Šta je novo?

Problem sa XP-om i zamenom HW-a. Help!

Aleksandar

Čuven
Učlanjen(a)
22.04.2000
Poena
650
Pokušavam da prebacim XP sa starog na novi računar. Zadrzao sam sistemski HD (IDE konekcija), a najveća promena su tip ploče i procesora - sa AMD Durona/VIA čipset na Intel Core 2/Intel 965P.
Windows (XP SP2) nece da se butuje cak ni u Safe modu. U Safe modu izbroji do Mup.dll i resetuje se.
Pretpostavljam da je problem u HD drajverima. Pokušao sam da deinstaliram Via IDE drajver pre zamene računara ali očigledno nije uspelo.
Ne postoji mogućnost da se tek tako instalira sve iz početka jer su instalirane neke (jezivo skupe) komercijalne aplikacije, čije instalacije nisu dostupne.
Kolega mi kaže da je moguće da instaliram čist XP na novu mašinu, pa da onda ručno kopiranjem sa diska na disk i prčkanjem po Registry-u prebacim tih par kritičnih aplikacija, ali to zvuči em nesigurno em jako komplikovano.

Molim za sugestije na koji način bih mogao da ipak iskoristim ovu instalaciju XP-a. Vratiću sistemski HD na stari računar i šta bih sve mogao tamo da uradim da se XP nekako razbudi na novoj mašini? Šta treba pogasiti, promeniti, skinuti, isključiti?

Koji chipset je na staroj masini koji na naovoj. Kao i da li je disk S-ata ili P-ata? Jer u slucjau da je P-ata mozes disk zakaciti na obican IDE kabl podignuti sistem na novoj ploci instalirati potreben drajvere i potom ga vezati na kontorler, kako inace treba da bude. Sve zavisi kakva je situacija kod tebe.

RazbojNick: Puno hvala, pokusacu sa tim sysprep-om.

mpx: Stari racunar ima neki VIA cipset, za AMD Durona. Novi je Intel P965. Disk je obican, IDE. Nova ploca ga uredno prepoznaje, ali XP nece da se podigne sa njega, ni u Safe modu.

Savet je da ako zelis da ti sistem radi pouzdano i stabilno instaliras OS od nule.

To sto ga prepoznaje je ploca, a ne WIN. Win nece da bootuje jer nema drajvere. Zakaci ga na najobicniji IDE koji je previdjen za opticke uredjaje, namesti u biosu da bootuje sa njega. Meni je to proslo posto sam imao samo ghost od stare masine i to sto je sistem bio na hdd-u. Probao sam da zakacim na ITE IT8212 ATA RAID kontroler koji naravno podesen da radi samo kao ATA a ne RAID veza, i onda nije hteo da mi podigne windows. Onda sam HDD prebacio na obican IDE ne preko kontrolera instalirao drajvere za kontroler i chipset, vratio HDD na ITE IT8212 ATA RAID i to je proradilo.

Savet je da ako zelis da ti sistem radi pouzdano i stabilno instaliras OS od nule.
Rekoh da je to veliki problem u ovom slučaju. Na računaru je instaliran veoma bitan SW čije instalacije više nisu dostupne.

mpx: Radi se o MSI ploči sa 965P čipsetom. Ploča ima samo jedan IDE konektor i na njega je sistemski HD i priključen - samo disk, ništa drugo.

Nemam nameru da se pravim pametan, ali, imao sam slicne situacije i sam i onda sam nastojao da nadjem plocu sa istim/slicnim chipsetom (ali da je ide kontroler odnosno southbridge isti).

Pretpostavljam da je u pitanju racunar neke firme a ne privatni

Jaksa, svaki predlog je dobrodošao, slobodno se pravi pametan 🙂. Na žalost ovde se radi o tehnološkom skoku od bar 4 godine, sa Durona na Core 2 CPU, teško je bilo naći isti IDE kontroler (zapravo nisam to ni pokušavao).

Radi se o privatnom računaru, a pomenuti SW su neki veoma skupi statistički i Risk Analysis paketi, potrebni za rad od kuće.

Ideja koja mi pada na pamet: nabavi pci ide kontroler, instaliraj drivere za njega u OS na 1. racunaru, prebaci HDD na IDE kontroler, uveri se da sve radi ok (na 1. racunaru!), prebaci onda pci ide i hdd na 2. racunar i nadaj se najboljem.

Eh, da ti je (a i meni cesto), ovo ali za pc racunare 🙂 ->

http://h30248.www3.hp.com/ess/proliant_promo_landing.html

Kada sam prelazio sa vie kt3v na intel 865pe, kada sam sve montirao odradio sam boot sa cd-a win xp i reinstall, znaci ne new nego samo repair i sve je proradilo kako treba,svi programi ostaju, naravno kasnije sam odradio new install, ali ako imas te programe ne moras, mozda uspe.

Hm da, zaboravio sam da moze da se uradi XP instalacija preko postojece koja zadrzava Registry, tj instalirane programe. To bi zapravo moglo da pomogne. A prvo da na drugom računaru napravim kopiju tog diska na neki drugi.

Kako se to tačno radi? Sećam se da mi je način bio nešto zbunjujući i da mi nije očigledan bio uopšte, a i davno beše..

(Društvo, hvala mnogo, moglo bi na kraju nešto od ovoga i da uspe)

Hm, nisam ni ja to skoro radio, nije bilo potrebe. Mislim da ponudi negde na pocetku instalacije da je detektovao postojeci XP i da moze da ga "popravi". Ali bolje neka neko potvrdi ovo, ne secam se.

A transfer postojece particije na novu mozes da uradis bilo kojim cloning softverom, Ghost, Acronis, itd.

Poslednja izmena:
Da momci su u pravu! Uradi jedan beckup, za nedaj boze nikada se nezna. Nadji "Hiren's Boot CD" tu imas komilu alata za kojekakve stvari, mada moja prporuka je da koristis Ghost ima ga takodnje na "Hiren's Boot CD" uradis Partition -> To Image. Taj imidz narezi ili sacuvaj na drugom Hdd-u, tako da st agod da uradis sa originalom imas kopiju koju ces samo raspakovati. Daj masti na volju i sta god da ti padne napamet probaj, jer si se obezbedio od gubitka podataka.

Kada instaliras XP izaberi repair i on ce da odradi posao kako treba... Ja sam to uradio kada sam migrirao sa kt233 na Nforce 2!

uradio si nadam se prvo bekap cele price acronisom |>

zatim poslusaj coolu iznad...
ubacis xp disk, krenes instalaciju...
NE izaberes repair konzolu
negde na drugom trecem ekranu ce ti ponuditi da stisnes r za repair, stisnes i nadas se najboljem...
druga varijanta je da vratis disk u staru masinu i odradis sysprep, ali je on meni par puta izbrljavio i znaci definitivno mora da se tera pre prebacivanja diska u novu masinu (zato se i zove PREP |))

pozdrav i srecno!

Kada instaliras XP izaberi repair i on ce da odradi posao kako treba... Ja sam to uradio kada sam migrirao sa kt233 na Nforce 2!

Momci nije to obavezno u svim slucajevima,Repair opciju cak nekad i ne dozvoljava,prema tome,neka pokusa naravno sa tim ali ja imam dosta iskustva sa neuspesnim kloniranjem sa jedne konfiguracije na drugu....!
Mozda se treba zabaviti onim sto je Razbonick rekao na pocetku ove teme!

Poslednja izmena:
Uspeo je Windows Repair! Dakle, ponovna instalacija XP-a, uz Repair opciju. Lakse se dise.

Medjutim.. novi problemi sada.

BIOS lepo vidi DVD, ali ga XP (opravljeni) ne vidi.. Imam zuti uzvicnik kod CD ROM devicea i ne vidi ga nikako. Takodje, 320GB SATA HD prijavljuje kao 128GB.
Pretpostavljam da treba da instaliram drajvere za plocu. Ali kako kada ne vidi DVD?

to su ti garant windowsi bez sp2? instaliraj sp2...
jesi na kraju napravio 1 particiju? vidis da ipak nisi trebao...

morao bi ti dvd videti bez ikakvih drajvera... ako kaze da nema drajvera, mozda imas isti problem ko sto se meni jedan dan pojavio (neki dll pobletavio), ne mogu sad da se setim kako mi se topic zove, ali sam okacio resenje neki dan (jedva sam ga iskopao) i ako mi niko nije obrisao poruku, trebao bi da mozes da je nadjes...

ps drajveri za plocu se skidaju sa neta |) to sto imas na cd-u je uvek zastarelo...

evo nasao ja svoju poruku, pa vidi da li ce pomoci...
http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=114887

Samo ga deinstaliraj pa restartuj komp... A sto se tice HDD-a... Hmmm?

Instalirao sam XP SP2. Nema promene.
Probao sam onda ovo što je CooLa savetovao - sada umesto generičkog "CD ROM" piše lepo ime i prezime "LiteOn DVDRW..", ali i dalje stoji žuti uzvičnik i nema ga u Windows Exploreru.
Moraću izokola da instaliram drajvere za ploču - da skinem HD i prekopiram ih u drugom računaru, pa vratim nazad.
Ovo već postaje pravi nightmare..

Radio si deinstall/reinstall ide kontrolera?

Drajvere za chipset (intel inf utility) si instalirao?

Pa to, da bi instaliro drajvere za cipset, trebao mi je CD (DVD). Pokušaću da ih poturim preko USB CF memorije ili da ih direktno iskopiram. To danas popodne. Pa da vidimo dalje..

Naravno da sve mozes preko usb da odradis.
Ako usb radi.... :d

Šala 🙂

Ti mene zezas, DA LI SI POGLEDAO LINK koji sam dao?! isti simptom a resenje ne bih ni za sto godina sam skontao...
uglavnom ako ni to ne upali pogledaj event viewer pa vidi koje errore ti je prijavio, neki od tih je kriv garant...

Nazad
Vrh Dno