Šta je novo?

Problem sa WD

tribiani

Slavan
Učlanjen(a)
06.02.2009
Poena
301
Kupio sam hard disk WD Caviar Blue od 640 GB, medjutim Bios ga ne vidi i ne mogu da ga formatiram. Imam plocu ASUS A7V600 koja na sebi ima SATA konektore. Da li ta ploca ima ogranicenje u kapacitetu diskova koje podrzava ? Ako ne, u cemu bi mogao biti problem ?

Da li si uradio bios update ?

Problem je sto je hard disk SATA II sistem, a ploca podrzava SATA I ... to se resava dzamperisanjem diska, sto sam i uradio, sada windows (koji je na drugom disku) vidi hard, ali ga bios i dalje ne vidi, pa ne mogu instalirati windows na njega.

Kad pokrenes komp u POST screen-u (gde ucitava BIOS) imas opciju da stisnes taster (npr kod mene je F8) i da ti izbor da biras odakle zelis a butujes.Da li ti se tu pojavljuje WD?

Mislis ne vidi se prilikom pokusaja instalacije Windows-a valjda? Ako je to slucaj onda moras da instaliras SATA drajvere sa diskete na pocetku instalacije.

Ne vidi se ni u biosu ni prilikom pokusaja instalacije windowsa. Sad nece ni floppy disketa da se formatira. Dosta je bilo 4 dana .ebavanja. Sutra im vracam hard, trazicu neki ATA.

U ovom slučaju ima veze, jer mora da skine drajvere za SATA za njegovu ploču da stavi na flopy pa na početku instalacije da pritisne F8 kako bi učitao drajvere sa diskete, pa bi ploča onda trebalo da prepozna hard. Ukoliko nema flopy, može da ih integriše u instalaciju win-a.

Pozdrav! Posto mi je poznat problem, molim te da proveris sledece u BIOS podesavanjima:
da li ti je ukljucen ATA (ne IDE) kontroler, to je u onom delu gde se podesavaju mrezna i zvucna kartica (integrisane komponente), a obavezno je da jumperom na HDD promenis na SATA I standard koji je i pomenut ranije od kolega. Konkretno, na masini od mog najstarijeg sina sam ovo odradio sa pomenutim modelom WD 640 AAKS i funkcionise, nikakvih ogranicenja i problema nema.

Ako ti ne uspe, javi se pa da nastavimo.

Poslednja izmena:
Hvala na pomoci, ali vec sam zamenio hard za ATA... problem i jeste u tome sto nigde u biosu nemam nikakvo SATA podesavanje, tj. SATA se nigde ne spominje...

Nazad
Vrh Dno