema mi nikako ne liči na grešku sa memorijom, ali je moguće. probaj ovo redom kojim sam ti predložio oa javi kada uradiš. Da je neka greška sa memorijom imao bi najvjerovatnije artifakte na slici. E da, ako imaš više diskova otkači sve osim onoga što ti treba da istestiraš kartice, takođe izvadi sve pci kartice, možda je do napajanja... ipak tipujem na loše hlađenje, kvota 1.33 🙂

Taj problem sa NFS sam imao i ja na mojoj masini, e sad druge igre mi rade ok. Sad nisam za istim kompom pa ne mogu ponovo da probam NFS, kada sam imao te probleme grafika je bila overklokovana.

Nosio sam graficku kod ortaka i kod njega je radila bez problema na fabrickim taktovima. Iako je kod njega maksimalna rezolucija 1600x1200 (kod mene graficka vozi rezoluciju 1080p), posle desetak minuta igranja Shifta nije bilo problema. Cak nije uradjen ni fan-tweak tako da je verovatno bila toplija. Stvarno mi nije jasno. On ima i slabije napajanje od mojeg i dosta starije i vise hardova i opet nije bilo problema. Takodje, pre instalacije ova graficke imao je 8800GTS i opet nije bilo problema sa drajverima.
Jos jedna star, ovaj Heaven benchmark mi je izbacio novu poruku, za koju ne znam sta znaci. Da li neko mozda razume sta prijavljuje. Greska glasi:

EDIT: Zanemarite ovu poslednju gresku. Shvatio sam da moja zvucna kartica Creative X-Fi pravi problem, posto je bila postavljena u Entertaiment mod umesto u Gamer.

Prilozi

• error2.webp
    error2.webp
    9.5 KB · Pregleda: 38
Poslednja izmena:
Odradio si ovo...?
Kao sto kazu...99% VPU recovery. Odradi uninstal drajvera iz windowsa, pa ocisti repove nekim driver cleaner programom iz safe moda, udji normalno u win, ocisti registry i instaliraj Catalyst 9.10, pa javi.

Testiraj RAM memoriju.

Poslednja izmena:
Odradio sam sa drajverima i nije pomoglo. Sada kada sam nosio graficku kod ortaka, kada sam rasklopio komp i RAM sam povadio i vratio ga u Single-Chanel. Sada sam odigrao 2 utakmice PES 2010 bez problema. Idem da testiram NFS.
Hvala svima koji se trude da pomognu.

Ipak je ram problem 🙂
Vidi, mozda NFS zauzme vise memorije, i dohvati taj neispravan cip na modulu. Ovo su samo nagadjanja, ali je najverovatnije da se to desava.
Goldmemory ili memtest u ruke i testiraj😉

Poslednja izmena:
Sada sam opusteno odvozio dvadesetominutnu trku u Shiftu... Tek sada sam zbunjen 😀

Mozda je DualChannel bio taj gremlin koji je smetao?
Aj sad probaj taj benchmark Heaven ili kako vec, pa ako to prodje, onda bi trebalo da je to to🙂

Prosao je i taj benchmark odavno 🙂

Izgleda da ipak nije sve OK. Juce je sve lepo radilo, danas se vratim sa faksa i odlucih malo da probam Borderlands i ponovo pocinje da se desava ista stvar. Siznucu, majke mi!

Da odmah iskoristim ovaj topic. Ako bih razmisljao o zameni, u kojem pravcu mi preporucujete da razmisljam, Radeon HD 4890 ili HD 5850. Naravno, znam da je 5850 bolja kartica, ali da li zaista ima potrebe za takvom karticom trenutno? Nisam ni siguran koliko kesa bih mogao izdvojiti.

Poslednja izmena:
pa ako imas kesa za 5850 uzmi je (meni je to jos uvek bacanje para)

Nazad
Vrh Dno