Šta je novo?

Problem sa wireless-om

• Začetnik teme Začetnik teme Vl@da
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Vl@da

Slavan
Učlanjen(a)
27.10.2007
Poena
375
Imam TP-Link TL-WR841ND ruter koji obezbeđuje internet konekciju za 2 kompjutera: prvi je kablom povezan sa ruterom a drugi preko takođe TP-Link TL-WN722NC mrežnog adaptera. Drugi kompjuter nije korišćen neko vreme (10ak dana) i kada sam ga uključio video sam da nema pristup internetu. Prvo sam se zezao sa wireless adapterom ali sam onda shvatio da je problem u ruteru pošto imam i tablet koji takođe ne može da pristupi internetu. Kompjuter koji je kablom povezan na ruter funkcioniše potpuno normalno.

I kompjuter i tablet vide SSID mreže ali ne mogu da se povežu na nju. Snaga mreže u sobi gde je drugi računar je bila odlična a sad pokazuje da je vrlo mala s' tim što se signal na trenutke pojača do maksimuma pa opet padne. Pri pokušaju kačenja na mrežu sam dobijao razne poruke od "could not authenticate" pa do "check your password" ili tako nešto.

Probao sam restartovanje rutera, najnoviji firmware sam stavio još kad sam ga kupio (pre recimo 6 meseci) i ponestaje mi ideja. Da li možda neko ima neki konstruktivan predlog šta da probam pre nego što ga odnesem na reklamaciju, pošto ću verovatno na popravku ili novi ruter čekati par nedelja a možda i više...

1. Probao si da ga rebootuješ, probaj i da ga resetuješ na fabrička podešavanja, na skriveni taster ili iz menija
2. Ako imaš enkripciju ( wpa/wpa2/psk ) probaj da je isključiš pa vidi da li se uređaji kače preko wirelessa, možda tu nešto zeza ( probaj da staviš samo filtriranje po MAC adresama )
3. Za test samo, približi router i tablet na nekih 50-tak cm, pa vidi da li može tablet da se zakači ( možda se za tih 10-tak dana pojavio neki jak signal koji ometa )
4. Promeni wireless kanale kojima uređaji komuniciraju
5. Nemam više predloga

1) Probao.
2) Sa isključenom enkripcijom na tabletu ili piše "connected" a internet i dalje ne radi ili piše "obtaining IP adress" i tako ostane...
3) Šta god da pokušavam tablet mi je na udaljenosti od pola metra ili najviše metar od rutera.
4) Sva podešavanja za kanale (Channel i Channel Width) mi stoje na Auto, ako na to misliš.
5) Vidim ja da mu ne gine reklamacija... 🙂

Ovde si sad rekao sve za tablet, a kompovi jel rade? Možda kod tableta nesto nije uredu? Jel se kacis na neki drugi wifi preko tableta normalno? Pogledaj u podešavanju tableta da ti se slucajno nije prebacilo na 5ghz samo da vidi te mreže.(Mislim pricam ako imas android tablet)

Pa trenutno nemam mogućnost da probam tablet na nekoj drugoj mreži ali s obzirom da ni drugi komp koji se kačio na mrežu preko wireless adaptera više nema net a ovaj koji je kablom povezan sa ruterom radi normalno prilično sam siguran da je problem sa wireless-om rutera. Sad sam proverio tablet i sve je normalno podešeno...

4) Sva podešavanja za kanale (Channel i Channel Width) mi stoje na Auto, ako na to misliš.

Channel ručno prebaci na neki drugi (probaj tipa 3, 7 i 11) pa vidi da li će se nešto promeniti, možda je neko postavio ruter i slučajno koristi isti kanal kao i ti.

Radi! 😀

Prebacio sam na kanal 11 i sve normalno radi. Sad sam zbunjen, mislio sam da ako u podešavanjima stoji "Auto" ruter sam izabere najbolji slobodan kanal...

U teoriji da, automatski treba da detektuje smetnje, klijentima šalje disconnect i prebacuje se na novi kanal. U praksi to skoro nikad ne radi kako treba, uvek treba ručno dodeliti kanal van standardnog opsega makar za svaki slučaj.

Nisam to znao. Hvala u svakom slučaju. 🙂

Nazad
Vrh Dno