Šta je novo?

Problem sa XP om, koji reinstalacija ne rešava ...

Tepodong

Slavan
Učlanjen(a)
15.10.2006
Poena
320
Odmah da kažem da je dotični kompjuter, krš koji služi za surfovanje, čitanje knjiga, slušanje muzike, ploča je ASUS P4S533-E, procesor neki P4 od 2,4 GHz, ima 1, 28 GB memorije, SATA disk od 120 GB, koji je povezan sa pločom preko adaptera jer je ploča stara ima samo ATA priključke ...

Pre 10 ak dana prilikom svakog dizanja sistema, neka od aplikacija je morala da se zatvori zbog neke greške , svaki put druga, a ponekad se sve normalno dizalo, ali jako retko.

Zato je danas sistem reinstaliran, na tu particiju ali se manifestovao ODMAH po dizanju sistem, uz to USB memoriju nije registrovao, taj update wizard je nešto tražio, ali je prijavio problem i nije ga ni instalirao.

Onda mi je palo napamet da je to zbog virusa koji nije na particiji C, pa sam obrisao sve particije i formirao jednu na celom disku i tu instalirao sistem ali i posle toga prijavio da mora da zatvori Windows UI Logon. Nije hteo da instalira IDE drajver sa diska koji ide uz ploču, jer "nemože da koristi 16 bitne aplikacije", iako ga je instalirao 100 puta do sada...

Zato, molim mišljenje, šta je uzrok ovome. Sumnjam da je virus, sve više mislim da je do hardverea, molim sugstiju, oko ovog bizarnog problema !

Verovatno HW, neka memorija, sumljam na Hard verovatno je u polu-raspadu.
Edit:ako je otisao kontroler na ploci koji zeza HDD preporucujem da batalis masinu i iskoristis sta se iskoristiti moze sa nje.

Poslednja izmena:
Verovatno HW, neka memorija, sumljam na Hard verovatno je u polu-raspadu.
Edit:ako je otisao kontroler na ploci koji zeza HDD preporucujem da batalis masinu i iskoristis sta se iskoristiti moze sa nje.

HD je star, ali nije krš. Ploča je tu najveći krš, zato sumnjam da je ona. Verovatno si mislio na HD, pod HW ?

Poslednja izmena:
Ne mislio sa na hardvere tj komponente. Ne verujem da je do sistema.(tj windowsa, cim si na forumu sigurno si umeo lepo da ga instaliras :D )

Napamet pričajući, probaj da istestiraš RAM nekim free alatima, ili još bolje da ubodeš nečiji tuđi RAM pa da probaš.

Exodusbgd , hvala na sugestiji ali mislim da nije to, jer on više ne konstatuje ni USB memoriju. Sad je počeo da se restartuje odmah po butovanju i onda ponovo kad se podigne opet i sve tako ...

Mislim da je to kvar ili ploče ili nesretnog IDE to SATA adaptera ili samog hard diska. Druga i treća mogućnost bi bile otpisane da mogu da probam sa ATA diskom, ali to nije slučaj nažalost. U svakom slučaju nije problem do virusa, kao što se činilo, ehhhhh

Mozda je i do memorije, od neceg moras krenuti u resavanju problema.

to ti je trenutno najjednostavnija varijanta za testiranje. Recimo, ja bih na tvom mestu otkacio sav nepotreban hardver osim HDD -a na kom je sistem, pa probao. Pa ako se opet pojavi probaj sa samo jednom memorijom, pa onda sa drugom, pa sa jednom u drugom slotu, i tako redom, eksperimentisi

proveri HDD na bad sectore, podigni recimo mhdd sa hirens - a ili victoriu,
takodje provrti i memtest ili goldmemory, a mogao bi i neko drugo napajanje da probas,
ja bih isao tim redom.

Hvala na savetima. Dodatno komplikacija je to što postoji taj adapter, pa možda je on , možda je hard disk. Nešto od ta, dva je ili je crkao kontroler na ploči. Možda je i memorija, ali to mi je nekako malo verovatno. Napajanje je LC Power staro 3 meseca , jer je staro "probilo" i uništilo rezač i drugi hard disk

Malo pre , se podigao, izbacio neku poruku i restartovao se posle 2 sekunde. Drugi put nije ni hteo da se podigne. Probaću da pozajmim ATA disk, od nekog i instaliram XP na njemu ...

Poslednja izmena:
Ta ploca ima SiS chipset i XP nece provaliti USB sve dok ne instaliras SiS chipset drivere. Posle sveze instalacije XP-a, instaliraj SiS chipset drivere (mora da si ih dobio na CD-u uz plocu ili skini sa interneta), pa tek ostale drivere i programe.

ovo su dirveri sa ASUS sajta:
ftp://ftp.asus.com/pub/ASUS/mb/sock478/p4s533-e/

Poslednja izmena:
yooyo, fora je u tome, što je imam taj originani disk, ali na njemu nema chipset drajvera. Prvo što je na listi su IDE drajveri, pa neki AGP, što treba da se instaliraju posle originalnih drajvera od grafičke, pa drajveri za za zvuk, pa ti za USB kontroler , koji odbija da instalira jer prijavljuje da su već instalirani. Evo šta je na disku :

-Drivers
-AGP -SiS AGP WHQL Drivers V1.09
-Win2k_xp -Windows 2000/XP AGP Driver.
-Win9x -Windows 98/ME AGP Driver.

-Audio
-C-Media
-8738 -C-Media CMI8738/C3DX Audio Driver V2.88B
-Dosdrv -Audio Driver for Dos.
-Linux -Audio Driver for Linux.
-Win_2K -Windows 2000 Audio Driver V5.12.01.0638.
-Win_98SE -Windows 98 SE Audio Driver V5.12.01.0638.
-Win_9x -Windows 95/98 Audio VxD Drivers V4.06.1096.
-Win_ME -Windows ME Audio Driver V5.12.01.0638.
-Win_NT40 -Window NT 4.0 Audio Driver V4.01.0230.
-Win_XP -Windows XP Audio Driver V5.12.01.0638.
-9738
-018 -C-Media CMI9738 AC97 Audio Logo Driver V0.18
-018b -C-Media CMI9738 AC97 Audio Beta Driver V0.18
-9739A -C-Media CMI9739A AC97 Audio Driver V0.19

-SiS -SiS 7012 PCI Audio Driver V1.06
-NT40 -Window NT 4.0 Audio Drivers V4.00.00.6050.
-Win2000 -Windows 2000 Audio Driver V5.00.00.6060.
-Win95_98 -Windows 95/98 Audio VxD Drivers V4.06.00.6030.
-Win98se -Windows 98 SE Audio Drivers V5.00.00.6060.
-Winme -Windows ME Audio Drivers V5.00.00.6060.
-Winxp -Windows XP Audio Drivers V5.10.00.6060.

-Display -SiS 650/651 Display Driver V2.07s
-Win2K&XP -SiS 650/651 Windows 2000 Display Driver V5.13.01.2079 and Windows XP
Display Drivers V6.13.10.2079.
-Win98&ME -SiS 650/651 Windows 98/ME Display Driver V4.13.01.2079.

-IDE -SiS Mini IDE Driver Version r2.00 for SIS961B, SIS962 south bridge (for Windows 2000/XP).

-LAN -SiS PCI Lan Driver V1.15.

-SmartIO -Winbond Smart@IO Drivers (MS/SD) for Windows 98/ME/2000/XP.

-SMR
-ITE -ITE GSM Editor V1.50E.

-USB2
-SiS -SiS USB 2.0 Enhanced Host Controller Drivers.
-VIA -VIA USB 2.0 Host Controller Drivers V1.0 for Windows 98/98SE/ME/2000/XP.

--Software
-3Deep -E-Color 3Deep.

-Acrobat -Adobe Acrobat Reader V5.0.

-Aflash
-Readme.txt -Information on how to use the AFlash BIOS utility V2.06.
-Aflash.exe -Utility to update the motherboard's flash BIOS.

-ASUSUpdt
-Setup.exe -ASUS Update V3.30.04 Install Program for Windows 95/98/ME/NT40/2000/XP.

-Cyberlnk
-Demo32.exe -Cyberlink Video & Audio Software Applications Installation

-DirectX -Microsoft DirectX 8.1 Runtime library.

-Hotkey -ASUS Hotkey V1.0.2 Install Program for Windows 95/98/ME/NT40/2000/XP.

-LOGO -Default Logo Bitmaps.

-PCCillin -PC-Cillin 2002 (Anti-Virus) Application.
-Manual -PDF format user manual.
-Setup -Setup program.

-Probe -ASUS PC Probe V2.17.02 for Windows 95/98/ME/NT40/2000/XP.

-PWPlayer
-Setup.exe -Cyberlink PowerPlayer 5.0 Install Program for Windows 95/98/NT40/2000.
-Readme.txt -Cyberlink PowerPlayer 5.0 installation notes

-ScrnSavr -ASUS Features Screen Saver.

-Vlm
-Setup.exe -Cyberlink VideoLive Mail 4.0 Install Program for Windows 95/98.

-VEdit -Winbond Voice Editor.

Link ne radi probaću kasnije da ga otvorim. Šta znači Winbond Smart@IO Drivers ?

Poslednja izmena:
mozda xp sp3 koji pokusavas da stavis vec ima drivere za SiS. A moguce je da su se USB portovi "slogirali". Iskljuci komp, iskljuci ga iz struje (iscupaj kabal iz napajanja) sacekaj malo pa povezi sve i probaj ponovo.
Link radi.. otvori novi tab pa ukucaj link (ili copy/paste).

Link sada radi, ali kad skinem taj prvi fajl on ga anzipuje u nepoznatom formatu. Ali dobro , zanemarujući to kao ukucam "P4s533-E" drivers" u linkovima nema drajvera za čipset, ali se pored IDE, drajvera za zvuk i USB najčešće spominje, kao "ASUS SOCKET Chipset P4S533-E video adapter Driver". Dakle, kao da nema tog drajvera čisto za chipset. U PDF koji se skida na stranici koju si postavio na 83 strani, postoji slika, onoga što nudi posle ubacivanja diska od ploče. Hvala ne predlozima u svakom slučaju ...

Poslednja izmena:
Vrh Dno