Šta je novo?

problem sa xp home serijskim brojem

DTK

Slavan
Učlanjen(a)
24.04.2005
Poena
320
Preinstalirao sam win.nekoliko desteina puta,i sada kada ga pokusavam registrovati vraca mi se poruka da sa premasio broj instalacija.Napominjem da je win.regularno kupljen.Niko mi nije rekao da cu ga moci instalirati odredeni broj puta.Sta raditi??
Hvala

Da ne otvaram nov topic.
Imam win xp professional bez service packova. Hteo bih da instaliram SP1, ali mi pri instalaciji SP1 javlja da nemam odgovarajucu kopiju win xp-a(nije odgovarajuci serijski broj ili tako nesto). Moze li ovaj problem nekako da se zaobidje?

ako ti je originalni windows, zovi njihov support...
ako nije, onda ne smes to ovde ni da pitas |>>

moguce je da si promenio vise od tri komponente na racunaru od prvog registrovanja. (adsl modem, dvd rezac itd...)

zovi 011 330 55 00 i ljubazno ih zamoli da ti telefonskim putem aktiviraju win.

Nazovi ih, objasni problem.
Imaju razumevanja i prilicno su ljubazni.
Ja od kada furam u igraonici legalan xp home, ne prodje nedelja a da bar jedan ne reinstaliram. Pucaju kao tikve.

Da li negde pise na kutiji windowsa, da mogu da vidim kada kupujem softwer, da mogu da izmenim samo x komponenti, ili da cu moci samo da x puta da ga aktiviram i posle toga mogu jedino da ga bacim? Jer ako to ne pise ne vidim razlog da ih ljlubazno molim za nesto sto sam kupio i sto hocu da koristim. Njihova ljubaznost je odlika ozbiljnih firmi.

ne pise nista o broju instaliranj,i to me sada nervira

Ako imas retail verziju smes da je instaliras kolko oces/kad oces/gde oces.
Ako imas OEM verziju tu postoje ogranicenja, oko broja promena komponenti, broja instalacija i slicno. OEM je prakticno "poluproizvod" vezan za hardware koji si kupio.

OEM košta upola cene od iste retail verzije, zato su na snazi ograničenja zbog kojih se taj popust dobija. Najveće je što je vezan za hardver s kojim je prodat (prvi put instaliran) i baca se zajedno s njim. Nema se pravo prenošenja na drugi hardver. Ove mnogobrojne reinstalacije i reaktivacije verovatno su iz te priče - sumnja se da se nešto muva.

Inače, kako otprilike idu dozvole za izmene... Softver pri aktiviranju osmotri: tip i serijski broj procesora, IDE i SCSI kontroler, MAC adresu mrežne karte, količinu memorije, tip i serijski broj hard diska, tip optičkog uredjaja, tip grafičke kartice, količinu RAMa... svi dobijaju po 1 bod, osim mrežne kartice koja dobija 3 boda (!). Pri pokretanju se proverava da li ima bar 7 bodova, ako nema traži se reaktivacija. Tj. mogu da se promene do tri komponente u sistema ako nisu mrežna kartica, sama mrežna napuni kvotu. Ako se promeni npr. motherboard sa integrisanim IDE, mrežnom i (recimo) grafičkom - automatski se gubi previše bodova pa treba zvati MS i objašnjavati za novu aktivaciju.

Inace se Oem windowsi koriste kod kolicinskog licenciranja, kao osnova za ulazak u licenciranje, na koga se radi upgrade na windows Xp pro. U tom slucaju ( kod nas prisutnog OVS) licenciranja, a sa dodatkom Sa ( sw assurance) imas pravo da preneses licence na novi ceo hardware i u tom slucaju se NE radi aktivacija. Znaci, za igraonicu ili slicno , mozda prelazak na Ovs je isplativiji od kupovine Oem Windowsa. Sve se baci na papir pa se vidi isplativost ili ne. ( besplatni plelazak na novi Os... )

Nazad
Vrh Dno