Šta je novo?

Problem sa y i z

djoni

Slavan
Učlanjen(a)
11.02.2005
Poena
319
Imam novu Genius tastarturu - donji prosek, al je lepa i mekana - ali postoji problem ....Tastatura je sa latinicnim yu slovima - č, ć, đ, š.... - a meni je komp podesen na en / language bar / i ima alternative ser latin i ser cyrilic.../ ....
....dakle, sve isto kao i stara chicony tastatura - samo ovde kada hocu da dobijem Y ....dobijem Z ...i obrnuto ....ni jedno setovanje nije dirano, samo sam skinuo staru i zabo novu tastaturu
Sta da se radi ? :crash:

Pa prebaci na tastaturu na bude default Srpska !
Control panel - Regional and language opt - Languages - Details - Default input language : Serbian (Latin).
I svaki taster će biti na svom mestu.

Poslednja izmena:
Uzmi šrafciger ili nož, podvuci pod Y iščupaj, uradi to i sa Z, stavi Z na mesto Y, a Y na mesto Z i rešio si "problem" :), jer "problem" nije softverski, nego hardverski :).

Kupi novu tastaturu. Ja sam se iscimao dok sam nasao "donji prosek" tastaturu a da nisu nasa slova, jos ako trazis slim. Ali moze da se nadje. Samo moras da otvoris svaku kutiju, posto su na slici sa eng slovima, a unutra nasa slova :mad:

Ne znam zašto je problem u našim slovima ? Firme ionako naručuju "srpske" tastature kada kupuju kompove. Treba se naučiti i na taj layout. Svako ko radi razne tekstove, izveštaje, poslovna pisma i sl. za profesionalne potrebe uglavnom koristi srpski layout - jer je tako mnogo udobniji rad. Znam da ima puno vas koji kuca srpske znakove na EN(US) tastaturama - i ja sam dugo tako radio - do pre 4-5 godina - kada sam počeo da koristim isključivo SR(LAT) - i volim da mi je svaki taster na svom mestu. Ono što vidiš - to i otkucaš. Makar u početku - dok ti layout ne uđe "u prste".

Ne znam zašto je problem u našim slovima ? Firme ionako naručuju "srpske" tastature kada kupuju kompove. Treba se naučiti i na taj layout. Svako ko radi razne tekstove, izveštaje, poslovna pisma i sl. za profesionalne potrebe uglavnom koristi srpski layout - jer je tako mnogo udobniji rad. Znam da ima puno vas koji kuca srpske znakove na EN(US) tastaturama - i ja sam dugo tako radio - do pre 4-5 godina - kada sam počeo da koristim isključivo SR(LAT) - i volim da mi je svaki taster na svom mestu. Ono što vidiš - to i otkucaš. Makar u početku - dok ti layout ne uđe "u prste".

da, a onda kad krenes da programiras, ima da places ako ne znas slepo kucanje

Ne znam zašto je problem u našim slovima ?
... Svako ko radi razne tekstove, izveštaje, poslovna pisma i sl. za profesionalne potrebe uglavnom koristi srpski layout - jer je tako mnogo udobniji rad.
... i volim da mi je svaki taster na svom mestu. Ono što vidiš - to i otkucaš...
U pravu si!

da, a onda kad krenes da programiras, ima da places ako ne znas slepo kucanje
A i ti si u pravu!

Samo problem je sto ne moze i jedno i drugo. Tj. moze: http://www.artlebedev.com/everything/optimus/
,)

Moja prva tastatura je bila sa nasim slovima, i to mi je bas bilo extra, jer sam koristio srpski layout, pa mi je svaki karakter bio na svom mestu. Problem je nastao kad sam poceo da programiram za skolu i fax...
Sada imam laptop i na njemu US tastatrua, i sad sam se toliko navikao, da kada pocnem da kucam na nasoj, sav se pogubim :S:

Inace, Bane je dao dobar savet... samo zameni tastere.

Nazad
Vrh Dno